Carlos Sainz nyerte az ijesztő balesettel induló Brit Nagydíjat, Verstappen csak 7. lett

2022. július 3. – 19:04

frissítve

Carlos Sainz nyerte az ijesztő balesettel induló Brit Nagydíjat, Verstappen csak 7. lett
A Ferrari spanyol pilótája, Carlos Sainz megnyeri a Brit Nagydíjat – Fotó: Justin Tallis / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Ferrari spanyol pilótája karrierje első F1-es győzelmét szerezte Silverstone-ban. Sergio Pérez lett a második, Lewis Hamilton pedig a harmadik a Brit Nagydíjon. Max Verstappen autójával problémák voltak, emiatt csak a 7. helyen futott be a címvédő. Mick Schumacher először szerzett pontot az F1-ben, a hétszeres világbajnok fia 8. lett. A rajtnál hatalmas baleset történt, Csou Kuan-jü autója még a gumifalon is átesett, de szerencsére a kínai pilóta sértetlenül szállt ki a rommá tört Alfa Romeóból.

Silvestone-ban immár hetedik pole pozícióját szerezte idén a Ferrari, ezúttal azonban nem Charles Leclerc, hanem Carlos Sainz volt a leggyorsabb az időmérőn. Az első rajthely akár rossz ómen is lehetett volna a Ferrarinak, hiszen mindössze kétszer tudták győzelemre váltani a pole-t a Brit Nagydíjig. Legutóbb az április közepén megrendezett Ausztrál Nagydíjon, amikor Leclerc nyert. Azóta zsinórban hatszor nyert a Red Bull, aminek köszönhetően a világbajnoki pontversenyben is tetemes előnyre tettek szert Max Verstappenék. A Ferrarinak tehát égető szüksége volt egy újabb győzelemre, hogy életben tartsák a világbajnoki esélyeiket.

Tavaly Lewis Hamilton nyert Silverstone-ban, meglehetősen ellentmondásos körülmények között. A Mercedes hétszeres világbajnoka az első körben kiütötte Verstappent, de még a koccanásért kapott 10 másodperces büntetéssel együtt is meg tudta nyerni a versenyt.

Ijesztő baleset a rajtnál

Nem indult jól a Brit Nagydíj a két Ferrari számára, Verstappen simán elment Sainz mellett, Hamilton pedig Leclercet rajtolta le. Egy ijesztő baleset miatt azonban csupán pár kanyarig tartott a Brit Nagydíj:

Csou Kuan-jü (Alfa Romeo) autója több tízmétert csúszott fejjel lefelé az aszfalton. Az irányíthatatlanná vált roncs még meg is pördült a tengelye körül a sóderágyban, majd átbucskázott a gumifalon.

Az Alfa Romeót George Russell (Mercedes) lökte meg, miután összeakadt az egyik Alpha Taurival. Jól mutat a becsapódás nagyságát, hogy Russell azonnal odaszaladt a kínai versenyzőhöz, hogy megnézze, jól van-e. A mezőny hátsó felében is történt egy nagyobb baleset. Alexander Albon (Williams) csapódott a betonfalnak, és még ketten is neki mentek, ahogy a falról visszapattant.

A baleset miatt azonnal megszakították a versenyt. Hosszú percekig semmit sem lehetett tudni Albon és Kuan-jü állapotáról, a hivatalos közvetítésben nem játszották vissza a balesetet, csak a Twitteren keringő videókból lehetett összerakni, hogy mi történt.

Az F1 előbb azt közölte, hogy mindkét pilóta a tudatánál van, az orvosok vizsgálják őket. Nem sokkal később Alfa Romeo is megerősítette, hogy a körülményekhez képest jól van a pilótájuk, semmije nem tört el, nincs komoly sérülése. A Williams közleménye szerint Albont átszállítják egy másik kórházba, hogy alaposabban kivizsgálják. A romok eltakarítása és a mentési munkálatok miatt közel egy óráig állt a futam.

Az újraindításnál az eredeti rajtsorrendben kellett felállniuk a pilótáknak, így Sainz visszakapta a pole-t. A második rajtnál már keményebben védekezett Verstappennel szemben, és sikerült megtartania az első helyet. Mögöttük is parázs csata zajlott, Leclerc koccant össze Pérezzel. A mexikóinak megsérült az autója az esetnél, mehetett ki a boxba új első szárnyért.

Csou Kuan-jü a baleset után – Fotó: Ben Stansall / AFP or licensors
Csou Kuan-jü a baleset után – Fotó: Ben Stansall / AFP or licensors

A 10. körben Verstappen átvette a vezetést, miután Sainz hibázott az egyik kanyarban. Csupán két körig örülhetett az első helynek a holland, mert egy defekt miatt lelassult, és mindkét Ferrari megelőzte. A kényszerű kerékcsere után arra panaszkodott Verstappen, hogy valami nincs rendben az autójával. Az újabb kerékcsere sem segített helyzetén, egyre hátrébb csúszott a címvédő, még a pontszerzés is kétségessé vált.

Az élen a két Ferrari csatázott tovább a győzelemért. A 31. körben arra kérte a csapat Sainzot, hogy engedje el Leclercet, mivel a monacói gyorsabb nála.

A biztonsági autó kavarta meg az élmezőnyt

A 39. körben Esterban Ocon (Alpine) autója miatt beküldték a biztonsági autót. Az élmezőnyből Sainz és Hamilton is kiállt a boxba. Mindketten lágy keveréket tettek fel, miközben az élen álló Leclerc nem cserélt, és maradt a használt kemény gumikon. A 43. körben kiment a biztonsági autó, folytatódott a verseny. Sainz kihasználta a gumielőnyt, és kisebb keménykedés után megelőzte Leclercet.

Az utolsó körökben hatalmas csata ment a 2-3. helyért, oda-vissza előzgette egymást Pérez, Leclerc és Hamilton. Egy alkalommal a hétszeres világbajnok egyszerre ment el a Ferrari és a Red Bull mellett. Pérez nyerte a hármas párharcot, övé lett a 2. hely, a hazai pályán versenyző Hamilton futott be a harmadik helyre, a kopott gumikon küszködő Leclerc csak 4. lett.

Carlos Sainz győzelmét senki nem veszélyeztette már a hátralévő körökben. A Ferrari spanyol versenyzője első futamgyőzelmét szerezte Silverstone-ban, 150 versenyre volt szüksége ehhez. Sainz a második spanyol pilóta az F1 történetében, aki futamot tudott nyerni, az első Fernando Alonso volt.

  • Max Verstappen végül 7. lett a nem 100 százalékos Red Bullal.
  • Mick Schumacher, a hétszeres világbajnok Michael Schumacher fia először szerzett pontot az F1-ben, nyolcadik helyen végzett Silverstone-ban. A Haas ráadásul dupla pontszerzésnek örülhetett, mivel a dán Kevin Magnussan 10. lett.
  • Erős versenyt futott Fernando Alonso is, 5. lett a kétszeres világbajnok.

A Brit Nagydíj végeredménye:

Verstappen előnye valamelyest csökkent a világbajnoki pontversenyben, de még így is 34 ponttal vezet Pérez, és 43 ponttal Leclerc előtt.

A világbajnokság állása 10 futam után, pilóták:

  • Max Verstappen: 181 pont
  • Sergio Pérez: 147 pont
  • Charles Leclerc: 138 pont

A világbajnokság állása 10 futam után, konstruktőrök:

  • Red Bull: 328 pont
  • Ferrari: 265 pont
  • Mercedes: 205 pont

A világbajnokság egy hét múlva az Osztrák Nagydíjjal folytatódik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!