Verstappen hidegvére többet ért az imolai F1-sprintfutamon, mint Leclerc hangrobbanást hozó rajtja

2022. április 23. – 17:16

Verstappen hidegvére többet ért az imolai F1-sprintfutamon, mint Leclerc hangrobbanást hozó rajtja
Újabb Verstappen–Leclerc-csatát láthattunk – Fotó: Dan Mullan / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Max Verstappen a rajtnál elvesztette, a hajrában visszaszerezte az Emilia-romagnai Nagydíj sprintfutamának első helyét, Charles Leclerc viszont a második helyével is növelni tudta előnyét a bajnoki összetettben. A 21 körös miniverseny legnagyobb fejleménye, hogy élre állt a Red Bull és a Ferrari a vasárnapi futamra, a többiek egymás ellen lehetnek csak versenyben.

Imolában jött a Forma–1 első idei rendhagyó hétvége, amelyen a péntekre került időmérő és a vasárnapi futam közé beékelte magát a normál versenytáv harmadát jelentő úgynevezett sprintfutam. A meglehetősen hektikus, öt piros zászlót is hozó esős időmérőn a világbajnoki címvédő Max Verstappen volt a leggyorsabb, a szombati sprintfutam rajtját viszont nem ő, hanem a második helyről induló Charles Leclerc kapta el jobban.

A Ferrari versenyzője valóságos hangrobbanást idézett elő az olasz közönség előtt, az előnyét viszont nem sokáig növelhette a beragadó Red Bull-lal szemben, a kör közepén valamivel túljutva ugyanis máris a biztonsági autó segítségére volt szükség az Alfa Romeó-s Csou Kuan-jü és az alphatauris Pierre Gasly ütközése után. A balesetben a kínai pilóta autója jelentősebb sérüléseket szenvedett, ez kihatással lehet a vasárnapi szereplésére is.

Az időmérő egyik meglepetését hozó, ezáltal a 4. helyről rajtoló Kevin Magnussen a 21 körös miniverseny 8. köréig tudta tartani a háta mögött a Red Bull-lal érkező Sergio Pérezt. Pérez nem állt meg itt, két körrel később a mclarenes Lando Norrist előzve ért fel a dobogóra, hátrébb pedig folytatódott Magnussen lecsúszása, előbb Daniel Ricciardo, majd az elrontott időmérő után felfelé kapaszkodó Carlos Sainz is megelőzték a Haas-pilótát.

Magnussennél is többet lépdelt hátra a kétszeres világbajnok Fernano Alonso, aki az ötödről a kilencedik helyig csúszott vissza, ezzel lemondhatott a pontszerzésről – a sprintfutamon idén már az első nyolc helyezett kap pontot, tavaly még csak a három dobogós jutalmazták. Alonso helyét Valtteri Bottas vette el, miközben a futam hajrájára Verstappen fél másodperc körülre dolgozta le a hátrányát Leclerc-rel szemben, nyílttá téve a győzelemért zajló küzdelmet.

Izgalmak voltak a negyedik hely környékén is, a 18. körben Carlos Sainz ért fel ide Norrist előzve, a tempója alapján ráadásul a vasárnapi futamon mindenképp számolnia kell vele a két Red Bullnak.

Fotó: Jennifer Lorenzini / Getty Images
Fotó: Jennifer Lorenzini / Getty Images

A Ferrari rövid idő alatt nem csak nyert, hanem vesztett is egy helyet – az élen haladó Leclerc gumijai túlságosan elkoptak a sprintfutam végére, így az őt beérő Verstappen addig várt türelmesen, hogy simán, komolyabb erőfeszítés nélkül vissza tudta venni a rajtnál elvesztett első helyét. Hogy mennyire elszálltak Leclerc gumijai, azt jól mutatják, hogy a leintésig, két kör alatt hajszál híján 3 másodperccel maradt le a Red Bull mögött.

A címvédő Verstappen a győzelmével 8 pontot gyűjtött, a bajnokságot vezető Leclerc előnye viszont így is nőtt, mert az első három futamból kettőn kieső Verstappen hátrébb áll az összetett pontversenyben. A vasárnapi futam előtt Leclerc 78 ponttal áll, a második helyen csapattársa, Sainz követi 38-cal, majd George Russell (37) és Sergio Pérez (36) következnek, Verstappen jelenleg az ötödik 33 ponttal.

A vasárnapi futam az európai F1-versenyek szempontjából megszokott időben, délután 3-kor rajtol majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!