F1: Alonsót utólag büntették Kanadában, visszasorolták a 9. helyre

2022. június 20. – 05:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Utólagos büntetés miatt változott a vasárnapi Kanadai Nagydíj végső sorrendje, az eredetileg hetedik helyen célba érő Fernando Alonso kapott 5 másodperces büntetést, így végül csak a kilencedik lett. Alonsót azért büntették, mert a verseny utolsó köreiben szabálytalan manőverekkel tartotta maga mögött Valtteri Bottast: védekezés közben túl sok irányváltást tett. A döntést két órával a futam leintése után ismertették Alonso és Bottas, illetve a két csapat, az Alpine és az Alfa Romeo képviselőinek meghallgatása után.

A döntés szerint Alonso az utolsó előtti körben, a 10-es és 12-es kanyarok között végzett olyan módon irányváltásokat, hogy Bottasnak egy rövid időre el kellett vennie a lábát a gázpedálról. A jelenetet az F1 honlapján külön ki is vágták, itt tekinthető meg.

A versenybírók szerint az eset olyan volt, mint amiért korábban Lance Stroll is 5 másodperces büntetést kapott az Ausztrál Nagydíjon – ott Stroll érdekes módon szintén Bottas ellen védekezett szabálytalanul. Igaz, ő végül nem vesztett sem pozíciót, sem pontokat, az 5 másodperc büntetéssel együtt maradt a 12. helyen.

Fernando Alonso, mögötte Valtteri Bottas – Fotó: Clive Mason / Getty Images
Fernando Alonso, mögötte Valtteri Bottas – Fotó: Clive Mason / Getty Images

A kétszeres világbajnok spanyol a második helyről kezdte meg a futamot, amelynek végére a hetedik helyig, saját csapattársa mögé csúszott vissza. A sors iróniája, hogy a futam záró szakászban indulatosan kérte a csapatot, szóljanak rá a csapattárs Esteban Oconra, hogy engedje el, mert sokkal gyorsabbnak érzi magát nála. A csapat nem nyúlt bele kettejük sorrendjébe, valószínűleg azért, mert tudták, Alonso sokkal keményebben tud védekezni, mint Ocon, ám végül épp ez lett a spanyol veszte.

Alonso kilencedik helyre visszasorolásával a két Alfa Romeo, Bottas és Csou Kuan-jü nyertek egy-egy pozíciót.



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!