Hogy lehet meggyőzni a világ legjobb bringáscsapatát, hogy eljöjjön a magyar körre, és még világklasszist is hozzon?

2022. február 12. – 11:38

Másolás

Vágólapra másolva

Évről évre izmosodik a magyar kerékpáros körverseny, a Tour de Hongrie, amit jól jelez, hogy idén már 11 első ligás (World Tour) csapat fog indulni. Közülük a legnagyobb fogás a pár napja bejelentett Quick-Step Alpha Vinyl Team, amelyik már azt is megígérte, hogy két sztársprinterük közül az egyiket mindenképp elindítják a magyar körön. Hogy hogyan sikerült meggyőzni a világ legsikeresebb csapatát, arról Szilasi László, a Tour de Hongrie versenyigazgatója beszélt.

„Hat-hét éve kint jártam Belgiumban, a genti hatnapos pályaversenyen, ahol teljesen véletlenül Patrick Lefevere, a Quick-Step főigazgatója ült mellettünk. Akkor még kisebb verseny volt a Tour de Hongrie, konkrétumokról nem tudtunk beszélni, de akkor eldöntöttem, hogy egyszer elhozzuk őket. Személyes küldetésként is tekintettem erre. Ha csak egyetlen csapatot kellene választanom, akkor az a Quick-Step lenne borzasztó nagy múlja és eredményei miatt” – mondta Szilasi.

Mark Cavendish karrierje során 34 szakaszt nyert a Tour de France – Fotó: Anne-Christine Poujulat / AFP
Mark Cavendish karrierje során 34 szakaszt nyert a Tour de France – Fotó: Anne-Christine Poujulat / AFP

A belga bejegyzésű Quick-Step erejéről már az is sokat elárul, hogy náluk teker az elmúlt két év világbajnoka, Julian Alaphilippe, de még hosszan lehetne sorolni a kiemelkedő bringásaikat, a legutóbbi Tour de France-on négy szakaszt nyerő Mark Cavendish-től az egynapos klasszikusokat nyerő sztárokon át a körversenyeken brillírozó Remco Evenepoelig. A Quick-Step vita nélkül a legsikeresebb csapat is, minden évben rengeteg győzelmet zsebelnek be, ez általában 50-70-et jelent. Dominanciájukra jellemző, hogy 2012 volt az utolsó olyan év, amikor nem a belga klub vezette a győzelmi rangsort. A jogelőd Mapeit is beleszámítva, már három évtizede uralkodik a kerékpársportban a csapat, amelynek tagjai Farkasfalkának nevezik magukat, erősítve az összetartást és a sikeréhséget.

„A Tour de Hongrie leghosszabb egyeztetése előzte meg a leszerződtetésüket. Három éve dolgoztunk már ezen, mindig nagyon közel voltunk a megegyezéshez, de aztán közbe jött valami. Tavaly is jöttek volna, de miután a járvány miatt februári spanyol versenyek átkerültek májusra, oda mentek, mert már korábban leszerződtek velük. A Quick-Stepről tudni kell, hogy csak olyan versenyeket választanak, ahol ütőképes sorral tudnak kiállni, és egy top versenyzőnek is megfelelő szintet jelent” – mondta Szilasi.

.Hogy most Magyarországot választották, annak több oka is van. Egyrészt május 6-án Budapestről rajtol el a Giro d'Italia, ami miatt eleve eljönnek a legnagyobb csapatok, és a május 11-én startoló Tour de Hongrie-ra nem kell külön megszervezni a logisztikát. A Giro miatt már egy csomó felszerelés, a csapatbusz helyben lesz. „Hogy a Kaliforniai körverseny megszűnt, májusban maradt egy lyuk a versenynaptárban, amelyet mi szerencsésen elfoglaltunk. Emiatt a Giro nélkül is kedvező helyzetben vagyunk. Idén először fordult elő, hogy magától jelentkezett be egy World Tour-csapat, a Tour de Hongrie-nak híre ment a sportágon belül, egy másik klub ajánlott minket, hogy milyen jó ez a verseny. Mi többek közt kényelmi funkciók, a szállás, az étkezés magas színvonalával nyerjük meg a csapatokat” – mondta Szilasi.

