Megint a Kékestetőn lesz a magyar Tour fináléja, de előtte a sztársprinterek fognak villogni

2022. február 25. – 19:52

Másolás

Vágólapra másolva

Új rajthelyszínt avat a magyar kerékpáros körverseny, a Tour de Hongrie, míg az ötszakaszos, 905 kilométeres verseny fináléja bejáratott helyen, a Kékestetőn lesz, derült ki az M4 Sporton közvetített útvonal-bemutatóból.

Május eleje Magyarországon az országúti kerékpározásról fog szólni, hiszen május 6-án Budapestről rajtol el a Giro d'Italia, amelynek három szakaszát is itt rendezik, majd május 11-én rajtol el a TdH, amelyen sosem látott erősségű mezőnyre számíthatunk, előreláthatóan igazi sztárok sorával is.

A tavalyi Vuelta a Espana legjobb sprintere, Fabio Jakobsen például már elígérkezett: „Magyarország, jövök!”- mondta egy videóüzenetben, Quick-Step Alpha Vinyl bringása. Hogy a világ legjobbjának tartott klubot, hogy sikerült becserkészni, arról itt írunk korábban.

Ebben az évben várhatóan huszonöt csapat lesz ott a rajtnál, köztük tizenkét WorldTeam (a brit INEOS Grenadiers, a belga Quick-Step Alpha Vinyl Team, a spanyol Movistar Team, az izraeli Israel-Premier Tech, a holland Team Jumbo-Visma, a belga Lotto Soudal, az amerikai Trek-Segafredo, a bahrein Bahrain-Victorious, az ausztrál Team BikeExchange Jayco, a német BORA-hansgrohe, a holland Team DSM és a kazah Astana Qazaqstan Team) a legmagasabb szintű klubok közül, mellettük tíz ProTeam, egy kontinentális klub és a magyar válogatott indul, így százötven kerékpáros alkothatja majd a mezőnyt.

A 2022-es Tour de Hongrie útvonala és szakaszai – Fotó: tdh.hu
A 2022-es Tour de Hongrie útvonala és szakaszai – Fotó: tdh.hu

Az útvonal a sprintereknek kedvez, négy szakaszt is behúzhatnak, míg az összetett az utolsó etapon, a Kékestetőre vezető emelkedőn dőlhet el.

A 198 kilométeres első szakasz Csákvárról indul – ez a város egyébként a Tour történetében először rajthelyszín – , majd a mezőny Felcsút, Bicske és Etyek érintésével, megkerülve a Biai tavat három kört tesz meg, mielőtt visszatér Csákvárra. Innen továbbhaladva a dombos etap Székesfehérvár belvárosában, a Dózsa György úton ér véget.

A mezőny ezek után transzferrel el is hagyja a Dunántúlt, és a második etap már az Alföld közepéről, Karcagról indul. A bringások a Tisza-tavon átkelve Tiszaújvárosi tekernek, majd Hajdúszoboszló felé fordulnak, ahol a cél van 192 kilométer végén.

A harmadik etap Sárospatakról rajtol, a Tiszán Tokajnál kel át a mezőny, hogy aztán Nyíregyházára fusson be 154 kilométer után. A szakasz elején még lesznek kisebb dombok, de ez a profil sem okozhat gondot a sprintereknek.

A negyedik szakasznak rajtja és célja is Kazincbarcika lesz, a bringások 177 kilométert tesznek meg egy nagy és két kisebb körön tekerve, néhány kisebb emelkedőt ezen az etapon is le kell gyűrni, de ezzel együtt is összejöhet a mezőnyhajrá.

A zárónapra jutott a legnehezebb szakasz, a Miskolc és Kékestető között közötti 184 kilométer. A versenyzők előbb átküzdik magukat a Bükkön, majd felmásznak Mátraházáig, innen egy 70 kilométeres kört mennek, még egyszer feljönnek Mátraházáig, majd Kékestető felé fordulnak. A hegytetőig nagyjából tizennyolc kilométer hosszú, helyenként tíz százalékot is meghaladó meredekségű emelkedő vezet Gyöngyöstől, és TdH történetében már többször döntő szerepe volt az utolsó 3,5 kilométernek, amelyik a legmeredekebb is. Két éve itt nyerte meg a Tour de Hongrie összetett versenyét Valter Attila, tavaly pedig az ausztrál Damien Howson vette át a sárga trikót a Kékestetőn.A szakaszon körülbelül háromezer méternyi az összes szintemelkedés.

A 2022-es Tour de Hongrie szakaszairól az M4Sport minden nap élőben közvetít majd, az Eurosport az első négy versenynapról összefoglalót sugároz, az utolsó, királyetapot pedig élőben közvetíti. Az összefoglalók a világ több mint százötven országában lesznek majd láthatóak a televíziós csatornákon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!