Fogalma sincs, miért izgalmas az idei Super Bowl? Még van ideje képbe kerülni

Legfontosabb

2022. február 13. – 18:10

Fogalma sincs, miért izgalmas az idei Super Bowl? Még van ideje képbe kerülni
A Los Angeles Rams január 30-án 20-17-re győzte le a San Francisco 49erst és jutott döntőbe – Fotó: Allen J. Schaben / Los Angeles Times / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A szokott időben, magyar idő szerint hétfő hajnali fél egykor indul a világ legnézettebb, és talán egyik legfontosabb sporteseménye, a Super Bowl, ami az NFL döntője. Idén a megszokotthoz képest nem február első, hanem második vasárnapján van a döntő, méghozzá azért, mert a 2021-es szezont megtoldották egy meccsel, a csapatok 16 helyett 17 mérkőzést játszottak az alapszakaszban.

Az idei Super Bowlban, ami a római számozással a Super Bowl LVI nevet viseli, a legutóbb a 2018-as szezon végén döntős, az 1999-es szezon végén bajnok, összesen ötödik Super Bowl-szereplésére készülő Los Angeles Rams, illetve az eddigi két Super Bowlba jutásából mindkétszer vesztes, a döntőbe legutóbb az 1988-as szezon végén bejutó Cincinnati Bengals játszik. A helyszín Los Angeles, ez a második Super Bowl, amiben egy csapat a saját stadionjában játszhat.

Mindkét csapat saját főcsoportja negyedik kiemeltként jutott el a döntőig, ezért nem arról van szó, hogy két, minden ellenfelén buldózerként átgázoló csapat játszik. A Bengals esetében a formaidőzítés és a meglepetések halmozása vezetett a Super Bowlhoz, míg a Rams kicsit hullámzó teljesítménnyel ért el idáig. Az első meccsüket simán nyerték (34-11 az Arizona ellen), majd a Tampa Bay Buccaneers ellen 20-3-as félidei vezetés után egy utolsó másodperces mezőnygóllal jutottak csak tovább. A főcsoportdöntőben nekik kellett hajrázniuk, a negyedik negyed kezdetén 17-7-es hátrányban voltak, aztán egy újabb utolsó másodperces mezőnygóllal 20-17-re nyertek végül.

Mielőtt rátérnénk a főszereplőkre, illetve röviden arra is, mi dönthet, jöjjön egy kis gyorstalpaló arról, hogy mi is az a Super Bowl!

Az NFL évek óta a világ egyik legtöbb pénzt termelő sportága, önmagában emiatt is kiemelt esemény a profi amerikaifutball-bajnokság szokásos, éves döntője, a Super Bowl, amit először 1967-ben rendeztek meg. Ekkor még más volt a neve, és kicsit a formátuma is – a kor két nagy rivális ligája csak 1970-ben egyesült Amerikában, addig külön mentek az AFL és az NFL küzdelmei. Az egyesülés óta egy liga két főcsoportjának legjobbja találkozik a döntőben.

Amerika szempontjából a 22 legtöbb nézőt hozó tévés esemény közül 21 Super Bowl volt, köztük az első nyolc helyett – egyedül a legendás M*A*S*H sorozat utolsó része fért be az NFL-döntők közé. A csúcs egyébként 114,4 millió néző ezt az a Super Bowl XLIX tartja, aminek utolsó pillanatában, egy óriási védelmi játékkal nyert a New England Patriots a Seattle Seahawks ellen. Az volt az idei szezon után visszavonult, összesen hétszeres Super Bowl-győztes irányító, Tom Brady negyedik sikere.

A döntő helyszíne minden évben más NFL-csapat stadionja, a rendezésre jó előre kell pályázni, jelenleg már a 2024-es szezon (tehát a 2025-ös Super Bowl) házigazdája is megvan, akkor majd New Orleansbe mehet a két döntős. Idén viszont Los Angeles, azon belül is a világ legdrágább stadionja, a mindennel együtt több mint 5 milliárd dollárba kerül SoFi Stadium a helyszín.

