Kieső csapattársa nullázta le Shiffrin utolsó aranyesélyét az olimpián

2022. február 20. – 04:27

Kieső csapattársa nullázta le Shiffrin utolsó aranyesélyét az olimpián
Paula Moltzan kiesett az elődöntőben, ezzel Mikaela Shiffrin aranyesélye is elszállt – Fotó: Fabrice Coffrini/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Mikaela Shiffrin az alpesi sí programjának utolsó versenyszámában közel volt hozzá, hogy érmet szerezzen harmadik olimpiáján is, de végül csak negyedik lett az Egyesült Államokkal a csapatversenyben.

A párhuzamos szlalomban 16 ország négyfős egységei versenyeztek egymással, két-két nő, illetve két-két férfi ment egymás ellen egyszerre. A meccsen az az ország nyert, amelyik több futamot nyert a négyből, vagy azonos állás esetén kisebb összesített idővel bírt.

A pekingi olimpián az izgalmakat némileg redukálta, hogy látványos különbség volt a két pálya között. A kék kapuson sokkal gyorsabban le lehetett jönni, mint a piroson, így a kéken szinte garantálható volt a győzelem. Ezek után csak az számított, hogy ki a gyorsabb a kék pályán.

A legjobb négy közé Ausztria, Németország, Norvégia és az Egyesült Államok jutott. Az első elődöntőben a németek meccseltek az amerikaiakkal. Lena Dürr ment Shiffrin ellen, aki mindhárom olyan számában kiesett az olimpián, amelyikben abszolút aranyesélyesnek számított. Shiffrin remekül ment, majdnem megtört a sormintát, a piros pályán is előnyt tudott szerezni, amit aztán egy hibája miatt leadott, és 10 századdal kikapott Dürrtől.

Az első férfi párosban River Radamus simán verte Linus Strassert, így 1-1 lett az állás. A következő futamban Paula Moltzan gyorsabban siklott a kéken, mint Emma Aicher, de az amerikai néhány kapuval a cél előtt hibázott, és kiesett. Ezzel elszállt az esélyük a döntőre és egy esetleges aranyra. A papírformának megfelelően Alexander Schmid meg is verte Tommy Fordot, 3-1-gyel mentek tovább a németek.

Az amerikaiak a bronzért Norvégiával harcoltak, és a kéken most is hozta mindenki magát, de a norvégok két futamgyőztese összességében gyorsabb volt, mint az amerikaiké. Shiffrin ezúttal sem tudott meglepetést okozni a piros pályán.

A döntőben is a kék pályán nyújtott teljesítményeken múlt minden. A németek nyerték az első női futamot, az osztrákok a férfit, a harmadik körben Katharina Liensberger nyert, és ezzel négy századdal jobban állt Ausztria az utolsó futam előtt. Schmid csak akkor tudta volna megszerezni a német aranyat, ha a nap leggyorsabb síelését mutatja be. Ez nem, csak a futamgyőzelem jött össze neki, ami osztrák aranyérmet jelentett.

Eredmények:
1. Ausztria (Katharina Truppe, Stefan Brennsteiner, Katharina Liensberger, Johannes Strolz)
2. Németország (Lena Dürr, Julian Rauchfuss, Linus Strasser, Emma Aicher, Alexander Schmid)
3. Norvégia (Maria Therese Tviberg, Fabian Wilkens Solheim, Thea Louise Stjernesund, Timon Haugan)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!