A világbajnokságok legjobb maratoni idejével nyert az atlétikai vb-n az etióp Tola

2022. július 17. – 18:16

A világbajnokságok legjobb maratoni idejével nyert az atlétikai vb-n az etióp Tola
Az etióp Tamirat Tola ünnepel, miután megnyerte a férfi maratonfutást az oregoni Eugene-ben rendezett atlétikai világbajnokságon 2022. július 17-én – Fotó: Brian Snyder / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az etióp Tamirat Tola nyerte a férfiak maratoni versenyét a eugene-i szabadtéri atlétikai világbajnokságon vasárnap – írja az MTI.

Tola 2017-ben vb-ezüstérmes volt ugyanebben a számban, a riói olimpián 10 ezren pedig a harmadik. Most a 42,195 kilométeres táv 32. kilométerénél ellépett a mezőnytől, és ezután folyamatosan növelni tudta az előnyét, 39 kilométernél már 46 másodperccel vezetett – írja a Reuters.

Az etióp futó 2:05:37-es idővel ért célba, ami a világbajnokságot történetének legjobbja. A világrekord 2:01:39, ezt a kenyai Eliud Kipchoge érte el 2018-ban a berlini maratonon.

Tola mögött a honfitársa, Mosinet Geremew lett a második 2:06:44-gyel, aki a legutóbbi vb-n szintén ezüstérmet szerzett. A harmadik helyre a szomáliai születésű, belga Bashir Abdi, a tokiói olimpia bronzérmese érkezett be 2:06:48-es idővel.

Az atlétikai vb szombati versenynapján egyéni csúcsot ért el a magyar kalapácsvető Halász Bence. A korábbi vb- és Eb-bronzérmes sportoló 80,15 méteres dobásával az ötödik helyet szerezte meg. Halász hangsúlyozta, mérföldkő volt ez a verseny, nagyon komolyan vette, de már a felkészülést is úgy kezdték el, hogy az augusztusi müncheni Európa-bajnokság a főverseny számára. Ez egyébként visszatérő elem a magyar atlétáknál, részben az Eb priorizálása miatt van csak két magyar induló a budapesti világbajnokságot megelőző vb-n.


Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!