Megmagyarázták a vizes vb szervezői, miért az edzőnek kellett kimentenie az ájult versenyzőt

2022. június 23. – 12:48

frissítve

Megmagyarázták a vizes vb szervezői, miért az edzőnek kellett kimentenie az ájult versenyzőt
Anita Alvarez mentését az edzője kezdte el – Fotó: Oli Scarff/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Nem kaptak jelzést a bíróktól, ezért nem ugorhattak a medencébe a vízimentők, amikor szerdán rosszul lett egy műúszó a budapesti vizes világbajnokságon – ez derül ki abból a közleményből, amit az eset másnapján, csütörtök kora délután adott ki a magyar szervezőbizottság.

Mint megírtuk, a margitszigeti műúszó-verseny szerdai egyéni szabadprogramjának döntőjében a 2016-os olimpián is résztvevő amerikai versenyző, Anita Alvarez elájult, a vízből végül az edzőjének, Andrea Fuentesnek kellett kimenteni. Az edző később azt mondta: „Kiabáltam az életmentőknek, hogy ugorjanak a vízbe, de nem hallották vagy nem értették, amit mondtam.”

Az esetről Merkely Bélának, a világbajnokság egészségügyi szolgálatának vezetője által írt közleményt adott ki a szervezőbizottság. Ebből kiderül, hogy amikor egy világbajnoki verseny elindul, „rendkívül szigorú FINA-szabályok határozzák meg, hogy a vízimentők mikor avatkozhatnak közbe”.

A szabályok alapján csakis a FINA által delegált bírói kar tagjai jelzésére ugorhatnak be a medencébe (megelőzendő, hogy bármilyen félreértés miatt esetleg félbe kelljen szakítani a versenyprogramot). A közlemény szerint

„a szerdai finálé során ilyen jelzés a bíróktól nem érkezett”,

ami a protokoll szerint azt jelentette, hogy az edző hiába jelzett nekik, a vízimentők a szabályok értelmében még ekkor sem avatkozhattak közbe. A közlemény azzal folytatódik, hogy „miután az edző saját felelősségére beugrott a medencébe, a helyi vízimentők – érzékelve a veszélyhelyzetet – már nem vártak a bírói jelzésre, hanem maguk is az azonnali közbeavatkozás mellett döntöttek” – ami azt jelenti, hogy vízimentők az edző beugrása után vették észre, hogy veszélyben van egy versenyző.

A közlemény azzal végződik, hogy miután a helyi orvosi szolgálat azonnal megkezdte a sportoló szakszerű ellátását és mivel az amerikai műúszó egy percnél is kevesebbet volt víz alatt, egészségügyi károsodás nem érte. A FINA ugyanakkor vizsgálatot indított, miként előzhetők meg a hasonló esetek, különös tekintettel arra, hogy a versenyzővel ilyen eset már korábban is megtörtént: tavaly Barcelonában is egy olimpiai kvalifikációs versenyen szintén az eszméletét vesztette.

Alvarez a gyakorlatának a végén, az utolsó mozdulatnál lett rosszul, a teljesítményét lepontozták, és a hetedik helyen végzett.

A vizes vb szóvivője, Csisztu Zsuzsa arról tájékoztatta a Telexet, hogy az edző állhat legközelebb a medencéhez, és ő is észlelte leghamarabb a bajt. Amíg a pontozók még a gyakorlat értékelésével voltak elfoglalva, beugrott a medencébe.

„Az engedélyt nem várta meg, ami ebben az esetben maximálisan érthető. Az edzőt látva a Széchy uszoda képzett vízimentői is odamentek csak távolabbról. A versenyző a parton szakszerű ellátást kapott, és a saját lábán távozott a verseny helyszínéről. Panasz az amerikaiak részéről nem jutott el hozzánk.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!