601 centiért szurkolt Fehérvár, olasz olimpiai bajnok hozta tűzbe a közönséget

2022. augusztus 8. – 20:42

Másolás

Vágólapra másolva

Már hagyomány, hogy a Gyulai Memorial meghívásos atlétikai versenyre a világ legjobbjai látogatnak el. Ezen most sem változtattak, bő két héttel a világbajnokság után világbajnokok és világcsúcstartók is indultak Székesfehérváron, és néhány számban valóban bombaerős mezőny gyűlt össze.

Jövőre Budapest rendezi a vb-t, így a nemzetközi sztárok mellett a hazai atlétika reménybeli indulóinak is lehetőséget és tapasztalatszerzést akartak biztosítani a rendezők. Így minden korábbinál több, 43 magyar nevező volt. Sokaknak ez a verseny volt a főpróbája a jövő heti, müncheni Európa-bajnokság előtt.

A verseny legnagyobb sztárja kétségkívül Mondo Duplantis, a rúdugrás olimpia, világ- és Európa-bajnoka volt. A svéd atléta két hete 621 centiméterre javította a világcsúcsot, és gyakorlatilag nincs ellenfele. Bár a mezőnyben volt két korábbi olimpiai bajnok, Renaud Lavillenie és Thiago Braz, egyikük sincs olyan formában, hogy akár csak megszorítsa Duplantist. A svéd képességeit ismerve, csak 560-as magasságnál szállt be, Braz eddigre már ki is esett. Duplantis legközelebb 580-ra ugrott, azt is elsőre vitte, és ezzel meg is nyerte a versenyt. A svéd sztár ezután egy hat méteren felüli ugrással akarta megajándékozni Magyarországot, – ilyen még sosem sikerült itt senkinek – , 601 centire emeltetett, de mindhárom kísérletét elrontotta.

Duplantis a versenye után azt mondta, hogy a szeles időjárás nagyon trükkös körülményeket teremtett, ezzel is küzdöttek, és sajnálja, hogy nem jött össze neki a 601-es ugrás, de azt ígérte, visszatér, és meg fogja csinálni legközelebb.

Mondo Duplantis háromszor is megpróbálta a 601 centimétert átugrani – Fotó: Vasvári Tamás / MTVA –
Mondo Duplantis háromszor is megpróbálta a 601 centimétert átugrani – Fotó: Vasvári Tamás / MTVA –

Bár a kiemelkedő eredmény egy másik ugrószámban, a magasugrásban sem jött össze, most is az egyik legszórakoztatóbb eleme volt a Gyulai Memorialnak. Az olimpiai bajnok Gianmarco Tamberi hagyományosan showmanként is viselkedik, a Covidból éppen csak felépült olasz mindig felpörgeti a közönségét, és ezzel magát is, de az ellenfeleire is figyel. Szurkol, ütemet tapsol neki, hogy minél nagyobbat ugorjanak.

„Szerintem ez a normális az ilyen jellegű versenyeken, itt mindenki legalább egyéni csúcsot akar ugrani, ha ez összejön, mindenki boldog. Miért ne próbálnék meg segíteni? Mi tudjuk, hogy mennyi erőfeszítést rakunk bele ebbe az egészbe, és ha főleg ilyen nehéz feltételek vannak, muszáj segítenünk” – mondta a Telexnek Tamberi.

Az olasz arról is beszélt, hogy nagyon szereti a székesfehérvári közönséget, mindig szuper hangulat van, ami nagyon feldobja. „Nagyon szeretek itt ugrani, ahogy a magyar közönség kimutatja az érzelmeit, ez nagyon sokat ad” – mondta. Szerinte a pálya borítása tökéletes, de ma a szeles körülményekkel nehezen birkóztak meg, az eddigi napsütéses versenyektől eltérően most hűvös is volt. Néhány napja még az sem volt biztos, hogy egyáltalán elindul, annyira gyengének érezte magát a Covidtól.

„Semmi energiám nincs, szinte nem is érzem a testem, és ez persze a technikámra is kihat, így nincs lehetőségem tökéletesen végrehajtani a mozdulatokat. Remélem, hogy az Európa-bajnokságra már rendben leszek” – mondta Tamberi, aki 224 centiméteres eredménnyel nyert, de 230 centire is megpróbált ugrani a közönség biztatásával.

