Verstappent legyőzték az esőben, Sainzé a Brit Nagydíj időmérője

2022. július 2. – 17:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben Európa jelentős részét, Magyarországot is beleértve hőhullám sújtja, addig Nagy-Britanniában az évszakhoz képest szokatlanul hűs időjárás tapasztalható, ez pedig a Forma–1-es Brit Nagydíj szombati időmérőjére is hatással volt, közvetlenül a kvalifikáció kezdete előtt érte el ugyanis egy jelentősebb csapadékzóna a silverstone-i versenypályát.

Az F1-mezőny a pénteki első szabadedzésen már találkozhatott vizes körülményekkel a versenyhétvégén, akkor Valtteri Bottas volt a leggyorsabb az egyik Alfa Romeóval, ám mivel a mezőny fele nem teljesített mért kört, nem volt teljes mérvadó a finn pilóta első helye. Száraz körülmények között egyébként pénteken Carlos Sainz volt a leggyorsabb a Ferrarival, a szombati szabadedzést pedig Max Verstappen zárta az élen a Red Bull-lal, ha vasárnapra elvonulnak a felhők, ismét a Ferrari és a Red Bull párharcára lehet elsősorban az élen.

Mivel az időmérő elején még pont kezelhető mennyiségű eső ért a pálya fölé, szinte senki nem kockáztatott, a két Alpine kivételével mindenki azonnal kiment a pályára, nehogy később az esetlegesen felerősödő eső miatt hoppon maradjanak. Az eső viszont inkább enyhült, így ahogy a folyamatosan köröző autók picit elkezdték felszárítani a pályát, gyorsan elkezdtek jönni a javuló köridők.

A vizes, de stabilizálódó körülmények mellett komolyabb meglepetés nélkül jött el az időmérő első harmadának vége: az élen Verstappen nevét láthattuk, a kiesők között pedig a két Aston Martint, a két Haast, illetve a williamses Alex Albont találhattuk. Kisebb meglepetés viszont akadt: Nicholas Latifi idén először jutott be a Q2-be a Brit Nagydíjra jelentősebb technikai újításokkal érkező Williamsszel.

Latifit az egyre romló esős körülmények sem állíthatták meg, sőt, igazából még jobban erőre kapott a kanadai pilóta, bejutva a legjobb 10 köré. Latifi tavaly egyetlen futamon indulhatott csak a top 10-ből: a szintén esős Belga Nagydíjon a vizes pálya mellett két pilóta büntetése is kellett neki ehhez a bravúrhoz.

Az időmérőt megnyerő Carlos Sainz az esőben – Fotó: Ben Stansall / AFP
Az időmérőt megnyerő Carlos Sainz az esőben – Fotó: Ben Stansall / AFP

A legjobb 10 sorrendjéről döntő utolsó harmadban a téttel együtt a kockázat is nőtt, ezt Max Verstappen megpördülése is jelezte, ami egy jó mért körbe került neki. A szakaszban ideiglenesen a legutóbbi futamon, a Kanadai Nagydíjon szintén esőben a 2. helyre kvalifikáló Fernando Alonso kezdett az élen, de hamar beelőzte a kétszeres világbajnok spanyolt a két Ferrari, illetve a megpördülés után újra próbálkozó Verstappen. A világbajnoki pontversenyt vezető, egyben vb-címvédő holland könyörtelenül tört előre az esőben, egy adott pontot 1,8 másodperccel volt gyorsabb Leclerc-nél.

Verstappen viszont nem dőlhetett hátra ekkora előny tudatában sem, 2 perccel az időmérő vége előtt Lewis Hamilton ugyanis 27 ezredmásodpercre meg tudta közelíteni. A végére persze a Mercedesekhez hasonlóan másokban is maradt tartalék:

a legtöbb Carlos Sainzban volt, aki végül 72 ezredmásodperccel verte a menet közben egyet javító Verstappent, ezzel a Ferrari spanyol versenyzője pályafutása során először kezdhet élről F1-futamot.

Sainz ezzel egyébként az F1 történetének 104. pilótája lett, aki időmérőt tudott nyerni.

Fotó: Clive Mason / Getty Images
Fotó: Clive Mason / Getty Images

Sainz mögött Verstappen lett a második, a címvédőt Leclerc és Pérez követte, majd Hamilton az ötödik helyen már 1 másodpercnél is nagyobb hátránnyal következett.

A Brit Nagydíj vasárnap 16.00-kor rajtol majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!