Hat hónapig nem versenyezhet az egyik legjobb orosz sakkozó, mert nyilvánosan támogatta Oroszország Ukrajna elleni invázióját

2022. március 21. – 18:36

Másolás

Vágólapra másolva

Hat hónapra felfüggesztették az egyik legjobb orosz sakknagymestert, Szergej Karjakin versenyengedélyét, mert nyilvánosan támogatta Oroszország Ukrajna elleni háborúját – jelentette be hétfőn a Nemzetközi Sakkszövetség, a FIDE. Az eltiltása március 21-től hatályos, és valamennyi, a FIDE égisze alatt rendezett versenyre vonatkozik. A döntés ellen 21 napig fellebbezhet. A 32 éves Karjakin 2747 Élő-ponttal jelenleg 18. a FIDE-világranglistán, ez alapján ő a harmadik legjobb orosz sakkozó.

Szergej Karjakin 2017-ben – Fotó: Nina Zotina / AFP
Szergej Karjakin 2017-ben – Fotó: Nina Zotina / AFP

A Nemzetközi Sakkszövetség orosz elnöke, Arkagyij Dvorkovics korábban elítélte a hazája által indított háborút. A sakkvilágban volt előzménye ennek a nyilatkozatnak: március elején Oroszország legjobb sakkozói nyílt levélben kérték Vlagyimir Putyintól, hogy állítsa le a háborút, és Garri Kaszparov, egykori világbajnok sakkozó is megszólalt, a történteket tragédiának, Putyint őrült diktátornak nevezve.

Dvorkovics korábban Dmitrj Medvegyev orosz kormányfő legfőbb gazdasági tanácsadója volt, majd 2012 és 2018 között miniszterelnök-helyettesi posztot töltött be.

(AFP, FIDE)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!