A Los Angeles-i SoFi stadion lesz a helyszín – Fotó: Ronald Martinez / Getty Images
A Los Angeles-i SoFi stadion lesz a helyszín – Fotó: Ronald Martinez / Getty Images

Ez az egyik résztvevő, a Los Angeles Rams otthona – az egyébként csak másodszor fordul elő, hogy egy csapat hazai pályán döntőzhet, egy éve a Tampa Bay Buccaneers történelmet írt azzal, hogy otthon tudott nyerni. Sokat nem számít egyébként, de a Rams „idegenben” lesz saját stadionjában, legalábbis a sorsolás alapján ők számítanak idegenbeli csapatnak, de ennek ellenére a megszokott öltözőjüket használhatják majd, egyedül a mezkombinációra lesz ez hatással.

Jó, de mitől érdekes ez?

Ahogy már jeleztük, messze Amerika legnépszerűbb tévéeseményéről beszélünk. A tavalyi Super Bowlt „csak” 91,6 millióan nézték, ezzel a 18. legnézettebb közvetítés volt Amerikában. A kimagasló nézőszám persze kimagasló figyelmet is jelent, rengeteg új sikerfilm vagy szupersorozat előzetesét a Super Bowl alatt mutatják be, ezeknek és a reklámoknak is az egekben van az áruk, idén 30 másodperc reklámidő 7 millió dollárba, vagyis több mint 2 milliárd forintba került.

Ezúttal olyan filmek és sorozatok előzetese várható, mint az Amazon új Gyűrűk ura-sorozata, a The Rings of Power, a DC-szuperhősfilm, a Black Adam, a Tűnj el!-lel (Get out) Oscart nyerő Jordan Peele új horrorfilmje, a Nope, Disney-fronton a Doctor Strange in the Multiverse of Madness és a Moon Knight sorozat, de lehet, hogy az Obi-Wan Kenobi sorozatról is felbukkannak az első kockák, és jöhet az újabb dínós trilógiát lezáró Jurassic World Dominion is. Ezek egy részét pár nappal a Super Bowl előtt már feltették YouTube-re, de a Super Bowllal sokkal nagyobb tömegek érhetők el.

Indulhat a kotyogós!

Aki amúgy is tervezte, hogy megnézi a meccset, vagy kedvet kapott hozzá, az jól tette, ha esetleg szabadságot vett ki hétfőre, mert maratoni ébrenléttel jár a Super Bowl. A mérkőzés maga nem is vasárnap, hanem hétfő hajnali fél egykor kezdődik, a félidei műsorral, a drága reklámszünetekkel együtt mindenestül úgy 4 óra a meccs, és akkor még utána jön az ünneplés.

De ha már a legendás félidei show: idén a Super Bowlok történetében először rapműsor lesz, nem kisebb nevekkel, mint Dr. Dre, Mary J. Blige, Eminem, Snoop Dogg, Kendrick Lamar, de borítékolható, hogy meglepetésvendégeik is lesznek.

Amíg ez beindul, még van idő átfutni az amerikaifutball főbb szabályait:

Kinek szurkoljak?

Ha nem is Dávid és Góliát küzdelme lesz a Super Bowl, azért jelentős különbség van a Los Angeles Rams és a Cincinnati Bengals között.

A Rams legutóbb a 2018-as szezon végén játszott Super Bowlt, jól látszik tehát, hogy napjaink egyik meghatározó NFL-csapatáról van szó, a Bengals viszont akkoriban még lejtmenetben volt, a 16. csapatos főcsoportból a 12. helyen zártak, egy évvel később pedig már a liga legrosszabb csapata voltak.