A Quick-Step esetében nem ez volt a legerősebb érv.

„Míg a csapatok egyik fele a Giro d'Italián megy, a másik ugyanabban az időben már a Tour de France-ra készül. Ehhez a Tour de Hongrie tökéletes lehetőség lesz, a sprinterek és az őket felvezető vonatok itt gyakorolhatnak majd.

Bár az útvonal még nem nyilvános, annyit azért elmondtunk a csapatoknak, hogy a sprintereknek kedvező karakterisztika lesz. Ez most nagyon sokat számíthatott” – mondta a versenyigazgató.

Fabio Jakobsen a 2021-es Vuelta a Espanán négy szakaszt nyert – Fotó: Ander Gillena/AFP
Fabio Jakobsen a 2021-es Vuelta a Espanán négy szakaszt nyert – Fotó: Ander Gillena/AFP

A Quick-Stepnek több remek sprintere is van, de kettőt közülük muszáj kiemelni. A már említett Mark Cavendish pont a belga klubnál indította be újra a karrierjét. A Tour de France-on összesen már 34 szakaszt nyert, és rajta kívül csak Eddy Mercxknek van ennyi etapsikere a verseny történetében. A másik klasszis, Fabio Jakobsen, aki 2020-ban borzalmas balesetet szenvedett a Lengyel körversenyben, de tavaly már vissza tudott térni. Mindjárt a legmagasabb szinten, a Vuelta a Espanán például három etapot is behúzott, és már idén is van két győzelme. Hogy melyikük lesz a Tour de France indulója, sok mindenen múlhat, de az arra kijelölt bringást biztosan láthatjuk a hazai körversenyen is.

„A Quick-Steppel szerződést kötöttünk, hogy a két sztársprinter közül az egyikük itt lesz. Így az is előfordulhat, hogy újra itt csap majd össze Fabio Jakobsen azzal a Dylan Groenewegennel, aki a lengyel körön okozta azt a nagy bukást. Úgy gondolom, hogy az Hongrie-ra más csapatok is elhozzák a nagy sprintereiket, látványos csatákra számíthatunk

– mondta Szilasi.

A profi sportban bevett dolog, hogy a legjobbaknak rajtpénz jár, egy-egy igazán nagy névért a szervezőknek is a zsebükbe kell nyúlni. „A Tour de Hongrie 2.1-es besorolású, így a nemzetközi szövetség szabályai szerint 2000 euró rajtpénzt kell fizetni a csapatoknak, ami nagyjából a logisztikai költséget fedezi. De az sem titok, hogy ez egy piac, egyedi megoldásokat köthetünk, tárgyalások és alkudozások során lehet cél érni. A Quick Stepnek fizetünk plusz pénzt, de az extra rajtpénzeket a nemzetközi versenyrendszerben előforduló horrorisztikus árakhoz képest nagyon alacsonyan tudjuk tartani. Jó részben azért, mert az idejövő csapatok elégedettek a szervezéssel, és optimális az időpont is nekik.”

A szabályok szerint 2.1-es versenyeken maximum a mezőny felét alkothatják World Tour-csapatok, a Tour de Hongrie-n így a mostani 11-nél több már gyakorlatilag csak akkor lehet, ha egy kategóriával feljebb lép a verseny. Mindehhez még több pénz kell, mert nagyobb pénzdíjakat is kell biztosítani. A Pro Series kategória viszont még vonzóbb lehet a rajta szerezhető pontok miatt, és akkor a csapatok még nagyobb valószínűséggel a legjobbjaikat küldhetik el Magyarországra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!