Fél lábbal az El-főtáblán a Fradi, 4-0-ra kiütötték a Shamrockot

2022. augusztus 18. – 20:29

frissítve

Fél lábbal az El-főtáblán a Fradi, 4-0-ra kiütötték a Shamrockot
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy várható volt, nagy tempóban kezdett a Ferencváros az Európa-liga főtáblájáért zajló párharc első meccsén az ír Shamrock Roversszel szemben. A Bajnokok Ligája-selejtezőből az azeri Qarabağ ellen kieső magyar bajnok azonnal magához ragadta az irányítást a jóval gyengébbnek tartott csapat ellen, és nem sokon múlt, hogy már az első 10 perc vége előtt vezetést szerezzenek. A 8. percben Ryan Mmaee próbálkozott egy távoli lövéssel, ami egy hatalmas kapufával ért véget, az ír védelem első komolyabb rövidzárlatát csattanós befejezéssel tette emlékezetessé a Fradi légiósa.

Öt perccel később viszont már nem csak a fenyegetésig jutott el a magyar csapat. Egy jobbról érkező beadás után pattant a bal kapufa felé a labda, a vasárnap a Fehérvár ellen is eredményes Carlos Auzqui pedig szemfüles megoldással meg is szerezte a vezetést a Fradinak.

A hazai csapat végig fölényben maradt, érezhető volt, hogy Sztanyiszlav Csercseszov kiadta utasításba, legalább kettővel kell majd vezetni a félidőig. Ha volt is ilyen Csercseszov-direktíva, a 34. percre teljesült.

Mmaee második, ezúttal közelről lőtt kapufája után Aïssa Laïdouni indításából lett lehetőség. A lényegében minden Fradi-helyzetben szerepet vállaló Mmaee ballal laposan tette a kapu elé a labdát az ötös sarkától, a remek tempóban érkező Adama Traoré pedig a jobb felsőbe bombázott három méterről, megduplázva a Fradi előnyét.

Pár perccel később Laïdouni az indítás helyett a megindulást választotta, a kapu elé érve sarokkal tette oda a labdát Mmaeenek, közben Traoré átlépve engedte el a labdát. varázslatos akció volt, ez is gólt érdemelt volna, de maradt a 2-0.

Fotó: Illyés Tibor / MTI Fotó: Illyés Tibor / MTI
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Az első félidőben látott játék alapján teljesen benne volt a meccsben egy kiütés, úgyhogy a Fradi ebben a szellemben is esett neki a második 45 percnek. A kezdőrúgás után bő két perc kellett csak a harmadik gólhoz: a sokat támadó, de eredményre nem jutó Mmaee és Tokmac Nguen kihagyott lövései után érthetetlen módon legurították Traorénak az ír védők, a Fradi legjobb formában levő játékosa pedig közelről nem is hibázott, meglőtte csapata harmadik, saját második gólját.

Ezzel egyébként megszakadt a kapufa-gól-kapufa-gól sorminta, ami az első félidőben még megvolt.

A folytatásban az volt az ember érzése, hogy Mmaeet valami ősi ír druidarúnák segítségével elátkozták a vendégek, csak neki egyedül annyi ziccere volt, amivel az első meccsen eldönthette volna a Shamrock elleni párharcot, de valahogy egyszer sem jött össze a jó befejezés, hol a 40 éves kapus, Alan Mannus volt jó helyen, hol Mmaee nem célzott elég pontosan. Az átok annyiban sikeres volt, hogy a 63. percben le is cserélte Csercseszov Mmaeet, aki Franck Bolinak adta át a helyét. Mmaee mellett az első gólt szerző Auzqui is távozott, helyette Marquinhos érkezett, némi taktikai átrendezést magával hozva.

Marquinhos a beállása után fél perccel máris majdnem gólt szerzett, egy szerencsésen elépattanó labdát talált el elég szerencsétlenül, Mannus kapusnak nem kellett közbeavatkoznia. Ezt a lehetőséget leszámítva viszont mintha inkább csak rontottak volna a cserék a Fradi játékán, Bolit alig tudták játékba hozni, Marquinhos pedig próbálkozott ugyan, de elég kiszámítható megoldásokat választott.

Fotó: Illyés Tibor / MTI
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Sőt, az utolsó percek nagy részére át is engedték az irányítást a vendégeknek, igaz, ez komoly veszéllyel nem járt. Olyannyira, hogy a hétperces hosszabbításban – nem kis mértékben a magából kikelve, néha a pályára is fel-fellépve kiabáló Csercseszov hatására – összekapta magát a Fradi, és egy szöglet után megszerezték a negyedik gólt is. A csereként beállt Eldar Ćivić dőlt rá a labdára, ami a kapus előtt kettőt pattanva jutott el a bal alsóba.

Az viszont intő jel lehet a későbbiekre, elsősorban a várhatóan az El-főtáblára jutásra nézve, hogy a Fradi a fölényéhez mérten elég sok szabálytalansággal és két teljesen felesleges sárga lappal hozta le az első meccset.

A négygólos győzelmével megnyugtató előnnyel várhatja az augusztus 25-i, magyar idő szerint 21.00-kor kezdődő visszavágót a Ferencváros, amelynek így továbbra is van esélye az idei nemzetközi szereplése során először megnyerni egy párharc mindkét meccsét.

A mérkőzés góljait és összefoglalóját itt lehet megnézni.

Ferencváros–Shamrock Rovers (ír) 4-0 (2-0)

  • gólok: Auzqui (13.), Traoré (34., 48.), Ćivić (90+4.)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!