A sakkozó, aki az ukránokkal nyert olimpiát, majd Putyin nagy híve lett

2022. március 23. – 11:16

frissítve

A sakkozó, aki az ukránokkal nyert olimpiát, majd Putyin nagy híve lett
Vlagyimir Putyin és Szergej Karjakin egy asztalnál még 2017-ben – Fotó: Alexei Druzhinin/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Szergej Karjakin orosz sakknagymester a háború kitörése után nyíltan vette védelmébe Vlagyimir Putyin orosz elnököt, emiatt fegyelmi vizsgálatot rendelt el vele szemben a Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE). Ennek az lett az eredménye, hogy a sakkozó fél évig nem indulhat a szervezethez tartozó tornákon. Mivel a világbajnokjelöltek versenyét júniusban rendezik, értelemszerűen onnan is kitiltották, így nem hívhatja ki a regnáló bajnokot, Magnus Carlsent, akivel szemben már egyszer – 2016-ban – alulmaradt. A Krím félszigeten, Szimferopolban született Karjakin miután szembesült az eltiltásával, úgy reagált, hogy semmit sem bánt meg. A FIDE-nek orosz elnöke van egyébként, Arkagyij Dvorkovics, aki 2012 és 2018 között miniszterhelyettes is volt, ő elítélte a háborút.

A sakkozók közül többen kiközösítették a jelenlegi akciója után, miután nyílt levélben védte meg februárban Putyin hadműveletét. Egy kevésbé neves német sakkozó, Georg Meier orosz kurvának nevezte, aki lehugyozza egykori honfitársai emlékét.

„Először is a hazám fia vagyok, és csak másodszor sportoló. Ha arra gondolok, hogy Oroszország elnökét támogattam pár hete, a népet és a hadsereget, akkor most sem tennék másként, és nem sajnálok semmit” – posztolta Karjakin most, miután megkapta a Nemzetközi Sakk Szövetség eltiltó határozatát.

14 évesen az ukránok nagy reménysége volt

A világranglista 18. helyén álló Karjakin a jelenlegi sakkozás legmegosztóbb figurája. A New York Times leplezte le, hogy nem tiszta körülmények között lett a világ legfiatalabb nagymestere még 2002-ben. A minősítő verseny utolsó partijában, amikor mindenképpen nyernie kellett, akárhogy próbálkozott, nem sikerült neki, és hatvan lépés után döntetlen lett a játszma. Karjakin apja ekkor kétes akcióba kezdett, hogy visszamenőleg szerezzen a fiának még fél pontot, és végül az egyik ellenfelét valahogy rávette: játsszák újra a partit.

A Malinyin nevű játékos ebbe bele is ment, és nem nehéz kitalálni, a csodagyerek számára kedvező eredmény született. Karjakint meghívták a sakkozás Wimbledonjának számító Wijk aan Zee-i szupertornára 2003-ban, ahová amúgy akkor még nem juthatott volna el. 2002-ben Karjakin az egyik segítője volt a nála hat évvel idősebb Ruszlan Ponomarjovnak, aki FIDE-világbajnokságot nyert.

2004-ben Ukrajna hatalmas meglepetésre megnyerte a sakkolimpiát az oroszok előtt, és ennek a csapatnak a tagja volt a 14 éves Karjakin is.

A szovjet-orosz uralom 1980 óta tartott a sportágban, az ukránok ezt szakították meg, és egy ponttal győzték le a legnagyobb riválisukat.

Medvegyev írta alá az állampolgársági kérelmét

A játékos 2009-ben megházasodott, feleségül vette a kijevi Jekatyerina Dolzsikovát, de gyorsan elváltak. Még abban az évben maga az orosz elnök, Dmitrij Medvegyev írta alá állampolgársági kérelmét. Karjakin azzal indokolta az elhatározását, hogy a fejlődése érdekében teszi meg ezt a lépést, nem látott arra garanciát, hogy ukrán színekben egyéni világbajnok legyen. Orosz egyetemre kezdett járni, amit szociálpedagógia szakon később el is végzett. Nagy álma volt, hogy a Vörös téren sakkozik majd egy üvegkockában.

A 2010-es sakkolimpián aztán Karjakin hiába remekelt, az Ivancsuk és Ponomarjov vezette Ukrajna elvitte az oroszok elől az aranyérmet, akik így másodikok lettek. Az orosz sakkozás bármennyire is erős, 2002 óta nem tudott olimpiát nyerni. Az oroszok szerették volna visszavenni vezető szerepüket a sportágban, ennek a projektnek lett volna az egyik fontos szereplője Karjakin, aki 2016-ban ugyan eljutott az egyéni vb-döntőig, de a norvég Magnus Carlsentől kikapott, noha maga Vlagyimir Putyin személyesen orosz elnök kívánt sok szerencsét neki a New York-i összecsapás előtt. A Times akkor Putyin bábjának nevezte, mert a Krím annektálásakor is messzemenőkig támogatta az elnököt.

Karjakin második feleségével, Galija Kamalovával és gyerekeivel a Moszkvához közeli Rubljovkán lakik, ahol sok orosz kormánytisztviselő és üzletember is.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!