Az ukrán futballválogatott a háború kezdete óta először játszott tétmeccset, 3-1-re verték Skóciát

2022. június 1. – 22:41

frissítve

Az ukrán futballválogatott a háború kezdete óta először játszott tétmeccset, 3-1-re verték Skóciát
Az ukrán futballisták ünneplik vezető góljukat Skócia ellen a szerda esti vb-pótselejtezőn – fotó: Andy Buchanan / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán futballválogatott először lépett pályára tétmérkőzésen a háború kezdete óta, ráadásul a Skócia elleni szerda esti találkozón rögtön hatalmas volt a tét, hiszen csak a győztes csapatnak maradt esélye arra, hogy kijusson a katari világbajnokságra. A háborús helyzet miatt nyilván sokkal többről szólt ez a meccs, az ukrán csapat és a stáb több tagja is beszélt arról a napokban, hogyan érinti családját a háború, míg a keddi sajtótájékoztatón az egyik sztárjuk, Olekszandr Zincsenko elsírta magát, mikor arról kérdezték, hogy tudtak felkészülni ilyen körülmények között.

Az érzelmes kezdés után Ukrajna volt a veszélyesebb csapat, az első húsz percben három helyzetet is kidolgoztak, ebből Jarmolenkoé volt a legnagyobb, de az ötösről leadott lövése elakadt a skót kapus Craig Gordonban. A 39 éves Gordon addig a pontig a meccs főszereplője volt, három védéssel tartotta meccsben a csapatát. A 34. percben viszont már ő sem tudott mit tenni, amikor egy félpályás passz után Jarmolenko a skótok kapujába emelte a labdát a kifutó kapus fölött, ezzel megvolt a vendégek vezető gólja. Teljesen megérdemelten, az ukrán csapat volt az összeszedettebb, meggyőzőbb, a skótok annak örülhettek, hogy az első félidőt csak egygólos hátrányban fejezték be.

Aztán ez hamar változott a szünet után, mert Jaremcsuk egy szép fejessel megszerezte az ukránok második gólját.

Innentől pláne kényelmes helyzetben volt a vendég ukrán csapat, azonban a kétgólos előny ellenére sem vettek vissza, egymás után dolgozták ki a helyzeteket. Ehhez mondjuk jó partnernek bizonyult Skócia, amely nem igazán tudott értékelhető teljesítményt támadásban és védekezésben sem, amikor pedig végre sikerült eljutniuk az ukrán kapu elé, akkor ordító helyzetet hagytak ki.

Végül az utolsó negyed órára sikerült felpörögniük a skótoknak, sőt gólt is szereztek, Callum McGregor megpattanó lövését csak a gólvonalon túlról kanalazták ki az ukránok (2-1). A hajrá így rögtön izgalmas lett, a skótok tepertek az egyenlítésért, közben az ukránok kontrákkal veszélyeztettek. A hazaiak nyomtak-nyomtak, ám betalálni nem tudtak, sőt a ráadás utolsó percében az ukránok egy ellentámadás után a harmadik góljukat is megszerezték.

A 3-1-es győzelem azt jelenti, hogy Wales ellen vasárnap már a világbajnoki szereplésért játszhatnak.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!