Hamilton ékszerekkel aggatta tele magát, miután a Forma–1-ben betiltották az ékszerviselést

2022. május 7. – 00:18

Másolás

Vágólapra másolva

Lewis Hamilton és Sebastian Vettel is érdekes módját választották a tiltakozásnak pénteken, miután a Forma–1-et is irányító Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a hétvégi Miami Nagydíj előtt bejelentette, hogy szigorúbban fogják venni az ékszerviselésre és a megfelelő alsóneműre vonatkozó szabályozást. A szövetség állítja, hogy a biztonságot szeretnék garantálni ezzel, a versenyzők azonban nem örülnek, főként az ékszerek betiltása miatt – írja az ESPN.

Miután Niels Wittich versenyigazgató pénteken emlékeztette a versenyzőket arra, hogy a hatályos szabályok szerint nem hordhatnak ékszereket az autóban – ami amúgy már áprilisban, az Ausztrál Nagydíj előtt is felmerült –, a hivatalos álláspont szerint azért, mert ez egy baleset esetén a mentést és az ellátást is hátráltathatja. Mint mondta, a tiltás a piercingekre és a fém nyakláncokra is vonatkozik, és ellenőrizni is fogják majd a pilótákat. Hamilton ettől nyilván nem függetlenül

három órával, nyolc gyűrűvel, karkötőkkel és nyakláncokkal teleaggatva jelent meg péntek reggel a FIA sajtótájékoztatóján, amikor pedig a tiltásról kérdezték, azt mondta, hogy több ékszer már nem fért rá.

A brit pilóta azt mondta, hogy ez a döntés visszalépést jelent a sport számára, szerinte számos fontosabb dologra lehetne fókuszálni, és azt is hozzátette, hogy tizenhat éve soha semmilyen problémája nem volt az ékszereiből. Mint mondta, vezetés közben egyébként is csak a fülbevalóit és az orrpiercingjét hordja, mert ezeket nem tudja egyedül eltávolítani.

A tájékoztatón megjelent másik három versenyző is az ő pártját fogta – Sebastian Vettel úgy vélekedett, hogy ezzel kifejezetten Hamiltonra utaznak, Pierre Gasly pedig egyenesen arról beszélt, hogy ő sem érezné komfortosan magát, ha nem viselhetné a számára fontos vallási ékszert. Gasly szerint végső soron ők teszik kockára az életüket, így jobb lenne, ha választhatnának, de kiemelte, hogy értékeli a FIA erőfeszítéseit.

Fotó: STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Fotó: STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Hamilton pénteken arról is beszélt, hogy ha a szövetség minden áron ragaszkodik a tilalom betartatásához, akkor szívesen elnézelődik Miamiban a hétvégén, elvégre van a csapatának tartalékpilótája, de a jelek szerint erre végül nem kerül majd sor. A Motorsport cikke szerint a brit pilóta a sajtótájékoztató után rögtön leült egyeztetni a FIA képviselőivel, akik biztosították arról, hogy kizárólag a versenyzők biztonságát akarják garantálni ezzel a lépéssel, és abban is megállapodtak vele, hogy a következő két versenyen nem fogják megbüntetni. Így tehát a Monacói Nagydíjig biztosan maradhatnak a piercingek.

A korábban már emlegetett Vettel egyébként nemcsak ebben az ügyben nyilvánult meg, az alsóneműre vonatkozó szabályozás komolyabb ellenőrzésének is odaszúrt pénteken. Persze ez inkább tűnt viccnek, mint komoly tiltakozásnak, a német versenyző a kezeslábasára húzott fel egy hagyományos alsógatyát, miután mindenkit figyelmeztettek a megfelelő, vagyis a tűzálló alsónemű viselésére.

Ami az autós elfoglaltságokat illeti Miamiban: a Mercedes a Floridába érkező teljesen új első és hátsó szárnyának is köszönhetően formára lelt, legalábbis a két pénteki szabadedzés alapján. Az első gyakorláson George Russell mindössze 71 ezredmásodperces hátránnyal zárt Charles Leclerc mögött (a párost a két Red Bull követte), míg a második szabadedzésen már maga Russell volt a leggyorsabb épp Leclerc-t előzve. A harmadik helyet Sergio Pérez, a negyedik Lewis Hamilton szerezte meg – a világbajnoki címvédő Max Verstappen technikai hiba miatt egy mért kört sem tudott megtenni, ahogy az első edzésen a falnak csapódó Valtteri Bottas sem. A második edzésen Carlos Sainz is rontott a Ferrarival, az ő autója is csúnyán megtört.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!