Halász Bence a világbajnokot ledobva második a Gyulai Memorial kalapácsvetésében

2022. augusztus 8. – 17:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Halász Bence második helyezett lett a Gyulai Memorial atlétikai nagydíjon kalapácsvetésben. A székesfehérvári versenyen újra közel került a nyolcvan méterhez, 79,44-et dobott.

A kalapácsvetés tízfős mezőnye minden szempontból izmos volt, a két héttel ezelőtti eugene-i világbajnokság első három helyezettjével, sorrendben a lengyel Pawel Fajdekkel, Wojciech Nowiczkival és a norvég Eivind Henriksennel kellett az Amerikában ötödik, a mágikus 80 métert először túlszárnyaló Halásznak felvennie a versenyt.

Halász az első sorozatban rontott, de a második körben egy 77,23 méteres dobással átvette a vezetést. Nowicki és az ötszörös világbajnok Fajdek sorolt be mögé. A harmadik sorozatban Halásznak nem volt érvényes kísérlete, ahogy Fajdeknek sem, de Nowicki 77,65-re javított.

A negyedik körben aztán egymást licitálta felül ez a hármas. Először Fajdek villant meg egy 79,14-es dobással, majd Nowicki még őt is felülmúlta, 79,96-ig röpítette a kalapácsot. Halászt nem nyomta le a lengyelek váratlan feljavulása, ő is a mai legjobbját hozta, 79,44-et húzott elő a közönség vastapsa közepette.

Az ötödik sorozatban mindenki 78 méter alatt maradt, Halász újra rontott, majd a zárókörben is hibázott. Ekkor már biztosan ezüstérmes volt, mert az előtte sorra kerülő Fajdek is a ketrecbe vágta a kalapácsot. Nowicki kísérlete érvényes volt, de nem tudott 80 méter fölé menni, 79,42-es dobással zárt.

A versenyben sok rontott dobás volt, de Halász azt mondta, a szer repülését nem befolyásolta a felerősödő és kavargó szél, de annyiban zavaró volt, hogy a dobók izomzata gyorsan ki tudott hűlni, amint a kísérletek előtt levették a melegítőjüket.

„A dobások között így kicsit kevesebb idő maradt a koncentrálásra, és a helyzetérzékelést is befolyásolta a szél” – mondta a magyar versenyző.

A lengyel győztes megjegyezte, hogy két napja is versenyeztek, így egy kicsit fáradt volt. Halász azt mondta, másfél hetes edzőtáborból érkezett, és ez már inkább az Európa-bajnokságra való formába hozás időszaka volt.

Halász a második hellyel egy értékes skalpot is szerzett, hiszen megverte az ötszörös világbajnok Fajdeket.

„Alapvetően önbizalomnövelő, hogy megelőztem, de nem ez volt a fő cél. A magam elé kitűzött célokat szeretem teljesíteni, és most úgy érzem, maradt még bennem. Az Eb-re az a célom, hogy szeretném tovább javítani az egyéni csúcsomat, hogy az mire lesz elég, azt majd meglátjuk” – nyilatkozta a verseny után Halász.

A mezőnyben még öt magyar volt, Rába Dániel 6., Pars Krisztián 7., Czeller Gábor 8., Pásztor Bence 9. helyen zárt, míg Varga Donát érvényes kísérlet nélkül fejezte be.

A női kalapácsvetést a világranglistát vezető, amerikai Brooke Andersen magabiztosan nyerte meg honfitársa, Janee Kassanavoid és a dán Katrine Koch Jacobsen előtt. A magyarok közül Gyurátz Réka ötödik, Németh Zsanett nyolcadik helyen végzett.

Női gerelyhajításban Szilágyi Réka harmadik lett, az utolsó kísérlete volt a legjobb, 58,44 méter, ami idei legjobb eredménye, és a harmadik helyet jelentette számára. Az első helyen a kubai Yulenmis Aguilar végzett, második lett a görög Elina Tzengko. A további magyar indulók közül Kövér Fanni hatodik, Moravcsik Angéla hetedik lett.

Eredmények:
férfi kalapács:
1. Wojciech Nowicki (lengyel) 79,96 m
2. Halász Bence 79,44
3. Pawel Fajdek (lengyel) 79,15

női gerely:
1. Yulenmis Aguilar (kubai) 61,99 m
2. Elina Tzengko (görög) 61,66
3. Szilágyi Réka 58,84 női kalapács:
1. Brooke Andersen (amerikai) 74,84 m
2. Janee Kassanavoid (amerikai) 72,58
3. Katrine Koch Jacobsen (dán) 70,13

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!