74 éve várt Belgium erre a téli olimpiai aranyra

2022. február 19. – 11:46

74 éve várt Belgium erre a téli olimpiai aranyra
A belga aranyérmes Bart Swings – Fotó: Laurie Dieffenbacq/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A férfiaknál a belga Bart Swings, a nőknél Irene Schouten sikerét hozta szombaton a gyorskorcsolyázók tömegrajtos versenye a pekingi téli olimpián – írta az MTI.

A négyszeres olimpiai bajnok holland Sven Kramer kétszer is megpróbált ellépni riválisaitól a férfiak döntőjében, ám nem engedte el a magas tempót korcsolyázó mezőny. Az esélyesek közül Swings gyűjtött pontokat a három részhajránál – egyszer második, egyszer harmadik lett –, ám így is maradt ereje a befutóra.

Az utolsó kört a címvédő Li Szung Hun kezdte meg az élen, de a négy éve ezüstérmes Swings az utolsó méterekre tempót váltott és maga mögé utasította vetélytársait. A dél-koreai Li végül a bronzérmet szerezte meg, miután honfitársa, Csung Dzse Von kicsivel bár, de megelőzte őt.

Belgium 1948-ban nyert utoljára téli olimpián, akkor a műkorcsolya párosuk végzett az élen, eléggé vitathatóan, jelentős bírói segédlettel előzték meg a magyarokat.

A nőknél a címvédő Takagi Nana már az elődöntőből sem tudott továbblépni, miután a 16 körös táv utolsó kanyarjában az élen korcsolyázva elesett. Ugyanő csúszott el hasonlóképpen a csapatverseny utolsó kanyarjában is, ez akkor az aranyérmébe került a japán hármasnak.
A fináléban voltak ugyan szökési kísérletek – részhajrát nyert például a 49 éves, ötszörös olimpiai bajnok Claudia Pechstein –, de jelentős előnyt senki nem tudott kidolgozni.

A hajrában az elsőségért Schouten és a kanadai Ivanie Blondin harcolt, végül a kínai fővárosban 3000 és 5000 méteren is győztes Schouten külső ívről bizonyult jobbnak. A harmadik helyet az olasz Francesca Lollobrigida szerezte meg. Blondin, aki Nagy Konrád felesége, a csapatversenyben aranyérmes lett.

Gyorskorcsolya, férfi tömegrajtos verseny:

  • Bart Swings (Belgium) 63 pont
  • Csung Dzse Von (Koreai Köztársaság) 40
  • Li Szung Hun (Koreai Köztársaság) 20

gyorskorcsolya, női tömegrajtos verseny:

  • Irene Schouten (Hollandia) 60 pont
  • Ivanie Blondin (Kanada) 40
  • Francesca Lollobrigida (Olaszország) 20

Curlingben a férfi tornát a svédek nyerték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!