Sírva fakadt az ukrán futballista a sorsdöntő vb-selejtezőjük sajtótájékoztatóján

2022. június 1. – 11:07

frissítve

Sírva fakadt az ukrán futballista a sorsdöntő vb-selejtezőjük sajtótájékoztatóján
Olekszandr Zincsenko, az ukrán futballválogatott tagja sírva nyilatkozott a skót–ukrán meccs előtt – Fotó: Andy Buchanan/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda este először játszik az ukrán futballválogatott azóta, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. A tét nem kisebb, mint a világbajnokság, amelyet az ukránok Skócia legyőzésével érhetnek el. A mérkőzés előtt Olekszandr Zincsenko adott meglehetősen érzelmes nyilatkozatot a csapatból.

A játékost arról kérdezték, hogyan voltak képesek felkészülni ilyen körülmények között a mérkőzésre. Zincsenko erre könnyeivel küszködve beszélt arról, hogy milyen fontos számukra a meccs és az, hogy minél előbb béke legyen.

„Minden ukrán csak egyet akar, hogy állítsák le ezt a háborút. A világ minden tájáról származó emberekkel beszélgettem, ahogy ukrán gyerekekkel is, akik nem értik, mi történik. Csak egyetlen álmuk van: a háború befejezése. A futballra rátérve, az ukrán csapat a mi álmunk: ki akarunk jutni a világbajnokságra, hogy hihetetlen érzelmekhez juttassuk az embereket. Az ukránok nagyon rászolgáltak most erre” – mondta Zincsenko.

Zincsenko arról is beszélt, hogy bár a hazai bajnokságban szereplő játékosok tavaly óta nem játszottak, száz százalékig motivált mindenki a győzelemért.

A játékos azt mondta, hogy közösen kell leállítaniuk az orosz agressziót, és szerinte sokan nem értik még, hogy mi folyik Ukrajnában. Azt mondta, Ukrajna a szabadság országa, és nem fogják feladni a harcot, ezért is kell nyernie a futballcsapatnak. Szerinte más országok is kerülhetnek Ukrajnához hasonló helyzetbe, ezért kell egységesnek lenni Oroszországgal szemben.

A szövetségi kapitány Olekszandr Petrakov is a felkészülés nehézségeiről beszélt. „Nagyon bonyolult ügy, amikor minden játékos az apjára, anyjára vagy más olyan közeli rokonára gondol, akik Ukrajnában maradtak. De minden játékos felfogta, hogy milyen fontos ügyről van most szó. Nagy stressz alatt dolgoztam, de azon vagyunk, hogy a legjobbunkat adjuk, és elérjük a kíván eredményt. A csapatunk felkészült a küzdelemre.”

A meccset a glasgow-i Hampden Parkban játsszák, és a skót szurkolók már előre együttérzésükről biztosították az ellenfelet. A tervek szerint este hatkor a skót és az ukrán drukkerek együtt fogják énekelni az ukrán himnuszt. A skótok fonetikus átírásban tanulják a szöveget.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!