Bundesliga-csapatot sokkolt idegenben a Fehérvár, 2-1-re nyertek Kölnben a Konferencia-ligában

2022. augusztus 18. – 22:22

frissítve

Bundesliga-csapatot sokkolt idegenben a Fehérvár, 2-1-re nyertek Kölnben a Konferencia-ligában
A Fehérvár FC játékosai ünneplik a Köln ellen szerzett első góljukat – Fotó: Rolf Vennenbernd / dpa Picture-Alliance / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Előzetesen nem hogy nagy, de hatalmas falatnak tűnt a Fehérvár számára a Bundesliga tavalyi szezonját 7. helyen záró Köln az Európa Konferencia-liga rájátszáskörében, Michael Boris csapata viszont – egy kiállítás segítségével – nem kis meglepetést okozott.

A mérkőzést mondhatni papírforma módon a Köln kezdte jobban, Florian Dietz egy nagy védelmi hibát kihasználva már a 14. percben vezetést szerzett a németeknek. Hamarosan viszont nagyot fordult a játék képe, elsősorban Julian Chabot piros lapot érő szabálytalanságának köszönhetően. Chabot a labdavesztése után a kapura törő ifj. Dárdai Pált buktatta, a portugál bíró pedig egyből felmutatta neki a piros lapot.

A fehérvári emberelőny előbb kiegyenlített játékot hozott a két csapat között, majd szép lassan rájöttek a vendégek, hogy a nem várt helyzet miatt lehet keresnivalójuk. Loïc Négo jobbról indított beadása tökéletesen érkezett a kapu elé, ahol a georgiai Budu Zivzivadze fejelt. A gólban a felső léc is segédkezett, erről vágódott a gólvonal mögé a labda, így lett 1-1.

Csakhogy a Fehérvár lendülete nem állt meg itt, az első gólnál befejező szerephez jutó Zivzivadze ezúttal előkészítő volt, a hozzá képest balon érkező Dárdai pedig a remek labdából a rövid felsőbe bombázott, 2-1-re megfordítva a mérkőzést a 40. percben.

A második félidőben változatlanul fegyelmezetten védekezett a Fehérvár, így az emberhátrányban játszó Köln többnyire hiába próbálkozott, csak akkor tudott némi veszélyt teremteni, ha a magyar csapat magára húzta ellenfelét. A 70. percben viszont pont nem ez történt, a kölniek egy megindulás végén hatalmas kapufáig jutottak, a lövést a csereként beálló Linton Maina jegyezte a balszélről.

A hajrára feléledő Köln továbbra sem tudott igazán veszélyes helyzetekig jutni, miközben a Fehérvár az előnyt őrizve néha-néha eljutott a hazai kapu elé, csak hogy jelezze, nem feltétlenül csak bunkerfociban gondolkodnak. Igaz, azért az eredmény őrzésébe az is belefért, hogy a második vendéggólt szerző Dárdai egy sima szabadrúgásnál összeszedjen egy sárga lapot időhúzással még a második félidő közepén.

A meglepetés fehérvári siker – a gólok itt nézhetők meg – kifejezetten eredményes napot zárt magyar szempontból a csütörtöki kupameccseket nézve, két órával korábban ugyanis a Ferencváros 4-0-ra nyert az ír Shamrock Rovers ellen az Európa-liga rájátszáskörének első meccsén.

A bombameglepetés után jövő csütörtökön 19.00-tól bizonyíthat hazai pályán a Fehérvár, amelyre minden bizonnyal pokolian nehéz visszavágó vár. Ezt viszont egygólos előnnyel kezdhetik majd.

1. FC Köln (német)–Fehérvár 1-2 (1-2)

  • gólok: Dietz (14.), illetve Zivzivadze (32.) és Dárdai (40.)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!