Miért akkora bravúr a teniszben, amit a spanyol csodatini, Carlos Alcaraz csinál?

2022. május 11. – 12:57

Miért akkora bravúr a teniszben, amit a spanyol csodatini, Carlos Alcaraz csinál?
Carlos Alcarazra a Madridban legyőzött Zverev locsolja a pezsgőt – Fotó: Oscar del Pozo / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A spanyol teniszező, Carlos Alcaraz a legfrissebb világranglista hatodik helyére ugrott hétfőn, miután vasárnap este Madridban 1000-es tornát nyert – ezzel ünnepelte a 19. születésnapját.

A madridi sikerrel idén már 28 győzelme van 3 vereség mellett, ennyi meccset senki nem nyert még ebben a szezonban, és senki sem jutott el olyan gyorsan 50 győztes meccsig, mint ő. Ezt a madridi sikert ráadásul úgy érte el, hogy példaképét, Rafa Nadalt a negyeddöntőben, a világelső szerb Novak Djokovićot pedig az elődöntőben verte meg. Mindkétszer három szettben nyert, a szerb ellen a döntő szett rövidítésében, ami sokat elárul mentális adottságairól.

Két egymást követő meccsen még senki sem tudta Nadalt és Djokovićot felülmúlni salakon, neki sikerült először ez a történelmi bravúr.

A fináléban a német Zverev sem tudta megnehezíteni a dolgát, 6:1, 6:3-mal gázolt át a német teniszezőn Alcaraz.

Alcaraz Madrid előtt nyert Miamiban (1000), Barcelonában és Rióban (500-as tornák), 2005 óta nem volt ilyen fiatal játékos, aki 1000-es tornán győzni tudott. Még tavalyról van egy tornagyőzelme Umagból, ezzel öt trófeát emelhetett eddig a magasba.

Ha a nagy tornagyőzelmeket kontextusba helyezzük, akkor azt látjuk, hogy Djokovićnak és Federernek ennyi idősen még egy sem volt. A szerb 19 évesen a 63. helyen állt a világranglistán, a svájci pedig a 36. helyig jutott előre. A Marca összegyűjtötte, hogy a tenisz korábbi és jelenlegi nagy klasszisai közül, kik, mennyi tornasikerrel rendelkeztek 19 évesen. Íme a lista:

  • Björn Borg – 10
  • Boris Becker – 9
  • Mats Wilander – 9
  • André Agassi – 7
  • Rafa Nadal – 6
  • Pete Sampras – 2
  • Andy Murray – 1
  • John McEnroe és Jimmy Connors – 0

A murciai születésű Alcaraz a római tornát kihagyja ezen a héten, mert úgy ítélte meg a szakmai stábja, jobban kell most neki egy kis regenerálódás, hogy készen álljon arra, hogy a következő Grand Slamen, Párizsban is folytatni tudja szédületes sorozatát.

Carlos Alcaraz játék közben – Fotó: Javier Soriano / AFP
Carlos Alcaraz játék közben – Fotó: Javier Soriano / AFP

Alcaraz édesapja nem volt rossz játékos, olykor a legjobb 30 spanyol közé is bekerült hazájában, de a fia már jócskán túltett rajtra eddig is. Edzője az a Juan Carlos Ferrero, aki 2003-ban nyerni tudott a párizsi Roland Garroson. Négy éve kezdték a közös munkájukat Ferrero akadémiáján, Alcaraz 2020. februárban, még 16 évesen mutatkozott be nagy tornán, éppen Rióban, aztán a koronavírus-járvány miatt leállt az élet a teniszben is. Ahogy a cikk elején írtuk, két év múlva Rióban már az övé lett a végső siker.

A statisztikáját böngészve kiderült, hogy még a 2020-as riói verseny előtt a törökországi Antalyában Piros Zsombortól kapott ki egy kisebb ITF-torna fináléjában.

Ferrero és Alcaraz között nagyon szoros a kapcsolat, Ferrero ugyan visszautazott Miamiból Spanyolországba, mert márciusban meghalt az édesapja, Eduardo, de a döntőre visszatért, mert látni szerette volna tanítványa addigi legnagyobb sikerét. Alcaraz ismerte Ferrero apját az akadémiáról – győzelme után az ő nevét írta a sikert filmező kamera optikájára.

Madridban is köszönetet mondott edzőjének a dobogón, majd a stábból súgtak neki, hogy valamit elfelejtett, a gesztusain érződött, hogy rögtön eszébe is jutott, mi volt az, de már nem merte visszakérni a mikrofont, és amúgy is jött már a győztesnek járó konfettieső.

Rafa Nadal elismerően beszélt Alcarazról, hozzátéve, hogy egykori önmagára emlékezteti a honfitárs játéka. Örül a fejlődésének, noha már a következő tornákon nagy kihívást jelent majd neki a legyőzése.

„Minden tulajdonság megvan benne, hogy nagy bajnokká váljon. Szenvedély, alázat, kemény munka, nehéz megállítani, mert jól üti meg a labdákat. Tudja variálni a stílusát, mert képes agresszíven és képes védekező harcmodorban is játszani.”

Ja, és hogy a pénzügyekről is szó essen, Alcaraz már eddig ötmillió dollárnál is többet keresett, pedig még csak most indul be a karrierje.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!