Kikapott a sárga trikós Pogačartól, de a fárasztós taktika nem működött ellene

2022. július 20. – 17:20

frissítve

Kikapott a sárga trikós Pogačartól, de a fárasztós taktika nem működött ellene
Tadej Pogačar az utolsó métereken lesprintelte a sárga trikós Jonas Vingegaard-t a Tour 17. szakaszán – Fotó: Chris Hartmann / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Tadej Pogačar harmadik szakaszát nyerte az idei Tour de France-on, és bár egész nap agresszíven dolgozott érte a csapata, csak néhány másodpercet tudott faragni a sárga trikós Jonas Vingegaard előnyéből, aki csak a nehéz hegyi szakasz sprintjében kapott ki a szlovéntól.

A Tour mezőnye kedd után második napját küzdötte végig a Pireneusokban. Bár ez volt az idei legrövidebb hegyi etap a maga 129,7 kilométerével, annál több nehézséget tartogatott. Az első 50 kilométer szinte sík volt, de utána négy komoly emelkedőt is meg kellett másznia a mezőnynek. A Pireneusok általában más harcmodort hív elő, mint az Alpok, mert itt rövidebbek a lejtmenetek és völgyi szakaszok két emelkedő között, így a távolabbról indított támadásokra is jobb lehetőséget ad. A második Tadej Pogačar azt ígérte, hogy minden lehetséges helyen támadni fog a sárga trikóért, és mivel egyre kevesebb nap van hátra, itt is próbálkoznia kellett, hogy faragjon 2 perc 22 másodperces hátrányán Jonas Vingegaard-ral szemben.

A Tour de France 17. szakaszának profilja – Fotó: letour.fr
A Tour de France 17. szakaszának profilja – Fotó: letour.fr

Bár azt tartják, hogy a sárga trikóról Pogačar és Vingegaard párbaja dönt majd, és nem számít az, hogy kinek mennyi segítője van, Pogačar mégis rossz előjelekkel kezdte a szakaszt, hiszen elveszítette legjobb csapatemberét, az emelkedőkön dolgozó Rafal Majkát. A lengyel bringás az előző etapon részleges combizomszakadást szenvedett akkor, amikor elszakadt a lánca, és ma már nem tudta folytatni emiatt a Tourt. Rajta kívül még egy UAE-s, Marc Soler is kiszállt a versenyből, tegnap nehézségei voltak, így időlimiten túl ért csak be a célba.

Az UAE-t látszólag nem viselték meg ezek a veszteségek, egyértelműen Pogačar csapat dominálta a szakaszt. Az emelkedő előtt nem is engedtek el egyetlen szökevényt sem fél percen kívülre, majd a mászás kezdete után is kontroll alatt tartották a próbálkozásokat. Thibaut Pinot (FDJ) és Alekszej Lucenko (Astana) a sokáig a szakaszért tempózott elöl, míg a kedden megzuhanó Romain Bardet (DSM) úgy gondolta, hogy egy távoli támadással visszakapaszkodhat a dobogó közelébe.

Egyikük számítása sem jött be, a UAE-ből előbb Mikkel Bjerg diktált folyamatosan kellemetlen tempót, majd a harmadik hegyen Brandon McNulty állt az élre, és ő is félelmetes iramot vitt. Az élcsoportból egymás után szakadtak le a bringások, a Val Louron-Azet teteje felé közelítve végül csak hárman maradtak, McNulty, Pogačar és Vingegaard. Az összetett harmadik helyén álló Geraint Thomas (Ineos) sem bírta el tempójukat. Pogačar a csúcs előtt még egy hirtelen iramváltással megpróbálta otthagyni a sárga trikóst is, de nem tudta zavarba hozni a dánt, majd McNulty is felzárkózott hozzájuk.

A lejtmenetet együtt teljesítette a trió, így a döntés a Peyragudes 8 kilométer hosszú, 7,8 százalékos emelkedőjére maradt. Az UAE továbbra is a fárasztásban bízott, McNulty vitte a tempót, és ezzel Pogačar és Vingegaard is elégedettnek tűnt, egyikük sem indult meg a hegyen. Egészen az utolsó 350 méterig együtt tempóztak el, majd a nagyon meredek befutón Pogačar indította meg a hajrát, ami ilyen hajlásszögnél inkább lassított felvételhez hasonlított. Vingegaard tapadt rá, majd vissza is kínálta a szlovént. Sokáig nem maradt előtte, Pogačar robbanékonyságával ezúttal sem versenyezhetett, az UAE kerekese visszaelőzte, és megnyerte a szakaszt. Az idei Tourján a harmadikat. A győzelem 10 bónusz másodpercet is jelentett neki, míg Vingegaard hatot kapott a második helyért, így négy másodperccel csökkent közöttük a különbség, de ez még mindig kényelmes előnynek tűnik a dánnak. A csütörtöki hegyi szakaszon és a szombati időfutamon kell megőriznie valamit a 2 perc 18 másodpercből.

Az összetett harmadik helyén továbbra is Geraint Thomas áll, de már közel ötperces hátrányban van, ma több mint két percet kapott az élen álló duótól. Hátrafelé nem nagyon kell tekingetnie, a negyedik Nairo Quintana három percre van tőle.

Eredmények:
17. szakasz, Saint Gaudens-Peyragudes 129,7 km
1. Tadej Pogačar (szlovén, UAE) 3:25:51 – 37,8 km/h
2. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) azonos idő
3. Brandon McNulty (amerikai, UAE) + 32 másodperc
4. Geraint Thomas (brit, Ineos-Grenadiers) + 2:07
5. Alekszej Lucenko (kazah, Astana) + 2:34
6. Romain Bardet (francia, DSM) + 2:38

Összetett:
1. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma)
2. Tadej Pogačar (szlovén, UAE) + 2:18
3. Geraint Thomas (brit, Ineos-Grenadiers) + 4:56
4. Nairo Quintana (kolumbiai, Arkéa-Samsic) + 7:53
5. David Gaudu (francia, Groupama-FDJ) + 7:57
6. Romain Bardet (francia, DSM) + 9:21

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!