Oszkó Péter szerint őszinte a szándék, hogy ne szálljanak el a vizes világbajnokság költségei

2022. február 16. – 20:36

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) február 7-én jelentette be, hogy Budapest rendezi az idei vizes világbajnokságot, miután az eredeti helyszín, a japán Fukuoka visszalépett a rendezéstől. A szervezőbizottság tagja lesz Oszkó Péter, a Bajnai-kormány pénzügyminisztere is, aki az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arról beszélt szerdán, hogy miért vállalta el a megbízást.

A testületet Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke vezeti, és tagja lesz még többek között Kovács Ágnes és Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszók, Kemény Dénes, az olimpiai bajnok vízilabda-válogatott egykori szövetségi kapitánya és Váradi József, a Wizz Air-csoport vezérigazgatója.

Oszkó Péter is a sajtóból értesült, hogy Budapest rendezi a világbajnokságot, épp külföldön tartózkodott. A bejelentéssel egy időben kereste meg Wladár Sándor a felkéréssel, rövid gondolkodás után mondott rá igent. Politikamentes testület állt össze, és az a szándék, hogy szigorú pénzügyi kontroll mellett valósuljon meg a világbajnokság, ne szálljanak el a költségek. Őszintének gondolja ezt a szándékot, ezért is vállalta el a feladatot. Oszkó a pénzügyekért felel majd a testületben, szeretné egyensúlyban tartani a kiadásokat és a bevételeket. Kellemes meglepetés volt számára a megkeresés, de szerinte nem neki kell magyarázkodnia, amiért őt, a Fidesz által sokat kritizált Bajnai-kormány egyik tagját kérték fel.

Kedden tartották meg a szervezőbizottság alakuló ülését, a költségvetés kidolgozása még folyamatban van. Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha azt látja, hogy megszaladnak a költségek, azt mondta:

elsőként fog felállni, ha nem teljesül a költségvetés betartása.

2017-ben is Budapest rendezte a vizes vb-t, akkor az elszálló költségek miatt sok kritika érte a rendezést, a többszörösébe került a sportesemény, mint amennyivel a kormány előzetesen számolt, és voltak gyanús kiadások is.

Oszkó Péter szerint a járvány miatt kritikus helyzetben van a budapesti turizmus, a világbajnokság viszont segíthet visszaszerezni az elmaradó turistákat. A szervezőknek nem sok idejük van a felkészülésre, mivel június 18-án kezdődik a világbajnokság. Oszkó Péter ezt tartja a legnagyobb kockázatnak, ennek ellenére megéri felvállalni a rendezést, a tavalyi Eb tapasztalatait is fel tudják használni. Pozitívumként említette, hogy nem lesz szükség új beruházásokra, csak a már meglévő létesítményeket használják a rendezés során.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!