Daniel Ricciardo a szezon végén távozik a McLarentől

2022. augusztus 24. – 17:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A McLaren Forma–1-es csapata és pilótájuk, Daniel Ricciardo közös megegyezéssel úgy döntöttek, hogy a nyolcszoros futamgyőztes ausztrál pilóta nem tölti ki 2023 végéig szóló szerződését, hanem már a jelenlegi idény végén távozik a csapattól, jelentette be a brit csapat.

A csapat közleményében megköszönte Ricciardónak az „elkötelezettségét és a csapat sikereihez való hozzájárulását, beleértve az emlékezetes monzai győzelmet”. A versenyző úgy fogalmazott, hogy megtiszteltetés volt a „McLaren család” tagjának lenni, és büszke a csapatért nyújtott teljesítményére. Ezenkívül kijelentette, hogy nem tervezi otthagyni az Forma–1-et.

„Sosem voltam még ennyire motivált, hogy versenyezzek és részese legyek a sportágnak, melyet annyira szeretek”

– fogalmazott Ricciardo.

Nem sokkal a csapat bejelentése után Ricciardo egy videót is közzétett Twitter-oldalán, melyben megköszönte szurkolóinak a támogatást, és megismételte, hogy nem tervez visszavonulni az F1-től, azonban még ő sem tudja, hogy hogyan alakul a jövője.

Az ausztrál pilóta a 2021-es szezonban csatlakozott a wokingi alakulathoz a Renaulttól, és a 2021-es olasz nagydíjon a McLaren első győzelmét aratta a 2012-es szezon óta. A teljesítménye azonban ennek ellenére messze elmaradt csapattársához, Lando Norrishoz képest. A fiatal brit pilóta 5 dobogós helyezést ért el az elmúlt másfél szezonban, míg Ricciardo kizárólag Monzában álhatott a dobogóra. Az idei szezonban 13 futam után mindössze 19 pont áll a neve mellett, míg Norris már 76 pontot gyűjtött.

Csalódáskeltő teljesítménye miatt már hónapokkal ezelőtt felmerült, hogy idő előtt távozni kényszerül a csapattól, ám ezt akkor még ő és a csapat is cáfolta. A távozása körüli pletykák azután erősödtek fel újra, hogy az Alpine augusztus elején bejelentette, hogy az F2 tavalyi bajnoka, Oscar Piastri váltja majd jövőre az Aston Martinhoz távozó Fernando Alonsót, az újonc pilóta azonban viharos körülmények között közölte, hogy nem a francia csapat színeiben tervez bemutatkozni az F1-ben. Emögött pedig szinte azonnal a McLaren sejlett fel, akik a szaksajtó szerint ülést ajánlottak 2022-re a fiatal ausztrálnak, mégpedig honfitársa, Daniel Ricciardo ülését.

Azonban Piastri helye sincsen még kőbe vésve McLarennél, ugyanis az Alpine-nál továbbra is szentül hisznek abban, hogy nekik továbbra is érvényes szerződésük van a fiatal ausztrállal a következő szezonra, úgyhogy komoly jogi huzavona várható a következő hónapokban.

Ricciardo kidobása egyébként nem volt olcsó mulatság a McLaren számára, sajtóértesülések szerint akár 21 millió dollárt, azaz több mint 8,5 milliárd forintot is fizethetnek a pilóta távozásáért cserébe.

Az ausztrál versenyző egyelőre még nem írt alá más csapatnál a 2023-as szezonra az F1-es szakíró Chris Medland szerint, viszont a szerződése felbontása miatt mostantól szabadon igazolható a következő szezonra. A jelenlegi idényre azonban még biztosan marad a McLarennél.

Ricciardót az elmúlt hetekben szóba hozták az Alonso és Piastri távozásával felszabaduló Alpine-os üléssel, valamint a Haasszal is. Azonban egyelőre nincs semmi megbízható információ az ausztrál pilóta jövőjével kapcsolatban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!