Simán kikapott és kiesett a BL-ből a Fradi, az El-ben folytathatja

2022. augusztus 9. – 21:55

frissítve

Simán kikapott és kiesett a BL-ből a Fradi, az El-ben folytathatja
Az azeri kapus, Magommadalijev tartást adott a csapatának – Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Ferencváros a Bajnokok Ligája harmadik fordulójában az idegenben játszott 1–1 után az Üllői úton sima 3–1-s vereséget szenvedett, és kiesett. Az Európa Liga főtáblája így is elérhető, ehhez az ír Shamrock Roverset kell legyőzni.

A magyar bajnok Ferencváros a kazah Tobolon és a szlovák bajnok Slovan Bratislaván lépett át, úgy ért a harmadik fordulóba, a Qarabagnak volt a nehezebb dolga, mert a lengyel bajnokot és a svájci Zürichet búcsúztatta, de idegenben a rendes játékidőben mindkétszer kikapott. Most viszont nem, és az első perctől kezdve érződött rajtuk a győzni akarás.

A Fradi orosz edzője, Sztanyiszlav Csercseszov két helyen változtatott a múlt szerdai csapathoz képest, a védelem közepén a kint játszó párost Knoestert és Mmaee-t kicserélte. Kovacevic és a holland Thelander került a helyükre, előbbi kifejezetten bizonytalan volt a Slovan ellen, és most is. Sok labdát szórt el az első perctől kezdve, legalább kétszer annyi rossz megoldása volt, mint megfelelő.

Elsöprő azeri győzni akarás

A vendégcsapat ráadásul meglepte a mieinket, mert agresszíven, erősen letámadva kezdett, és már a hetedik percben vezetett. A már említett bosnyák Kovacevic kétszer hibázott 10 másodpercen belül, másodszorra eladta a labdát a Fradi kapujától 20 méterre álló Wadji lecsapott rá, Kadyhoz játszotta, ő a szélen szöktette Zoubirt, aki bal lábbal a rövid sarkot vette célba az ötös sarka közeléből, Dibusz nem védhette ezt az erős, tiszta helyzetből leadott lövést.

Szinte azonnal egyenlíthetett volna a Fradi, amikor a jobb oldalra kihúzódó Esiti remekül indította Tokmacot, aki estében középre adott, Boli középen megigazította a labdát, a lövése megpattant, de az azeri kapus akkor is, a kipattanónál is a helyén volt. Nem sokkal később Zachariassen fejese már erőtlen volt.

A védelem továbbra is rendkívül bizonytalan volt, a gyors azeri csatárok pedig zavarba is hozták őket. Az első meccsen nem játszhatott eltiltása miatt a brazil Kady, most megmutatta, milyen fontos a szervező munkája a csatárok mögött. Volt egy olyan testcsele, amivel két embert rázott le magáról, a harmadik pedig egy sárgáért fékezte meg a lendületét, és két kézzel lerántotta.

A 29. percben maradt ki a legnagyobb egyenlítési lehetőség: Dibusz kirúgása után Traoré fejjel indította Tokmacot, aki két védővel a nyakán lépett a tizenhatoson belülre, a kapus jobb kezére akarta rúgni a labdát, de Magommadalijev ezúttal is a helyén volt.

A félidő hajrájában hatalmas helyzeteket hagytak ki az azeriek, Dibusz bravúrjaira volt szükség, hogy maradjon az 1–0-s állás. A fordulás után viszont már ő is tehetetlen volt. Kady vitte el a szélen a jobb labdát, tökéletesen centerezett, Wadji pedig három védő gyűrűjében két méterről a kapuba terelte a labdát. Ekkor már Kovacevic nem volt a pályán, de Knoester sem tudott menteni.

A 64. percben Dibusz újabb bravúrja, amikor pedig hibázott, akkor a kapufa mentette meg a hazai csapatot a góltól. Az azeriek stílusosan, gyorsan, bátran, labdabiztosan futballoztak, a Fradinak nem volt sem koncepciója, sem alapjátéka, ami alapján modern támadásokat tudtak volna vezetni.

