Budapesten kapott fair play díjat a nagyot bukó világbajnok segítségére siető kerékpáros

2022. május 7. – 08:20

Budapesten kapott fair play díjat a nagyot bukó világbajnok segítségére siető kerékpáros
Romain Bardet a Kamuti Jenőtől átvett fair play-díjjal a Hősök terén – Fotó: Stuart Franklin / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Közvetlenül a szombaton elrajtoló Giro d'Italia előtt tüntették ki fair play díjjal a mezőny egyik kerékpárosát, Romain Bardet-t, aki egy két héttel ezelőtti versenyen a világbajnok Julian Alaphilippe-en próbált meg segíteni.

A Liege-Bastogne-Liege nevű klasszikus versenyen egy csúnya tömegbukás történt, amelyben többen lesodródtak az útról és a meredek rézsű aljára zuhantak. 2020 és 2021 világbajnoka, Julian Alaphilippe is bekerült a bukásba, és talán ő esett a legnagyobbat. Egy fa tövében hevert mozdulatlanul. Bardet a káosz ellenére is felfigyelt rá, és saját ambícióit félretéve, segítséget próbált hívni társához.

„Nagyon rám ijesztett Julian. Én is ugyanarra az oldalra estem, de ő még három méterrel alattam volt. Azt mondta: Nem tudok mozogni, nem tudok mozogni. De senki sem jött. Ezek nem azok a jelenetek, amelyeket látni akarsz a kerékpárban. Próbáltam embereket hívni, mert az autók útját elállták. Az örökkévalóságig tartott, pedig csak négy-öt perc volt. Nagyon sokkoló volt ez a jelenet” – nyilatkozta később Bardet a francia RMC rádiónak. A DSM kerékpárosa azt is mondta, hogy jól estek neki a későbbi méltatások, de szerinte mindenki ezt tette volna az ő helyében. „Amikor sérülésveszély van, nincs rivalizálás” – mondta.

Bardet tettéről sokan elismerően nyilatkoztak, és szombaton a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökétől, Kamuti Jenőtől „A különleges fair play cselekedet diplomát” is átvehette önzetlen akciójáért.

Alaphilippe a bukásban eltörte két bordáját és az egyik lapockáját, valamint összeomlott a tüdeje, egyelőre kérdéses, hogy fel tud-e épülni a júliusi Tour de France-ig.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!