Verstappené az esős, ötször is megszakított F1-időmérő Imolában

2022. április 22. – 18:48

Verstappené az esős, ötször is megszakított F1-időmérő Imolában
Max Verstappen – Fotó: Clive Mason / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Max Verstappen és Charles Leclerc csatáját hozta az esős, ötször is megszakított időmérő Imolában, így a címvédő világbajnok kezdheti az élről a szombati sprintfutamot az Emilia-romagnai Nagydíjon. A Mercedes még a top 10-be sem került be, meglepetést okozott Lando Norris és Kevin Magnussen is.

A 2021-es F1-szezonban újításként behozott, idén először a mostani hétvégén, Imolában visszatérő sprintfutam hozott rendhagyó programot az Emilia-romagnai Nagydíj versenyhétvégéjére: a pénteki első szabadedzést délután máris az időmérő követte. Ez önmagában nem túl ideális a csapatok szempontjából, hiszen összesen egy óra van a friss, kisebb-nagyobb fejlesztések tesztelésére, Imolában ráadásul komolyabb eső is tett arról péntek kora délután, hogy még nehezebb dolga legyen az istállóknak.

A gyakorlás a szezon elejét remekül elkapó Ferrarinak sikerült a legjobban, az első két futamon meglepetést okozó Haas annyira feljavult, hogy Kevin Magnussen és Mick Schumacher is odafért a 4-5. helyekre a két Red Bull közé. A vizes körülmények viszont alaposan szétrázták a mezőnyt, a 10. helyezett George Russell például már 4,8 másodpercre volt Charles Leclerc mögött a Mercedesszel.

Az időmérőn hideg, de legalább száraz körülmények várták a pilótákat. Ennek ellenére a hővel gyűlt meg a baja az egyik Williamsnek, Alex Albon autójának jobb hátsó fékje gyulladt ki, majd ritkán látott, látványos módon fel is robbant emiatt meg is kellett szakítani az időmérő első harmadát. Ez persze azt is jelentette, hogy a thai versenyző számára hamar véget ért az időmérő.

A legjobb 15 számára továbbjutást jelentő első harmad vége meglehetősen izgalmasan alakult, Sergio Pérez a Red Bull-lal elég későn, igaz, magabiztosan ugrott továbbjutó helyre, a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton esetében viszont csak egy hajszálon múlt, hogy nem esett ki. A fékhiba miatt kieső Albon mellé a csapattárs Nicholas Latifi, a két AlphaTauri, illetve Esteban Ocon (Alpine) csatlakoztak. Meglepetésre viszont a 4. helyen jutott tovább Csou Kuan-jü az Alfa Romeoóval.

Az időmérő második harmada sem ment le megszakítás nélkül – a Ferrarival hét közben újabb két évre hosszabbító Carlos Sainz csúszott a falba. Ez a kicsúszás nem csak Sainznak, hanem az épp kieső, vagyis 11-15. helyeken álló pilótáknak is elég rossz hír volt, a Ferrari kimentése közben ugyanis elérte az eső a pályát, így lehetetlenné vált, hogy javítani tudjanak. Ez nem is sikerült, így hiába volt még majdnem 11 perc hátra ebből a szakaszból, a két Mercedes, Mick Schumacher, Csou és Lance Stroll sem tudott továbbjutni.

Carlos Sainz falba csúszott Ferrarija mellett a csapattárs, Charles Leclerc – Fotó: Mark Thompson / Getty Images
Carlos Sainz falba csúszott Ferrarija mellett a csapattárs, Charles Leclerc – Fotó: Mark Thompson / Getty Images

Ezzel a 2012-es Japán Nagydíj óta először fordult elő, hogy egy Mercedes sem jutott be a legjobb 10-be egy időmérőn.

Az eső érkezése után nem meglepő, hogy az időmérő harmadik, utolsó szakaszát is piros zászlós megszakítás zavarta meg. Ezúttal Kevin Magnussen rontott a Haasszal, a dán pilóta a sóderágyon átcsúszva közvetlenül a gumifal előtt állt meg, így önerőből vissza tudott jutni a csapat garázsáig, az óra viszont így is állt egy ideig.

Ahogy újra a száguldásé lett a főszerep, Leclerc csak 20 ezredmásodperccel előzte Max Verstappent, ez is jelezte, hogy – főleg Sainz hibájával – kettejükről szólhat megint ez a hétvége. Verstappen második próbálkozásra az élre tudott ugrani, miközben a páros mögött meglepetésre egy McLaren (Lando Norris) és a falba csapódást éppen csak megúszó Magnussen következtek. Az utolsó roham előtt viszont egy újabb kényszerű pihenő jött, ugyanis Valtteri Bottas Alfa Romeója a pálya szélén állt meg, újabb megszakítást hozva.

A negyedik leállás alatt újra változtak a körülmények, a megint felerősödő eső miatt Leclerc-nek lett sürgetőbb, hogy az újraindítás után valahogy Verstappen elé kerüljön. Ez viszont nem jött el, mert Lando Norris megcsúszása az ötödik piros zászlót hozta elő, ezután pedig már nem volt értelme folytatni az időmérőt, így

Max Verstappen kezdheti az élről a vasárnapi sprintfutamot, a bajnoki éllovas Charles Leclerc elől.

Az első tíz sorrendje a következő: Verstappen, Leclerc, Norris, Magnussen, Fernando Alonso, Daniel Ricciardo, Sergio Pérez, Valtteri Bottas, Sebastian Vettel, Carlos Sainz.

A sprintfutam magyar idő szerint 16.30-kor rajtol majd, a vasárnapi versenyt 15.00-kor kezdik majd. A sprintfutamon idén már nemcsak az első három, hanem az első nyolc helyezett kap pontot, a győztes 8 ponttal lesz gazdagabb, mögötte sorban mindenki eggyel kevesebbet kap.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!