Öt aranyat nyertek a magyar kajak-kenusok az Eb zárónapján

2022. augusztus 21. – 11:22

frissítve

Öt aranyat nyertek a magyar kajak-kenusok az Eb zárónapján
A győztes Pupp Noémi a célban a női kajak egyes 1000 méteres döntőjében a müncheni multisport Európa-bajnokságon 2022. augusztus 21-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar kajak-kenu küldöttség 14 éremmel, 7 arannyal, 4 ezüsttel és 3 bronzzal zárta a müncheni multisport Európa-bajnokságot. A zárónapon öt aranyat, egy ezüstöt és egy bronzot szerzett a válogatott.

Aranyak

Aranyéremmel indította a müncheni multisport Európa-bajnokság utolsó napján a kajak-kenu döntőket a magyar csapat, miután a kajakozó Pupp Noémi aranyérmes lett egyesben 1000 méteren. Pupp rajtja nem volt tökéletes, de féltávnál már ő vezette a mezőnyt, és bár a többiek óriási hajrával közelítettek rá, így sem tudták megelőzni.

Kenu 200-on a nőknél gyengébb kezdés után pazar befejezést mutatott be a Bragato Giada, Nagy Bianka páros, a nagy hajrá pedig pár centiméteres előnnyel Eb-aranyat ért nekik – ez volt ebben az összeállításban az első felnőtt aranyérmük nemzetközi versenyen. A páros korábban ezüstérmet szerzett 500 méteren.

Kiss Blanka és Lucz Anna párosa ismét legyőzhetetlennek bizonyult kenu 200-on, a páros még is úgy is nagyon simán nyerte a döntőt, hogy a végén picit feljöttek rájuk, de érezhetően elég sok tartalék maradt a számban világbajnoki címvédő párosban.

Nagy, három tizedmásodperces előnnyel nyert a Nádas Bence, Kopasz Bálint egység férfi kajak kettesben 500 méteren.

A női kajakosok ötezer méteres egyéni számában is magyar győzelem született, Kőhalmi Emese nyert. Kőhalmi taktikusan versenyzett, végig az élbolyban haladt, majd a célegyenesben lehajrázta riválisait.

Ezüst

Az olimpiai távnak számító 500 méteren női kajak egyesben Rendessy Eszter egy jobb rajttal az aranyért is harcban lehetett volna, így viszont már az elején kapaszkodnia kellett a legjobbakra. 300 méternél beérte az élmezőnyt, de a lengyel Anna Pulawska hajrájával nem tudott mit kezdeni, így végül Rendessy a második helyen zárt.

Bronz

A Kiss Blanka, Lucz Anna, Csikós Zsóka, Gazsó Alida Dóra összeállítású női kajaknégyes féltávig volt versenyben a későbbi győztes lengyelekkel 500 méteren. Az olimpiai címvédő egység végül bronzérmes lett, ezzel a 10 olimpiai számból 5-ben volt magyar dobogós a müncheni Eb-n.

A többiek

Férfi kajak 2-esben, szintén 1000 méteren a Noé Bálint, Kulifai Tamás kettős a negyedik helyen ért célba.

Női kenu ötezer méteren Balla Virág negyedik lett a hétfős mezőnyben.

Ötödik lett a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám páros férfi kenu kettesben 500 méteren. A magyar egység a hajrában közel, hat századmásodpercre járt a dobogótól, de a végét jobban bírták a riválisok, így csak az ötödik hely jött össze.

Férfi kajak ötezer méteren Noé Bálint címvédőként sokáig most is harcban volt a dobogóért, de a táv végére elfáradt és végül ötödik lett.

Hatodik helyen zárt férfi kenu kettesben 200 méteren a Korisányszky Dávid, Hodován Dávid páros.

Birkás Balázs már azzal teljesítette az elvárásokat, hogy bejutott a kenu 200 döntőjébe, innen igazából bármilyen eredmény már pozitív teljesítmény volt tőle. A sprinttávon Birkás a hajrá végéig jól állt, a berúgás viszont a többieknek sikerült jobban, így végül a hatodik lett, úgy, hogy a csak hat századmásodpercre volt a dobogótól.

Takács Kincső saját döntőjében az utolsó előtti, nyolcadik lett kenu egyes 200-on. A 2014-ben, párosban 500-on világbajnok Takács a gyenge rajt után ragadt a mezőny másik felében.

A vasárnapi döntők a férfi kenu egyesek 500 méteres B döntőjével indult, amiben Kiss Balázs nyert, így összesítésben a tizedik helyen zárt a ez Eb-t.

Para kajak-kenuban is volt arany

Vasárnap korábban a para kajak-kenu Európa-bajnokságon is születtek magyar érmek – a 19 évesen már paralimpiai és világbajnok Kiss Péter Pál sorozatban harmadszor nyert Európa-bajnokságon, mögötte Suba Róbert a negyedik helyet szerezte meg KL-1-ben. A KL2-ben versenyző Varga Katalin – akárcsak a tavalyi paralimpián és a két héttel ezelőtti, kanadai vb-n – harmadik lett, míg a férfiak hasonló versenyében Rozbora András hetedikként zárt, írja az MTI.

Kiss Péter Pá a dobogón, miután megnyerte a férfi KL1 kategória döntőjét a müncheni multisport Európa-bajnokságon 2022. augusztus 21-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Kiss Péter Pá a dobogón, miután megnyerte a férfi KL1 kategória döntőjét a müncheni multisport Európa-bajnokságon 2022. augusztus 21-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A KL3-as kategóriában a nőknél Molnár Nikoletta az ötödik helyen végzett, a férfiaknál Kiss Erik negyedikként, Török Dávid kilencedikként ért célba. Női KL1-ben Pulai Erika ötödik lett. A para versenyekben a táv egyformán 200 méter. A para szakág három éremmel zárta a kontinensviadalt, miután pénteken a férfi VL2-es kategóriában Juhász Tamás győzött.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!