Megvalósult hollywoodi álom: Super Bowl-győztes a Los Angeles Rams

Legfontosabb

2022. február 14. – 04:19

Megvalósult hollywoodi álom: Super Bowl-győztes a Los Angeles Rams
A Super Bowl-győztes Los Angeles Rams – Fotó: Ronald Martinez / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Amikor Stan Kroenke, a Los Angeles Rams tulajdonosa 2015-ben bejelentette, hogy a csapat visszaköltözik St. Louisból Los Angelesbe, nem titkoltan az volt a célja, hogy két értelemben is Super Bowlt adjon a városnak: rendezést és győzelmet is szeretett volna. Azért építtette meg a világ legdrágább, mai árfolyamon 1700 milliárd forintba kerülő stadionját, hogy abban Super Bowlt rendezzen, és ha lehet, akkor a csapata is ott lehessen bajnok, most pedig valóra vált az 5,5 milliárd dolláros álom, a Rams ugyanis a negyedik negyedben fordítva 23-20-ra legyőzte a Cincinnati Bengalst.

A Los Angeles-i rendezők a szokottnál is több energiát öltek abba, hogy minél nagyobb show legyen a mérkőzés, ezért a kezdőrúgás előtt Dwayne The Rock Johnson a pankrációból átemelt műsorelemmel mutatta be a két csapatot, a közönség feltüzelését megcélozva.

Ez a közönség esetében sikeres volt, a csapatokat nézve pedig elsősorban a védelmekre volt hatással, legalábbis az első két támadás viszonylag gyorsan elhalt. A hazai pályán játszó, a Super Bowlba három év után visszatérő Los Angeles Rams második próbálkozásra viszont már összeszedte magát, és a szezon közben megszerzett Odell Beckham Jr. remek elkapásával 7-0-s előnyt szereztek kicsivel az első negyed felén túl.

A Bengals első nagy villanására az első negyed végéig kellett várni: Joe Burrow irányító egy hosszú átadással kereste Ja'Marr Chase-t, aki egyből helyzetbe hozta őket. De hiába kerültek 11 yardra a gólvonaltól, végül csak 7-3-ra tudtak szépíteni. A Rams lendülete viszont nem tört meg, két hosszú passzal ők is gyorsan helyzetbe kerültek, és be is tudták fejezni a támadást – az alapszakasz legjobb elkapója, Cooper Kupp maradt teljesen üresen, és bár a Rams elrontotta a touchdown után az extra pontot, így is megléptek 13-3-ra.

Nem sokáig maradt a nagy előny, a Rams egy 12 játékból összerakott 75 yardos támadással válaszolt. A végén egy trükkjáték volt a csattanó, ugyanis nem az irányító Joe Burrow, hanem a futójátékos Joe Mixon passzolt, Tee Higgins pedig simán megcsinálta a touchdownt jelentő elkapást. A sikeres extra ponttal pedig már 13-10-re zárkózott a Cincinnati.

A szépítés után két szempontból is fordulat jött – előbb a Rams addig legjobban teljesítő elkapója, a csapat első TD-jét szerző Odell Beckham Jr. sérült meg úgy, hogy nem is ütközött ellenféllel, majd a Rams-irányító Matthew Stafford lovalta bele magát egy hosszú passzba, aminek eladott labda lett a vége.

A félidőben látott rapműsor felpezsdítette a Bengals-játékosok vérét, a második félidő legelső játékából máris 75 yardos passzolt touchdownt hoztak össze ugyanis. Ezúttal is Tee Higgins volt az elkapó, de most Joe Burrow passzánál rázta le magáról Jalen Ramsey-t, aki joggal reklamálhatott szabálytalanságot, bár a bírók nem hallgatták meg. A Bengals bírói segédlettel 17-13-ra fordított.

Ráadásul a momentum is maradt náluk, a védelem ugyanis lényegében egyből villant, egy felpattanó labdából csináltak interceptiont, helyzetbe hozva Burrow-ékat és a Bengalst. Újabb touchdown nem lett, de a sikeres mezőnygóllal 20-13-ra nőtt a Bengals előnye.

A Rams már épp kezdte összeszedni magát támadásban az elkapó Odell Beckham Jr. elvesztése után, amikor újabb csapás jött, és az irányító Matthew Stafford is elszenvedett egy elsőre komolyabban tűnő, de végül nem vészes sérülést – igaz, eközben 20-16-ra tudtak zárkózni egy mezőnygóllal. A segítségükre sietett aztán a védelmük is, és gyorsan megállították a Bengalst, Stafford pedig vissza tudott térni, így a negyedik negyedre fordulva maradt még remény a hazai pályán játszó Rams számára.

Eközben volt némi riadalom a Bengalsnél is, a csapat irányítója, Joe Burrow ugyanis egy ütközés után azonnal a térdéhez kapott, majd fájdalmas arccal sántikált le, az oldalvonalon viszont nem kért komolyabb ápolást, és a cseréjének is azt jelezte, nem lesz rá szükség. Szerencséje volt, mert nem az elmúlt szezonban elszakadt bal térde fájdult meg. Amíg szinte mindenki Burrow sérülésével volt elfoglalva, a Rams nagyon hamar besült egy támadással, így jöhetett újra Burrow és a Bengals, de ők sem jutottak sokra.

Az Odell Beckham Jr. megsérülése óta egyetlen épkézláb támadást összerakó Rams a végére valahogy összeszedte magát, és Stafford hatékony vezetésével, majd pár büntetés segítségével eljutott a Bengals gólvonalától 1 yardra, vagyis a fordítás közvetlen közelébe. Innen az első félidőben már egy TD-vel villanó Kupp oldotta meg a feladatot egy egyyardos elkapással – kevesebb mint másfél perccel a vége előtt 23-20-ra fordított a Rams. Kuppot a meccs után a Super Bowl legértékesebb játékosának is választották.

A győztest touchdownt szerző Rams-elkapó, Cooper Kupp – Fotó: Mike Segar / Reuters
A győztest touchdownt szerző Rams-elkapó, Cooper Kupp – Fotó: Mike Segar / Reuters

A Bengals az utolsó támadásával csak a pálya feléig jutott el, ott egy kulcsfontosságú negyedik kísérletnél Aaron Donald kergette hibába Burrow-t, ezzel a Rams visszakapta a labdát, és csak egy térdelésre volt szükségük ahhoz, hogy a csapat története során másodszor bajnoki címet szerezzenek. Az előző bajnoki címüket még St. Louis városának nyerték, most viszont Los Angelesnek szereztek Super Bowl-gyűrűt. A vége 23-20 lett.

Érdekesség, hogy a Super Bowlok 56 éves történetében másodszor fordult elő, hogy a döntő egyik résztvevője hazai pályán játszhatott, az előző ilyen eset épp tavaly volt, és ahogy akkor a Tampa Bay Buccaneers, úgy most a Los Angeles Rams is bajnok tudott lenni.

Super Bowl LVI

Los Angeles Rams–Cincinnati Bengals 23-20

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!