A 75. percben Laidouni lövőhelyzetbe került 14 méterre a kaputól, de még jobb helyzetet keresett, amivel csak meglepte a társát, így a védők kivágták a labdát. Mindenesetre ez az akció jól szimbolizálta a tanácstalanságot.

Gyönyörű támadás hozta a harmadikat

A 78. percben az azeriek megmutatták, hogyan kell gólt lőni. A saját térfelükről indultak meg, tanítani való volt, ahogy létszámfölényt alakítottak ki, és ahogy szinte egyérintőből eljutottak a tizenhatosig. Wadji pedig nagyon magabiztosan a kapu jobb oldalába rúgta a labdát. A közönség egy része ekkor már megunta a látottakat, és haza indultak. Ők azt már nem láthatták, hogy Zoubir nagy cselek után nagy helyzetet hagy ki.

Az ünneplő azeriek – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Az ünneplő azeriek – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Traoré a becsületgólt megszerezte, volt egy veszélyes csúsztatása is, de többre nem futotta a zöld-fehérek erejéből, nem tudták szorossá tenni a meccset, maradt az 1–3. A Qarabag sorozatban kilencedszer jutott el valamelyik kupasorozat főtáblájára, most megmutatta a valós erejét úgy is, hogy a védelem két alapembere (Medvegyev és Medina) sérülés miatt hiányzott. Ebben a cikkben mutattuk be őket.

A Fradi az Európa-ligában javíthat a jövő csütörtökön, az ír Shamrock Rovers lesz az ellenfele, amelyik a macedón bajnok Skupit búcsúztatta el kettős győzelemmel. Tavaly is a második számú kupasorozat főtábláját sikerült elérni. A Qarabag a cseh Plzennel játszik a BL-főtábláért.

„A gyors gól átírta a forgatókönyvet, de attól még nem kellett volna így szétesni. Fájó hazai pályán kiesni. Nem hiszem, hogy ennyi lenne a társaságban, tudtuk, hogy a pici hibákat is büntetik, mi pedig nagy hibákat követtünk el. Lassúak voltunk, a második félidőre már gyorsultunk, de nem volt elég”

– értékelt az M4-nek Vécsei Bálint.

A csapat kapusa, Dibusz Dénes mérges és dühös volt, és olyan érzése volt, amikor pár éve a Dinamo Zagreb ellen egy kedvező idegenbeli eredmény után kaptak itthon egy sima négyest. Elismerte, taktikailag is föléjük kerekedtek, és a jobb csapat jutott tovább. Ez a meccs rámutatott, hogy nem állnak készen a BL-re.

Dibuszt megviselte a vereség – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Dibuszt megviselte a vereség – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

„Alulmúltuk önmagunkat, az ellenfél intenzíven játszott, levették az embereinket, egész héten erre készültünk, de nincs miről beszélni.”

Sztanyiszlav Csercseszov úgy értékelt, hogy megérdemelten kaptak ki, az első pillanattól nem úgy szálltak bele a meccsbe, ahogy szerették volna, noha még a hétvégi bajnokit is elhalasztották, miközben a Qarabag a pályán volt, igaz meglehetősen tartalékosan.

Ferencváros–Qarabag 1–3 (0–1)

Ferencváros: Dibusz – Botka, Kovacevic (Knoester, 51.), Thelander, Civic (Pászka, 84.) – Esiti (Vécsei, 51.), Laidouni – Zachariassen, Nguen (Marquinhos, 84.), Traoré – Boli (R. Mmaee, 61.)
Qarabag: Magommadalijev – Vesovic, Musztafazade, Huszejnov, Bajramov – Qarajev (Romao, 86.), Jankovic (Richard, 58.) – Kady – Sejdajev, Wadji (Owusu, 81.), Zoubir (Leandro Andrade, 86.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!