Nem indul újra magyar színekben az alpesi síben Izraelnek olimpiai 6. helyet hozó Szőllős Barnabás

2022. február 17. – 11:31

Nem indul újra magyar színekben az alpesi síben Izraelnek olimpiai 6. helyet hozó Szőllős Barnabás
Az izraeli színekben induló Szőllős Barnabás az alpesi sízők férfi kombinációs számának lesiklóversenye után a pekingi téli olimpián, a jencsingi zónában lévő Nemzeti Alpesisí Központban 2022. február 10-én – Fotó: Luca Bruno / AP / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Három érmet is szereztek a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók a 2022-es pekingi téli olimpián – Liu Shaoang történelmi egyéni olimpiai aranyat szerzett –, volt három pontszerző helyezésük is, de alpesi síben is született kimagasló magyar eredmény, igaz, izraeli zászló alatt.

Szőllős Barnabás az alpesi sízők között kombinációban ért el szenzációs, hatodik eredményt, Szőllős Noa a nőknél szuper-G-ben érte el a legjobb eredményét Pekingben, ő 31. lett. A harmadik Szőllős testvér, Benjamin nem került be az izraeli csapatba.

A három tehetséges magyar síző 2018-ban döntött úgy, hogy országot váltanak, és nem magyar, hanem izraeli színekben folytatják. A Válasz Online podcastjében, a Heti Válaszban Szőllős Barnabás és apja, Péter arról beszéltek, hogy nem térnek vissza a magyar csapatba.

„Az elmúlt 4-5 évben egyszer nem kértek bocsánatot, úgyhogy szerintem ilyen nem is lesz, de még ha bocsánatot is kérnének, elég valószínűtlen, hogy visszatérnék a Magyar Sí Szövetséghez. Megbocsáthatatlan, amit tettek hármunkkal: ilyen fiatal versenyzőket ok nélkül eltiltanak két évre. Tönkre akarták tenni a pályafutásunkat” – mondta Barnabás. Apja annyit tett hozzá, hogy „Sem Izrael állammal, sem magunkkal szemben nem tehetjük meg. Nem tudnék tükörbe nézni, ha újra váltanánk. Irreális. A sívilágban mindenki ismer mindenkit, nem lehetne ezt megcsinálni.”

Az országváltáshoz vezető konfliktust az utánpótlás-nevelésről alkotott különböző elképzelés alkotta, Szőllősék ugyanis osztrák síiskolába járatták gyerekeiket, miközben azt látták, hogy a „Magyar Sí Szövetség 400 millió forintos költségvetéséből aprópénzeket sem kapnak meg a serdülők.”

A konfliktust csak mélyítette, amikor nem megfelelő orvosi igazolás miatt két évre tiltották el Szőllőséket – ezt a büntetést később 9 hónapra mérsékelték, de akkor már megszületett az elhatározás, hogy izraeliként folytatják a versenyzést. A váltásról Szőllős Péter most így beszélt: „Nem erős szó, hogy elűztek minket, és meg is zsaroltak... azt mondták, fogjuk be a szánkat, és akkor elengednek mindenféle retorzió nélkül.” 2018-ban Szőllősné Deák Dóra, a három síelő édesanyja még ezt mondta az Indexnek: „Nem ezt szerettük volna, de most már örülünk, hogy sikerült az országváltás. Korábban nem tudtunk kooperálni a magyar szövetséggel, de a váltásban segítséget kaptunk, ezért köszönettel tartozunk neki.”

A síszövetség vezetése 2018 óta többször is változott, a mostani elnök, Dr. Fürstner József így gratulált Szőllős hatodik helyéhez: „A Magyar Sí Szövetség nevében gratulálok, ahhoz, hogy Szőllős Barnabás személyében magyar ember 6. helyezést szerzett a téli olimpián, alpesi síben! Sajnáljuk, hogy a korábbi szövetségi vezetéssel kialakult konfliktus miatt országváltásra kényszerült családjával együtt, és így most Izrael számára szerzett dicsőséget. A Szőllős család kitartásának és erőfeszítéseinek köszönhető ez az eredmény. Osztozunk a család örömében, és további sok sikert kívánunk!”

A Szőllősékkel készült teljes, 45 perces beszélgetés itt hallgatható végig.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!