Nadal óriási csatában győzte le Djokovićot a Roland Garros legjobban várt meccsén

2022. június 1. – 03:17

Nadal óriási csatában győzte le Djokovićot a Roland Garros legjobban várt meccsén
Rafael Nadal – Fotó: Mine Kasapoglu / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A 13-szoros bajnok Rafael Nadal egy emlékezetes csatát és izgalmas hullámvasutat hozó meccsen győzte le 6:2, 4:6, 6:2, 7:6-ra a világelső Novak Djokovićot a Roland Garros negyeddöntőjében.

Sokan várták már az előrehozott döntőnek beillő párosítást a párizsi salakpályás Grand Slamen, miután a sorsolásnál kiderült, hogy Djoković és Nadal is egy negyedbe került (miután a spanyol ezúttal az 5. kiemelt). Ötvennyolcszor csaptak össze korábban, Djoković 30-28-ra vezette a párharcukat, de a Garroson kilencből hétszer Nadal nyert, legutóbb a 2020-as döntőben. Viszont a tavalyi elődöntőben négy szettben a szerb tudott győzni.

Nadal egy négy és fél órás, ötszettes mérkőzés után érkezett meg a negyeddöntőbe, míg Djoković sima háromszettes mérkőzéseken át jutott el idáig. Az egymásra licitálásról szóló negyeddöntős küzdelem végén azonban a spanyol tudott új erőt meríteni ahhoz, hogy 2:5-ről fordítva lezárja a meccset a negyedik szett rövidítésében.

Rögtön az első labdamenetek kemény küzdelmet hoztak, Nadal le tudta támadni Djoković második szerváit, és egy hosszú játék után a meccs legelején brékelni tudta a világelsőt. A hálónál voltak rontásai Nadalnak, de agresszívebb volt, és a második szervái után is irányítani tudott az adogatásainál. A nagyon magas szinten teniszező spanyolhoz képest Djoković többet hibázott, voltak ugyan bréklabdái, de ezeket nem tudta kihasználni, míg Nadal 3:1-nél megint elvette ellenfele adogatását. Végül 6:2-re behúzta az első játszmát, de jól mutatta, hogy milyen küzdelmes játékokon voltak túl, hogy a szett 52 percig tartott.

Nadal a második játszma elején is dominált, Djoković hat bréklabdát hárított, de aztán a spanyol a hetedik lehetőségét kihasználva megint azonnal előnybe került. Hatékonyan szervált, míg Djokovićnál továbbra is sok volt a ki nem kényszerített hiba, a következő adogatását pedig 40-15-ről veszítette el. Nadal szett és dupla brékelőnyben volt 3:0-nál. Azonban ezen a ponton fordult a játék képe, Djoković gyorsabban, támadóbban kezdett teniszezni, Nadal pedig nehezebben ért oda labdákra.

A szerb visszavett egy bréket, majd szép nyerőkkel hozta a sajátját. Fontos játék következett: Nadalnak nem jöttek az első szervái, és ugyan több bréklabdát is hárított, de végül egy 18 perc 39 másodperces maratoni játék végén Djoković másodszor is brékelni tudta a spanyolt. Újabb szoros, 9 percig tartó játék jött, de Djoković bréklabdát hárítva, egy hatalmas ordítás kíséretében zárta le a gémet. Nadal zsinórban elveszített négy játék után tudta újból hozni az adogatását, de a játszmában maradásért szerválva Djoković második szettlabdáját már nem tudta hárítani.

Novak Djoković – Fotó: Thomas Samson / AFP
Novak Djoković – Fotó: Thomas Samson / AFP

A közel másfél órás második szett megfordítása azonban sokat kivett Djokovićból, míg Nadal újult erővel kezdte meg a harmadikat. A spanyol semmire vette el Djoković szerváját, majd gyorsan megerősítette az előnyét. Nadal következő adogatójátéka szorosan alakult, de a világelső nem tudta kihasználni a lehetőségeit. 3:1-nél pedig megint ő került bajba, kettős hibával juttatta újabb bréklabdához Nadalt, majd egy elrontott fonákjával ebben a szettben is dupla brékelőnyben volt a spanyol. Megint hatékonyabban adogatott, és inkább ő irányított, végül Djoković hibájával ért véget a játszma.

A negyedik szett elején megint jobban odatette magát Djoković, ezúttal a mérkőzésen először nem veszítette el azonnal a saját szerváját, egy kicsivel kicsúszó Nadal-röpte után brékelőnybe került, és 5:2-re is vezetett. Djoković szervái nagyon feljavultak, Nadal azonban egyáltalán nem mondott le arról, hogy négy játszmában fejezze be a meccset, és a szett második felében megint sokszor a legjobbjához közel sikerült játszania.

5:3-nál Djoković szerválhatott a döntő játszma kiharcolásáért, de az első szettlabdájánál rontott, a másodiknál pedig elütött mellette Nadal. A spanyol jutott egymás után bréklabdákhoz, és a másodikat már egy tenyeres nyerővel csinálta meg. Miután mindketten hozták az adogatásaikat, rövidítésben dőlt el a játszma.

Nadal továbbra is ellentmondást nem tűrően játszott, ütötte a vonalakat, miközben Djoković többször is hibázott. Nadal 5-1-es vezetésével cseréltek térfelet, és öt meccslabdához jutott a spanyol. Djoković hozni tudta a két adogatópontját, és egy nyerő returnt is bevágott, de a negyedik meccslabdánál a 13-szoros bajnok már befejezte a 4 óra 12 perces, éjszakába nyúló mérkőzést.

Fotó: Christophe Archambault / AFP
Fotó: Christophe Archambault / AFP

A pénteki elődöntőben a harmadik kiemelt Alexander Zverev lesz Nadal ellenfele, a német 6:4, 6:4, 4:6, 7:6-ra győzte le a negyeddöntőben a még csak 19 éves, de 2022-ben már négy tornagyőzelemmel álló Carlos Alcarazt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!