Ritkábban térdelnek majd a Premier League játékosai a mérkőzések előtt

2022. augusztus 3. – 19:30

Másolás

Vágólapra másolva

A Premier League játékosai a jövőben nem térdelnek le minden meccs előtt a rasszizmus elleni kiállás jegyében – írja a BBC Sport.

Az élvonalbeli csapatok az elmúlt bő két évben gyakorlatilag minden meccsük előtt féltérdre ereszkedtek hogy támogassák a Black Lives Matter-mozgalmat, ami rendőri erőszak áldozatául esett George Floyd halála után vált ismertté 2020-ban.
A Premier League kapitányai a játékosokkal való egyeztetés után döntöttek így, de a jövőben is letérdelnek majd nagyobb és fontosabb meccsek előtt, beleértve például a kupadöntőket.

A tervek szerint a játékosok a 2022–2023-as szezon első és utolsó mérkőzése előtt, valamint az erre a célra kijelölt No Room for Racism (Nincs helye a rasszizmusnak) mérkőzések előtt is térdre fognak majd ereszkedni. A kapitányok és a játékosok is azt gondolják, hogy a kevesebb néha több, és abban bíznak, hogy így nagyobb lesz a hatása gesztusuknak.

„Továbbra is elkötelezettek vagyunk a faji előítéletek felszámolása, és a befogadó társadalom megteremtése mellett, ami ezt tiszteletben tartja és egyenlő esélyeket biztosít mindenkinek.”

– írták a csapatok közös nyilatkozatukban.

A gesztust egy NFL-játékos, Colin Kaepernick ihlette, aki az Egyesült Államok himnusza alatt térdelt le, hogy így tiltakozzon a faji megkülönböztetés ellen. Az utóbbi időben egyre több csapat és játékos hagyott fel a gesztussal, annak ellenére, hogy továbbra is elkötelezettek a rasszizmus elleni harcban.

A himnusz alatti letérdelésből és az arra érkező szurkolói reakciókról több vita is volt elmúlt két évben. Tavaly ősszel Budapesten és Varsóban is kifütyülték a letérdelő angol válogatottat, de már tavaly nyáron arra kellett kérni az angol szurkolókat, hogy fütyülés helyett tapsolják meg a csapatot mikor térdel. A magyar válogatott a meccsek előtt nem térdelt le, Orbán Viktor szerint azért mert „a magyar ember csak a Jóisten, a hazája és a szerelme előtt térdel le.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!