Az elájult szinkronúszó edzője: Szereti feszegetni a határait, és néha túl messzire megy

2022. június 23. – 23:14

Másolás

Vágólapra másolva

Interjút adott az As spanyol sportnapilapnak Anita Alvarez amerikai szinkronúszó, aki szerdán elvesztette az eszméletét és elmerült a medencében a budapesti világbajnokságon. Alvarezt edzője, Andrea Fuentes és egy úszómester húzta ki a vízből, és a gyors beavatkozásnak köszönhetően hamar visszanyerte az eszméletét.

„Nem annyira szokatlan ez, néha előfordul edzés közben. Vannak pillanatok, amikor a tested összeomlik, és nem kapsz levegőt. Emlékszem, a 2008-as pekingi olimpián a japán csapat egyik tagjával is ez történt, és őt is ki kellett húzni a vízből. Az a ritka, amikor versenyen történik ilyen” – mondta Alvarez, aki pénteken már szeretne is ott lenni a csapatverseny döntőjében.

„Szereti feszegetni a határait, és néha túl messzire megy. Nem ez volt az első alkalom. Amikor korábban ez történt vele, akkor lebegett a felszínen, nem fogyott ki a levegőből” – mondta Alvarez edzője, a többszörös olimpiai érmes szinkronúszó Andrea Fuentes.

„Amikor láttam, hogy elsüllyed, ránéztem az úszómesterekre, de ők csak bámultak. Nem reagáltak. Arra gondoltam: »Most ugrani fognak?«. A reflexeim gyorsan beindultak, én ilyen vagyok, nem tudok csak bámulni, és ugrottam. Azt hiszem, ez volt a legőrültebb és leggyorsabb merülés, amit valaha is csináltam a karrierem során” – mondta.

Az elájult Anita Alvarez szinkronúszót látják el a budapesti vizes világbajnokságon 2022. június 22-én – Fotó: Lisa Leutner / Reuters
Az elájult Anita Alvarez szinkronúszót látják el a budapesti vizes világbajnokságon 2022. június 22-én – Fotó: Lisa Leutner / Reuters

A tétlenkedés oka az volt, hogy a szabályok alapján csakis a FINA által delegált bírói kar tagjainak jelzésére ugorhatnak be a medencébe a vízimentők, megelőzendő, hogy bármilyen félreértés miatt esetleg félbe kelljen szakítani a versenyprogramot. A vizes vb szóvivője, Csisztu Zsuzsa arról tájékoztatta a Telexet, hogy az edző állhat legközelebb a medencéhez, és ő is észlelte leghamarabb a bajt. Amíg a pontozók még a gyakorlat értékelésével voltak elfoglalva, beugrott a medencébe.

„Az engedélyt nem várta meg, ami ebben az esetben maximálisan érthető. Az edzőt látva a Széchy uszoda képzett vízimentői is odamentek csak távolabbról. A versenyző a parton szakszerű ellátást kapott, és a saját lábán távozott a verseny helyszínéről. Panasz az amerikaiak részéről nem jutott el hozzánk.”

Fuentes elmondta, hogy végül egy úszómester is beugrott a vízbe kihúzni őket, de szerinte nem sokat segített nekik. „Tudtam, hogy az oldalára kell fektetni, hogy ne nyeljen vizet, és hogy elkezdhessen lélegezni, de ő a hátára akarta fektetni. Kicsit abszurd volt a helyzet. Nem beszélt angolul, és nem értett engem” – mondta az edző.

„Két perc múlva reagált, lélegzett. Szokás szerint megdöbbent. Egy készüléket akartak rátenni, hogy jobban lélegezzen, de ő ezt nem akarta. Mondtam nekik, hogy nyugodjanak meg, jól van, és ő is kezdett megnyugodni. Ettől kezdve a veszély elmúlt” – mondta a spanyol edző, aki a 2008-as pekingi olimpián két ezüstérmet, a 2012-es londoni olimpián pedig egy ezüstérmet és egy bronzérmet nyert.

A világbajnokság egészségügyi vezetője, Merkely Béla az RTL Híradónak azt nyilatkozta, hogy Alvarez 15 perccel az eset után már saját lábán hagyta el az orvosi szobát. „Különböző típusú sportolók vannak, egyesek jól viselik, hogy az oxigén és a szén-dioxid mennyisége ilyen módon váltakozik. De vannak erre érzékenyebbek, ő közéjük tartozik. Valószínűleg neki nem ez a sport való” – tette hozzá Merkely.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!