Szemmel láthatatlan, hogy előbb rajtolt a vb-döntőben, de a géppel hiába vitatkozott

2022. július 18. – 10:37

frissítve

Szemmel láthatatlan, hogy előbb rajtolt a vb-döntőben, de a géppel hiába vitatkozott
Korai rajtja miatt zárták ki Devon Allent a 110 méteres gátfutás világbajnoki döntőjéből – Fotó: Lucy Nicholson / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A 110 méteres gátfutás mindig tartogat meglepetéseket, rengeteg hibázási lehetőséget nyújt, és ezt az eugene-i atlétikai világbajnokság döntője is bizonyította, bár most nem a megszokottnak tekinthető bukásokról és feldöntött gátakról szólt a futam.

Még el sem lőtték a rajtot, máris egy nagy esélyestől kellett búcsúzni. Az elődöntő második legjobb idejét futó Hansle Parchment a bemelegítésnél durván beütötte az egyik lábát egy gátba, és a fájdalom miatt aztán el sem indult.

Az amerikai Devon Allen ugyan elrajtolt, de túl korán. Csak a rajtgép számára érzékelhető módon, egyetlen ezredmásodperccel startolt korábban. Az atlétika szabályai szerint a startpisztoly eldördülése után minimum egy tizedmásodpercnek el kell telnie. Allennek 99 ezredmásodpercet mértek, és ezután ki is zárták. Az egytizedes küszöbértékről úgy tartják, aki azon belül indul el, azt nem a rajtpisztoly hangjára teszi, hanem hazardírozva magától startol.

A gátfutó idén szenzációs formában futott, minden idők harmadik legjobb idejét érte el júniusban, csak négy századdal maradt el a 12,84-es világrekordtól. Az atléta körüli felhajtást pedig még inkább növelte, hogy a Philadelphia Eagles amerikaifutball-csapata is szerződtette. Allen ráadásul magának és családjának is bizonyítani akart, mert júniusban váratlanul meghalt az édesapja.

A döntő aztán rémálomszerűvé vált számára. A visszalőtt rajt után a versenybírók megmutatták neki a gép által kiadott adatokat, és úgy tűnt, Allen el is fogadta, hogy kiugrott, de ezután visszasétált a starthelyére. Nem sokkal később már felmutatták neki a kizárást jelentő kártyát, de még ekkor is nehezen hagyta el a pályát. Próbált protestálni a versenybíróknál, hogy futhasson. Erre természetesen nem volt mód, így csak hatan döntőztek. A futamot a másik nagy esélyes amerikai Grant Holloway nyerte.

A vb harmadik napjának másik nagy érdeklődést kiváltó sprintszáma a női száz méter volt, ahol Jamaica az összes érmet besöpörte. A világbajnok 10,67-tel a 35 éves Shelley-Ann Fraser-Pryce lett, aki egyedülálló módon már ötödik aranyérmét szerezte ezen a távon. A második Shericka Jackson, a harmadik Elaine Thompson-Herah lett.

A férfiaknál egy napja az Egyesült Államok vitte el a száz összes érmét, de a nőknél most először volt arra példa a vb-k történetében, hogy egy nemzet taroljon. Igaz, a tavalyi olimpián ugyanez a jamaicai hármas más leosztásban szintén vitt minden érmet.

Még egy tarolásról meg kell emlékeznünk, hiszen a férfiak súlylökőversenyében is egy ország, az Egyesült Államok szerezte meg az első három helyet. A világcsúcstartó Ryan Crouser 22,94 métert lökött, öt centivel verve Joe Kovacsot, míg a harmadik Josh Awotunde lett 22,29-cel.

A férfiak 10 ezer méteres síkfutásában is világcsúcstartó nyert, az ugandai Joshue Cheptegei jó hajrával védte meg címét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!