Bevállalós taktikával Madarász Viktória Eb-3. lett 35 kilométeres gyaloglásban

2022. augusztus 16. – 11:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Madarász Viktória bátor versenyzéssel a harmadik helyet szerezte meg a müncheni atlétikai Európa-bajnokságon, a 35 kilométeres gyaloglásban. Ez egyben a magyar csapat első érme is az Eb-n.

Az atlétika leghosszabb száma sokáig az 50 kilométeres gyaloglás volt, de ebben utoljára a tokiói olimpián versenyeztek, mert a nemzetközi szövetség szerint egy rövidebb hosszú táv inkább nézőbarát, így döntöttek a 35 kilométer mellett.

A jó négy órán át tartó 50 kilométer mély önismeretet, jó fejet és jó lábat is kívánt. Könnyen el lehetett szúrni az irambeosztást, így látványos megborulásokat és feltámadásokat lehetett látni a távon. A 35 kilométeren is megmaradtak ezek az összetevők, de mégis egy kicsit más taktikával lehet nekimenni, sok versenyző szerint ez az 50-hez képest sprintnek számít.

A nőknél Madarász Viktória nem sokat figyelt a versenytársakra, a rajt után rögtön az élre állt, és szólóban diktálta a tempót. Madarász fokozatosan elhúzott riválisaitól, 16-17 másodperces előnyt szedett össze a 13. kilométerig. Ahogy edzője, Rácz Sándor az M4 Sportnak nyilatkozta, azt beszélték meg, hogy 25 kilométerig csak a saját tempójára figyeljen, utána pedig foglalkozzon a riválisokkal.

Madarász mögött féltávig a görög Antigoní Driszbiótí és a spanyol Raquel González talpalt, de ekkor befogták a magyar versenyzőt, aki néhány kilométerig tapadt rájuk, de 21-22 kilométernél végül leszakadt. A bronzérme biztosnak tűnt, hiszen a negyedik helyezett jó másfél percre volt mögötte.

Madarász Viktória bronzérmes lett az atlétikai Európa-bajnokság 35 kilométeres gyalogló számában – Fotó: Marius Becker / AFP / dpa
Madarász Viktória bronzérmes lett az atlétikai Európa-bajnokság 35 kilométeres gyalogló számában – Fotó: Marius Becker / AFP / dpa

Huszonöt kilométernél már a görög vezetett, González 8 másodpercre volt tőle, míg Madarász teljesen elveszítette velük a kapcsolatot, már félperces hátrányban volt. A harmadik helye még ekkor sem volt veszélyben, mögötte a lengyel Olga Niedzialek még inkább lassult, mint ő.

Madarász egyéni csúcsot gyalogolva simán megőrizte a harmadik helyet, ezzel élete legnagyobb nemzetközi sikerét érte el. Eddig 20 kilométeren egy vb-12. és egy Eb-12. hely volt a legjobbja.

„A top 8 volt a cél, éremről nem is álmodtam. Azt terveztük, hogy az elejétől a saját tempót csinálom, aki jön, az jön, aki nem, az nem. Nekem ez mindig bevált, a londoni világbajnokságon is gyakorlatilag egy tempót csináltam végig. Mondhatjuk, hogy ez az én szuperképességem. A görög és a spanyol lányt vártam az első két helyre, de mögöttük nagyon sűrű volt a nevezési lista, az is számított, kinek van jobb napja. Nekem ma jobb napom volt. Láttam, hogy hol jön a negyedik lány, de hiába volt két-három perc előnyöm, az volt a fejemben, hogy még menni kell” – nyilatkozta Madarász az M4 Sportnak.

A nők között még egy magyar volt, Récsei Rita jóval óvatosabban kezdett, mint Madarász, végig a mezőny utolsó harmadában gyalogolt. (Amint célba ér, beszámolunk eredményéről.)

A férfi mezőnyben is két magyar volt, a korábban 20 kilométeren világbajnoki ötödik Helebrandt Máté és Venyercsán Bence is az élbollyal kezdett. Helebrandt ragadt itt tovább, de hamar befejeződött számára a verseny, szabálytalan gyaloglás miatt gyorsan összeszedett négy büntetést, így 10 kilométernél kizárták.

Venyercsán a mezőny hátsó felében gyalogolt, de szokásához híven a végén egyre jobb lett a helyezési száma, megfogott erejüket elmérő riválisokat, és jó néhányan ki is estek már. Végül a 14. helyen ért célba.

Az aranyérmet a számban a spanyol Miguel Ángel López nyerte, aki hasonló taktikát választott, mint Madarász. Már viszonylag korán az élre állt, és saját tempót diktálva közel háromperces előnnyel győzött a német Christopher Linke előtt.

Eredmények, 35 kilométeres gyaloglás:

nők:
1. Antigoní Driszbiótí (Görögország) 2:47:00
2. Raquel González (Spanyolország) 2:49:10
3. Madarász Viktória (Magyarország) 2:49:58
… Récsei Rita (Magyarország)

férfiak:
1. Miguel Ángel López (Spanyolország) 2:26:49
2. Christopher Linke (Németország) 2:29:30
3. Matteo Giupponi (Olaszország) 2:30:34
… 14. Venyercsán Bence (Magyarország) 2:41:
Helebrandt Mátét kizárták szabálytalan gyaloglás miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!