Nem sokon múlt, de nem jött össze az álomsztori a pár hét alatt összedrótozott sízőnek az olimpián

2022. február 15. – 06:07

Nem sokon múlt, de nem jött össze az álomsztori a pár hét alatt összedrótozott sízőnek az olimpián
Soffia Goggia közel volt a címvédéshez, de végül ezüstérmet szerzett – Fotó: Fabrice Cofroni/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A svájci Corinne Suter nyerte a pekingi téli olimpián a női alpesi sízők száguldását. Az erős szél miatt fél órával később startoló lesiklásban Sofia Goggia még sérülésére ellenére is esélyesnek számított, és végül nagyon kis különbséggel lett második a címvédő.

A nőknél az egyéni alpesisí-számok közül a legvégére a lesiklás maradt, amelynek az volt a legnagyobb kérdése, hogy mire lesz képes a címvédő Sofia Goggia. Az olasz a szezonban félelmetesen jó volt a gyors számokban, egy másik kategóriában játszott, lesiklásban négy világkupafutamot nyert, szuper-G-ben kettőt. Egyértelműen ő volt az olimpiai arany legnagyobb esélyese, egészen január 23-ig. Goggia Cortina d'Ampezzóban a világkupán nagyot bukott, részleges keresztszalag-szakadást szenvedett, a térdében és a szárkapocscsontján is apró törést találtak. Nem sokat adtak volna, hogy ezek után elindul az olimpián. Az olasz zászlóvivőnek jelölt síző a kezdésre nem is ért oda, de rehabilitációs kezelések és edzések után február második hetében már síléceken állt, és végül vállalta a lesiklást.

Goggián kívül a szuper-G aranyát már megszerző Lara Gut-Behrami, egy másik svájci, Corinne Suter, a norvég Ragnhild Mowinckel, a német Kire Weilde, két osztrák, Tamara Tippler és Ramona Siebenhofer számított esélyesnek. Az indulást a két számban kieső Mikaela Shiffrin is vállalta, és ugyan nyert már lesiklást pályafutása során, éremben most nem gondolkodhatott.

Az olaszok még Elena Curtonira is tehettek, és az elsőként rajtoló síző jó menetet is hozott le, az ő 1:32,87-es idejéhez kellett mérni a többieket. Egészen erős eredmény volt ez, csak a svájci Joanna Hälen tudott vele konkurálni az első tíz induló közül, 29 százados hátrányban volt. A snowboardban már egy olimpiai aranyat Pekingben is nyerő Ester Ledecká sokáig jobban állt az erős középső szakaszt produkáló Curtoninál, de elmérte magát, kicsúszott az egyik ívben, annak is örülhetett, hogy nagy bravúrral a lécein maradt.

Curtonit kisebb meglepetésre egy másik olasz, Nadia Delago tolta le az első helyről, egy remek alsó szakasznak köszönhetően. Shiffrin jól kezdett, a pálya tetején még versenyben volt Delagóval, majd fokozatosan visszacsúszott, végül közel két másodpercet kapott.

A 13-as rajtszámot választó Goggián nem látszott, hogy sérült lenne, bevállalós, félelem nélküli menetet mutatott be. Folyamatosan hizlalta előnyét, 70 századmásodperccel is vezetett, és ebből végül 41-et meg is őrzött, amikor áthaladt a célvonalon. A pillanatnyi első helyet egy óriási sikollyal nyugtázta.

A svájci Corinne Suter világbajnokság után olimpiát is nyert lesiklásban – Fotó: Jeff Pachoud / AFP
A svájci Corinne Suter világbajnokság után olimpiát is nyert lesiklásban – Fotó: Jeff Pachoud / AFP

Örömét a tavaly világbajnoki címet szerző Suter rontotta el, a svájci az első négy szektorban 8-9 századmásodperccel vezetett a címvédő előtt, némi lassulás után 18 százados hátrányba került, de az utolsó szektorban rengeteget hozott az ott hibázó Goggián, végül 16 századdal gyorsabb is volt nála.

A Suter után indulók közül egyedül csak Weilde tudott erős időt síelni. A felső szakaszon a német is versenyben volt a dobogóért, a legalsó szektorban viszont látványosan lelassult, csak a negyedik helyre csúszott be.

Eredmény, alpesi sí, női lesiklás:
1. Corinne Suter (Svájc) 1:31,87 perc
2. Sofia Goggia (Olaszország) 1:32,03
3. Nadia Delago (Olaszország) 1:32,44

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!