Bombameglepetés a hungaroringi időmérőn, Russell a semmiből nyert a Mercedesszel, Verstappen csak a 10.

2022. július 30. – 17:06

frissítve

Bombameglepetés a hungaroringi időmérőn, Russell a semmiből nyert a Mercedesszel, Verstappen csak a 10.
Fotó: Bryn Lennon / Formula 1 / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

George Russell pályafutása első időmérős győzelmét aratta a Hungaroringen, a Mercedes pilótája óriási meglepetésre nyerte a Magyar Nagydíj kvalifikációját a két Ferrari előtt. Verstappennél az utolsó pillanatban motorhiba jelentkezett, csak a 10. helyről indulhat.

A pénteki forróságban még a két Ferrari, a szombati esőben viszont nem kis meglepetésre a Williamst vezető Nicholas Latifi végzett az élen a 2022-es Forma–1-es Magyar Nagydíj szabadedzésein. Utóbbi viszont nem hordozott magával túl nagy jelentőséget, tekintve, hogy a szabadedzés vége után 2 órával kezdődő időmérőre teljesen felszáradt a Hungaroring aszfaltja.

Az eső elég sok mindent megváltoztatott, egyrészt meglehetősen hideg, 31 fokos volt csak az aszfalt, másrészt pedig a tapadás is igencsak romlott azzal, hogy az eső elég sok gumit lemosott a pályáról. Ezért folyamatosan javultak a köridők, ráadásul úgy, hogy a megszokottól eltérően nem az első, hanem az ugyanazzal a gumival megtett második vagy harmadik mért kör lett a legjobb.

A folyamatosan változó helyzetben némi meglepetésre a két Mercedes zárta az élen az időmérő első szakaszát, de az első Lewis Hamiltont és a harmadik Carlos Sainzot csak 6 századmásodperc választotta el, és az első 18 helyezett is 9 tizedmásodpercen belül volt. Persze a 18. hely ennek ellenére már a kiesést jelentette: ezúttal a két AlphaTauri, a két Williams, illetve a visszavonulását a Hungaroringen bejelentő Sebastian Vettel kerültek az öt kiesőhelyre.

Az időmérő középső szektorában (Q2) többen is elkezdték fokozni a tempót, a világbajnoki címvédő Max Verstappen 1:17,703-as ideje mindenkinek jelezte, hogy a Red Bull nem tréfál, de ugyanígy tett a Verstappen mögé a 2. helyre 201 ezredmásodperces hátránnyal kerülő Fernando Alonso, illetve az Alfa Romeóval 1:18,741-es kört futó, ezzel sokáig 5. helyen álló Csou Kuan-jü.

A Q2 hajrájára elmaradt a nagyobb kavarodás, a meglepetés viszont nem: Sergio Pérez nem jutott be a legjobb tíz közé az egyik Red Bull-lal. Pérez legjobb mért körét ideiglenesen elvették pályaelhagyás miatt, és bár később ezt visszakapta egy gyors fellebbezés után, a mexikói így sem tudta összekapni magát, amit az is jól mutat, hogy 8 tizedmásodperccel kapott ki a csapattárs Verstappentől. Pérez mellett még a végére hátrébb kerülő Csou, Kevin Magnussen, Lance Stroll és Mick Schumacher estek ki.

Az első tíz csatáját Carlos Sainz kezdte az élen, mögötte pedig sorminta alakult ki, hiszen a spanyolt George Russell, majd Charles Leclerc és Lewis Hamilton követte. Ez a sor picit csalóka volt viszont, Verstappen ugyanis csak egy 1:18,823-as körrel kezdett egy nagyobb hiba után. Pár perccel korábban több mint egy másodperccel volt jobb ennél, szóval benne még volt bőven tartalék.

A tartalék viszont nem jött, Verstappen az utolsó próbálkozása alatt végig arra panaszkodott, hogy nincs elég erő a motorjában, ez pedig a köridején is látszott, nem hogy javított volna, de fél perccel lassabb lett. A motorhiba miatt a futamra nézve is aggódhat a holland.

Max Verstappen aggódhat a vasárnapi futam miatt – Fotó: Bernadett Szabo / Reuters
Max Verstappen aggódhat a vasárnapi futam miatt – Fotó: Bernadett Szabo / Reuters

De jött a meglepetés az élen is, hiszen George Russell a Mercedesszel óriási kört menve, szinte a semmiből megnyerte a Magyar Nagydíj időmérőjét.

Az első időmérős győzelmét szerző Russell mögül a két Ferrari (Sainz, Leclerc sorrendben), majd Norris és a két Alpine (Esteban Ocon és Alonso) indulhat majd. A Mercedes időmérős sikere ráadásul azért is meglepő, mert a harmadik szabadedzésen, vizes, de hasonlóan hideg pályán szenvedtek a gumik felmelegítésével – ebből hozták össze aztán valahogy a sikert.

A Magyar Nagydíj vasárnap 15.00-kor rajtol.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!