Polgár Judit kapta meg elsőként a Nemzetközi Sakkszövetség Icon-díját

2022. augusztus 5. – 22:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar szövetség pénteki tájékoztatása szerint Polgár Judit kapta meg a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) most először átadott Icon-díját – írja az MTI.

„A munka folytatódik: napról napra sokat kell tennünk azért, hogy minél több lány tapasztalhassa meg a sakk szépségét, azt az élményt és tudást, amit ez az ősi játék nyújt. Minden lehetséges módon igyekszem eljuttatni ezt az üzenetet a lányoknak és szüleiknek: arra törekedjenek, hogy a legtöbbet hozzák ki a tehetségükből, önmagukból, mert ha nem szorítjuk a lányokat korlátok közé, ha sikerekkel, ösztönzően építik és építjük az önbizalmukat, az élet bármely területén megállják a helyüket!”

– nyilatkozta Polgár Judit a díj átvételét követően.

A magyar nagymester a 2019-es Európai Sakk Legenda-díj és a 2021-es World Chess Hall of Fame tagság után kapta meg ezt a díjat is, pénteken este a FIDE elnökétől, Arkagyij Dvorkovicstól vehette át „Az év női személyisége a sakkban” című gálán. A FIDE Icon-díjjal a szövetség a magyar nagymester évtizedeken átívelő, milliókat inspiráló munkáját ismerte el, amit ő maga is kiemelt. Polgár egyébként az utóbbi években jellemzően szakkommentátorként tevékenykedett, ilyen minőségben van jelen a jelenleg zajló sakkolimpián az indiai Chennaiban, illetve így volt ott a Madridban rendezett sakkvilágbajnok-jelölti tornán, ahol egy snellpartiban megverte a jelenkor legjobb sakkozóját, Magnus Carlsent.

Polgár Judit idén márciusban a Dubai 2020 Magyar Pavilonnal együttműködve szervezte meg a „Polgár Judit vs The World” eseményt, a világ első interaktív közösségi sakk szimultánját, amely a FIDE elnöke szerint mérföldkő volt a sakk népszerűsítésében. Mariya Gabriel, az Európai Bizottság innovációért, kutatásért, kulturális ügyekért, oktatásért és ifjúságért felelős tagja, uniós biztos, a 2021-es Polgár Judit Világsakkfesztivál fővédnöke követendő példaként jellemezte a képességfejlesztő oktatási programot, a Polgár Judit Módszert, amit a FIDE és az Európai Sakkszövetség (ECU) népszerűsít, továbbá szakmai téren is támogat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!