A női sprinterek királynőjét Shelley-Ann Fraser-Pryce-nak hívják, a jamaicai idén ötödik világbajnoki címét nyerte száz méteren, és hogy a formája kirobbanó, azt éppen két napja bizonyította, a világ idei legjobbját, 10,66 másodpercet futott a lengyelországi Gyémánt Ligán. Székesfehérváron sem lehetett megingatni, egy újabb hatalmas futással versenycsúcsot ért el. Csak egy századdal maradt el két nappal korábbi idejétől. A női százas mezőnyben futott a magyar csúcstartó, Takács Boglárka. Neki nem jött össze most az igazán nagy futás, egy kicsit visszavetette, hogy világsztárok között versenyezhetett. Ezzel együtt úgy érzi, hogy jó tapasztalat ez neki a hamarosan kezdődő Eb és a jövő évi budapesti vb előtt.

A női 400 gát eddig az atlétika világában nem volt túl népszerű szám, de az utóbbi pár évben kivételes képességű futók tűntek fel. Az amerikai Sydney McLaughlin a tavalyi olimpián először 52 másodperc alá vitte a világcsúcsot, majd az idei vb-n már az 51-es határt is áttörte, 50,68-as űridőt futott. A 23. születésnapját éppen vasárnap ünneplő atléta Fehérváron nem kapott nagyon erős ellenfeleket, de enélkül is kiváló idővel nyert. 51,68-as eredménye nemcsak versenycsúcs, de Európában még sosem futottak ehhez fogható időt.

Sydney McLaughlin és Molnár Janka a 400 gát után – Fotó: Magyar Atlétika / Facebook
Sydney McLaughlin és Molnár Janka a 400 gát után – Fotó: Magyar Atlétika / Facebook

„Ötvenkét-ötvenhárom másodperc körüli időt szerettem volna futni, ez össze is jött, és hajrámat is sikerült jól megcsinálnom. Nagyon elégedett vagyok ezzel az eredménnyel. Ha jövőre visszajövök a világbajnokságra, még jobb is lehet az időm.” – mondta a verseny után.

„A világcsúcsom után egy kicsit nehéz volt motivációt találnom, le kellett nyugodnom, jó volt, hogy lekerült rólam a nyomás, ez most egy jó gyakorlási folyamat volt, hogy hogyan kell újra versenyezni” – válaszolta McLaughlin arra a kérdésre, hogy a vb után fel tudott-e újra pörögni.

A sprinter meghívásos versenyen még nem járt Európában, ez volt az első alkalom.

„Jövőre itt lesz a világbajnokság, ki akartam próbálni magamat itt, és jövőre még többet jövök Európába, hogy tapasztalatokat szerezni” – indokolta döntését.

McLaughlin azt mondta, ez volt a szezonjának utolsó versenye, ezután nászútra megy, de azt nem akarja elárulni, hogy hová.

Ahogy arról már beszámoltunk, kalapácsvetésben Halász Bence második lett, de a férfiaknál két másik dobószámot is rendeztek. A súlylökésben a magyar nagypapával rendelkező Joe Kovacs félelmetesen jó sorozatot produkált. Hat kísérletéből négy is 22 méter feletti volt, mind elég is lett volna a győzelemhez. Végül 22,89-nel írtak be új versenycsúcsot a neve mellé. A második az új-zélandi Tom Walsh lett – a vele készült interjút hamarosan olvashatják – , 21,93-at lökött az ötödik sorozatban.

A diszkoszvetésben a friss világbajok Chrisian Cech nyert, rögtön az első dobásával. A szlovén atléta 71,23-as versenycsúcsot dobott, csak négy centivel maradt el egyéni legjobbjától. A mezőnyben két magyar is volt, Huszák János idei legjobbjával, 63,25-tel lett hatodik.

Női 100 gáton az országos csúcstartó Kozák Luca szeretett volna jó időt futni az erős mezőnyben, de a futása végén hibázott, fennakadt az egyik gátban, majd a hátralévő kettőt is feldöntötte, így utolsóként ért célba. Később pedig ki is zárták. A futamot a vb-ig szinte verhetetlen Jasmine Camacho-Quinn nyerte 12,27-es idővel.

A férfiak 110 gátján kisebb meglepetésre nem a világbajnoki címvédő Grant Holloway nyert, hanem célfotóval a jamaicai Rasheed Broadbell. A futamban Szűcs Valdó idei legjobbjával ötödik, Szeles Bálint hatodik lett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!