A magyar gólkirály, akit most a gólpasszairól ismert meg az ország

2022. június 15. – 14:04

frissítve

A magyar gólkirály, akit most a gólpasszairól ismert meg az ország
Ádám Martin hat válogatott meccsén gólig nem, de gólpasszokig jutott – Fotó: Isza Ferenc/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„Sütögettem Forráskúton a kis falumban”

– Ádám Martin mondta ezt egy szűk mosollyal a szakálla alatt arra a kérdésre, mit csinált tavaly ilyenkor, amikor a válogatott a németekkel játszott az Európa-bajnokságon. Ő akkor még távol állt a válogatottságtól. Kedden azonban az Anglia elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen, csereként beállva, két gólpasszal vette ki részét a magyar labdarúgó-válogatott történelmi 4–0-s győzelméből.

Ádám a Paksban a 2020–2021-es szezonban nyolc gólig jutott, fel sem merült, hogy meghívja őt Marco Rossi kapitány. Az idei kiírásban viszont kivételesen jó szezonja volt, gólkirály lett, és ezzel váltotta meg a kerettagságát: 31 találatot jegyzett a 33 meccsen, ezzel Nyilasi Tibor 1980–1981-es 30 gólos teljesítményét is felülmúlta. A kapitány kedvéért változtatott az étkezésén is.

A 27 éves, 190 centis center Szegedről került a Vasashoz, a 2016–2017-es bajnokságban hét góllal járult hozzá a bronzéremhez, aztán a következő szezonja nem sikerült jól, és a klubja is kiesett az élvonalból. A Vasast elkísérte a másodosztályba is, de négy meccs után váltott, és a Kaposvár tagja lett, ott nyolc meccsen nyolc gólt ért el, a Kaposvár pedig nagy meglepetésre felkerült az élvonalba 2019-ben. Az első osztályban 30 meccsen 5 gólig jutott, és az újonc Kaposvár kiesett, onnan igazolta le a Paks.

„Teljesen mást játszunk a válogatottban, mint Pakson, a válogatottban többet kell védekeznem, Pakson olykor ez alól fel vagyok mentve, de azért szoktam csúszni-mászni is”

– ezt is szombaton vázolta fel, amikor a németek elleni Nemzetek Ligája-meccsen fél órára állt be. Ha a két fejesénél jobban figyel, pontosabban csúsztat, gólszerző lehetett volna, de Neuer mindkétszer a helyén volt.

Angliában aztán nagyszerűen előkészített két találatot is. Mielőtt kiugratta Sallai Rolandot, megküzdött a védőkkel, akiknek nem igazán volt esélyük arra, hogy egy ütközéssel megfogják a lendületét. A harmadik magyar gól előtt sem akart mindenáron kapura fordulni, inkább a szemből érkező Nagy Zsolt elé passzolt, aki kíméletlenül bevarrta a rövid sarokba.

Ádám valószínűleg nem folytatja Pakson, az angol másodosztályba szívesen szegődne, de mióta Nagy-Britannia kilépett az Európai Unióból, van egy speciális és meglehetősen szigorú pontrendszer, hogy kiket lehet csak leigazolniuk a kluboknak. A gólok, gólpasszok pluszpontokat érnek, válogatottság nélkül pedig nem lehet játszani még a második ligában sem.

A csatár a keddi meccs után a helyszínen a Telexnek azt mondta, mivel a pontjai rosszul állnak, Angliába aligha szerződhet, de van más konkrét ajánlata is, ezért szeretné külföldön kipróbálni magát. Ebben segítségére lehet a kedd esti teljesítménye.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!