„Polgikám, ketten mennénk a ringre” – balhé lett Mogyoród Forma–1-es ingyenjegyeiből

2022. augusztus 2. – 17:02

frissítve

„Polgikám, ketten mennénk a ringre” – balhé lett Mogyoród Forma–1-es ingyenjegyeiből
Nézők a Forma–1-es Magyar Nagydíj eredményhirdetésén a mogyoródi Hungaroringen 2022. július 31-én – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Kisebb botrány pattant ki Mogyoródon a hétvégi Forma–1-es Magyar Nagydíj miatt, de ezúttal nem a zaj váltotta ki a helyiek felháborodását. Napok óta megy a vita azon (elsősorban a Facebookon), hogy mi lett a sorsa annak a 200 darab tiszteletjegynek, amit a 6900 fős település önkormányzata kapott a versenyre: ki kapott ezekből, és milyen alapon osztották ki a falu lakosai között.

Az is elterjedt, hogy a belépők a Jófogáson kötöttek ki, tehát valaki pénzt akart csinálni az ingyenjegyekből, a kommentelők egy része pedig már hivatali visszaélést és hűtlen kezelést vizionált. A Mogyiwood nevű oldal szerint nem először van balhé a tiszteletjegyek miatt, ezért jobb lenne, ha a jövőben nem a polgármester döntene ezekről, hanem nyilvános pályázat útján választanák ki a szerencséseket.

Trabalka Szilvia alpolgármester azt írta a jegyek sorsát firtató egyik bejegyzéshez, hogy tudomása szerint sem az önkormányzati hivatal, sem pedig a képviselő-testület nem kapott a belépőkből. Szerinte az lenne jó megoldás, ha kisorsolnák a jegyeket a jelentkezők között, mint ahogy Kerepesen teszik, vagy olyan családoknak adnák, akiknek egyébként esélyük sem lenne kijutni a futamra. A kommentelők között megjelent maga a polgármester is, de az alábbi hozzászólásával csak még jobban felkorbácsolta az indulatokat:

„Tavalyi jegy van bőven :D :D :D”

Paulovics Géza polgármester a Telexnek azt mondta, hogy 2014 óta kapnak tiszteletjegyeket az F1-es versenyre a Hungaroring Sport Zrt.-től, általában 200-300 darabot. Egyedül 2020-ban nem kapott belépőket a falu, mivel abban az évben a járvány miatt nézők nélkül rendezték meg a futamot. Elmondása szerint ő járta ki a lehetőséget a falunak, cserébe azért, hogy Mogyoród is kiveszi a részét a futam lebonyolításából. Hozzátette, a Hungaroring fizeti be a legtöbb adót a településen, több mint 100 millió forintot évente, nem teheti meg az önkormányzat, hogy ne ápoljon jó viszonyt a versennyel. (Paulovics 2014 óta vezeti a települést függetlenként, akkor és 2019-ben is a Fidesz jelöltjével szemben nyert.)

Paulovics Géza polgármester és Gyulai Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója felavatja a mogyoródi Hungaroring utcanévtábláját a versenypálya főbejáratánál a Forma–1-es autós gyorsasági világbajnokság 30. Magyar Nagydíjának előkészületei során 2015. július 23-án – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Paulovics Géza polgármester és Gyulai Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója felavatja a mogyoródi Hungaroring utcanévtábláját a versenypálya főbejáratánál a Forma–1-es autós gyorsasági világbajnokság 30. Magyar Nagydíjának előkészületei során 2015. július 23-án – Fotó: Kovács Tamás / MTI

A tiszteletjegyek kiosztása jelentkezési sorrendben megy, annak szokott adni, aki kér. Bárki jelentkezhet, nem kivételeznek senkivel. A jelentkezés úgy szokott történni, hogy például felhívják, hogy

„polgikám, ketten mennénk a ringre, légy szíves, írj fel engem”,

és akkor ő felírja őket. A polgármester szerint a korábbi években nem is volt balhé ebből, mert mindenkinek jutott jegy. Tavaly például a jegyek fele megmaradt, mert csak két oltással vagy PCR-teszttel lehetett bejutni a versenyre, de volt olyan év is, amikor a futam napján még 50 jegyet tudott volna kiosztani. Ennek az is oka, hogy kimenni a versenyre „az egy hatórás hacacáré”, és nem mindenki akar órákat tölteni a dugóban. Ráadásul ezek a belépők sétálójegyek, szerencse kell ahhoz, hogy az ember olyan helyet fogjon ki, ahonnan még lát is valamit a versenyautókból, magyarázta a polgármester.

Idén viszont még az is ki akart menni a Hungaroringre, akit korábban nem érdekelt az F1. Körülbelül 500-an jelentkeztek a 200 belépőre, ez az oka a mostani felhorkanásnak, mondta a polgármester. Hallotta a pletykákat a Jófogáson hirdetett jegyekről, de erre azt mondta, hogy más települések is kapnak ingyen jegyeket, nem csak Mogyoród, bárki feltehette ezeket. Paulovics a szervezőbizottság tagjaként volt kint a Magyar Nagydíjon.

Paulovics Géza szerint akkora volt idén az érdeklődés, hogy csodának számít, hogy egyáltalán kaptak belépőket. Nemcsak a futam napján, hanem már pénteken és szombaton is hatalmas volt a tömeg a pályán.

„Annyian jöttek ki a versenyre, mintha újdonság lenne az F1, mintha most épült volna a pálya.”

Az érdeklődés nagyságát mutatja, hogy nézőcsúcsot hozott a 37. Magyar Nagydíj, a négynapos versenyhétvége alatt 290 ezren szurkoltak a pályán. Már tavaly decemberben elfogytak a jegyek a versenyre, még az állóhelyeket is elkapkodták. (Három éve, amikor szintén rekordot döntött a nézőszám, 230 ezren mentek ki a Hungaroringre.) A mogyoródi polgármester szerint idén más versenyhelyszíneken is többen voltak, mint máskor, aminek az lehet az oka, hogy már nincsenek járványügyi korlátozások. Másrészt az emberek attól félnek, hogy bármikor visszajöhet a járvány, ezért ki akarják használni, hogy még ki tudnak menni az F1-re.

A Magyar Nagydíjat egyébként a Red Bull holland pilótája, Max Verstappen nyerte, megelőzve a két Mercedest, Lewis Hamiltont és George Russellt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!