A Giro leghosszabb szakaszán szökevények szedték szét egymást, Valterék lazábbra vették

2022. május 19. – 17:38

Másolás

Vágólapra másolva

A szerdai sík szakasz után a Giro mezőnye az Appeninek felé fordult, és egy 204 kilométer hosszú etapon (ez egyébként az idei leghosszabb etap) a mezőny bele is kóstolt kisebb hegyekbe. A 2600 méternyi szintemelkedés nem volt kevés, de ez még nem a klasszikus hegyi menők terepe volt.

A Giro d'Italia 12. szakaszának profilja – Fotó: giroditalia.it
A Giro d'Italia 12. szakaszának profilja – Fotó: giroditalia.it

Mindezt jól jelezte, hogy rengetegen próbáltak megszökni. A parmai rajt után sok akció indult, de körülbelül hatvan kilométernek kellett eltelni ahhoz, hogy a mezőny elengedjen egy szökést. Ez a csoport nem is volt kicsi, 22-en lógtak meg, köztük a legnagyobb név az első szakasz nyertese, Mathieu van der Poel, akit a szakasz nagy esélyesének is tartottak. Ebbe az elmenésbe csak két csapat nem adott szökevényt, meglepetésre pont a legkisebb kettő, de később a Bardianitól kettő, az Androni-Giocattolitól egy bringás is felküzdötte magát ebbe a csoportba.

Ezután már igazából senkinek sem volt érdeke üldözést vezetnie, csak arra kellett figyelnie néhány csapatnak, hogy Wilco Keldermann (Bora-hansgrohe) és Lucas Hamilton (BikeExchange) ne kerüljön túl nagy előnybe, mert akkor újra beleszólhatnak az összetettbe. Mivel a szakasz előtt csak 11 perces hátrányuk volt, a főmezőny sokáig öt perc körüli különbséggel követte az élcsoportot.

A 25 fős csoport sem maradt egységes, 50 kilométerre a céltól felborult az egység, Stefano Oldani (Alpecin-Fenix), Lorenzo Rota (Intermarché-Wanty-Goubért Matériaux)
Gijs Leemreize (Jumbo-Visma) szakadt el, és nagyjából egypercnyi előnyt össze is hoztak. A trió az utolsó másfél kilométerig összedolgozott, csak ezután kezdték kóstolgatni egymást. Leemreize hosszú hajrával is próbálkozott, de mindkétszer szerelték, és a sprintre már nem is maradt ereje. A sprintben Oldani volt a leggyorsabb, Rota nem sem tudta vele tartani az iramot. A korábban a Tour de Hongrie-n is induló Oldani élete első profi győzelmét aratta.

Stefano Oldani (jobbra) élete első profi győzelmét aratta – Fotó: Luca Bettini / AFP
Stefano Oldani (jobbra) élete első profi győzelmét aratta – Fotó: Luca Bettini / AFP

Ötvenhét másodperccel később egy négyes érkezett, benne Keldermannal és Hamiltonnal, akik aztán számolhatták a perceket, hogy mikor érkezik a főmezőny. A bolyra végül több mint 8 percet vertek, és Kelderman így újra a legjobb 15-ben van összetettben. Az élcsoportban nem történt jelentős változás, Juan Pedro Lopez továbbra is vezet.

A magyarok is a rózsaszín trikós csoportjával érkeztek, Fetter Erik 70., Peák Barnabás 76., Valter Attila a 100. lett a szakaszon.

A mai szakaszon ismét egy kerékpárosra emlékeztek, a 2011-es Girón a belga Wouter Weylandt ezen a napon halt meg, miután egy sziklafalba csapódott versenyzés közben. A rajtnál a bringás visszavonultatott 108-as rajtszámát mutatták, majd a Giro főszervezője, Mauro Vegni meg is koszorúzta Weylandt síremlékét az út mellett.

Eredmények:
12. szakasz, Parma-Genova 204 km
1. Stefano Oldani (olasz, Alpecin-Fenix) – 4h'26’47" – 45,880 km/h
2. Lorenzo Rota (olasz, Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) azonos idő
3. Gijs Leemreize (holland, Jumbo-Visma) 2 másodperc hátrány
...70. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 9:08 perc h.
...76. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) a. i.
...100. Valter Attila (Groupama-FDJ) a. i.

Összetett:
1. Juan Lopez Perez (spanyol, Trek-Segafredo)
2. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos Grenadiers) + 12 másodperc
3. Joao Almeida (portugál, UAE Team Emirates) azonos idő

...43. Valter 34:40 perc h.
...92. Fetter 1:30:34 ó h.
...130. Peák 2:12:17 ó h.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!