Egy ideig az utolsó F1-es Belga Nagydíj jöhet a hétvégén

2022. augusztus 23. – 13:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A hétvégén visszatér a nyári szünetről a Forma–1 a Belga Nagydíjjal, ám ahogy korábban a Monacói Nagydíj esetében, itt is felmerült a folytatás kérdése a bizonytalan jövő miatt, a belgiumi helyszín szerződése az F1-gyel ugyanis lejár a szezon végén, vagyis ha nem hosszabbítanak, könnyen lehet, hogy egy ideig utoljára látogat el a mezőny Spa-Francorchamps-ba.

Korábban elképzelhetetlen lett volna, hogy Belgium ne legyen ott az F1-naptárban, de a sorozat amerikai vezetése, a Liberty Media egyre inkább új és izgalmasabb helyszínek felé fordul, így bizonyos, többnyire a futamrendezésért kevesebbet fizető helyszínek kieshetnek a pikszisből és az F1-ből is.

Az F1 és a csapatok között jelenleg érvényes szerződés alapján egy szezonban maximum 25 futamot lehet rendezni, ezt a számot viszont sem a csapatok, sem a pilóták nem akarják elérni. Így a realitás vagy az idénre eredetileg tervezett 23 lehet (ebből az Orosz Nagydíj törlésével és nem pótlásával lett 22, közben aztán kiderült, soha nem számolnak már az orosz futammal az F1-en belül), de az is elképzelhető, hogy egyből 24-re ugranának.

Mivel idén 22 verseny van, és az F1 reményei szerint visszatér az idei szezont a futball-vb miatt kihagyó Katar, a koronavírus-járvány miatt pár éve zárójelbe került Kína, jön továbbá a Las Vegas-i verseny is, és állítólag tárgyalnak a Dél-Afrikába való visszatérésről. Ez plusz négy helyszínt jelent – további meglepetések nélkül –, ami 26 lenne, vagyis 2-3 mostani pályának ki kell hullania ahhoz, hogy tartható legyen a 23-24 futamos mennyiség.

Kihullani pedig nyilván azok közül fognak, akiknek 2022 végén lejár a szerződésük – még ha sok szakíró inkább az unalmasabbnak tartott versenypályáktól szabadulna. Lejáró szerződésű versenyből összesen három van: a korábban már taglalt Monaco, a mostani futamot rendező Belgium, illetve a Francia Nagydíj, ők vagy legalábbis köztük lehetnek a kiesők.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!