A múltjuk egyébként fura módon egy pontban ér össze, méghozzá Clevelandben. A Ramst itt alapították 1936-ban, 1945-ben itt nyerték az első NFL-címüket, mielőtt Los Angelesbe költöztek volna – aztán elköltöztek St. Louisba, hogy aztán ismét Los Angelesbe kerüljenek. A Bengalst 1968-ban az a Paul Brown alapította, akit 1963-ban azután rúgtak ki a Cleveland Brownstól, hogy az hét bajnoki címet szerzett a csapattal (négyet az NFL riválisaként működő All-America Football Conference-ben, hármat már az NFL-ben). Brown egyfajta bosszúból csinálta meg saját csapatát, és valamennyire be is jött a dolog, a Browns azóta sem volt a Super Bowlban, a Bengals viszont már harmadszor próbálkozhat.

Hogy mennyire más csapatok csatáját látjuk vasárnap éjjel, azt a két tulajdonos személyes is jelzi. A Ramst Los Angelesbe visszaköltöztető Stan Korenke vagyonát 10,7 milliárd dollárra teszik, a pénzét egy ingatlanbirodalommal szerezte, és egész arzenálja van sportcsapatokból, mert az övé a Rams mellett a Denver Nuggets NBA-csapat, az Arsenal angol futballklub, a Colorado Avalanche az NHL-ből és a Colorado Rapids az amerikai focibajnokságból. A sportbirodalom koronaéke a Rams 5 milliárd dolláros stadionja, a SoFi Stadium.

A túloldalon a Bengals alapítójának fia, Mike Brown a tulajdonos, messze van attól, hogy milliárdos legyen, családi vállalkozásként vezeti a csapatot, amit 1991-ben örökölt meg. Brown addig fukarkodott a csapatával, mígnem a 2019-ben bemutatott mélyrepüléssel ölükbe nem hullott az irányító Joe Burrow, aki most főszerepet vállalt abban, hogy a Super Bowlban játszhatnak.

Bár a Bengalsben elkezdtek ugyan gyűlni a (potenciális) szupersztárok, azért még meglátszik a csapaton a két évvel ezelőtti gyenge keret nyoma – a CBS elemzése szerint a két csapat kezdőjátékosainak összevetése azt mutatja, hogy a 6 legjobb játékosból 4 a Ramstől érkezik, de ugyanezt mutatja a Pro Football Focus adatelemzése is, csak kicsit más sorrendben.

A Rams tehát tökéletesen hozza a fényűző, csillivilli, sztárokkal teli Los Angeles-i életet, a Bengals pedig a csendes, nyugodt középnyugat családi csapata, szerényebb lehetőséggel, de legalább akkora ambíciókkal.

Melyik pozíció a legfontosabb?

Ha van abszolút csapatjáték, amiben kudarcot jelenthet az is, ha a 11 pályán levő játékosból akár csak egy nem végzi a dolgát, az amerikaifutball az, de így is kiemelkedik a játékosok közül az irányító – az ezen a poszton játszó játékosok képesek egymaguk eldönteni egy-egy meccset.

A Ramsnél az a Matthew Stafford irányít, aki 12 éven át az NFL egyik legrosszabb csapatában, a Detroit Lionsban sínylődött, szó szerint – a tehetségét senki nem vitatta, de egyszerűen képtelenek voltak bejutni a rájátszásba, vagy amikor véletlenül épp sikerült (2011, 2014, 2016), azonnal kiestek ilyen-olyan okok miatt. Staffordnak 33 évesen elege lett a nyűglődésből, és közölte csapatával, hogy cseréljek el máshová.

Hogy kiszellőztesse a fejét a nagy döntés után, a családjával egy mexikói luxusüdülőbe, Cabóba mentek, és mit ad isten, nemcsak a Los Angeles Ramsnél játszó jó barátja, Andrew Whitworth nyaralt akkor ott, hanem a Rams vezetőedzője, Sean McVay is. Ami nyaralásnak indult, egyből munkavakáció lett, és mire hazaindultak, már mindenki eldöntötte magában, hogy Stafford a Ramshez kerül. Így is lett, a csapat pedig az első szezonban azonnal visszajutott a rájátszásba. Stafford önbizalomra lelt, és a többnyire a legjobb detroiti formáját kapta elő – ilyenkor szinte megállíthatatlan, nem ismer lehetetlen passzt, és ha egy elkapója kicsit is üresen marad, azonnal megy felé a passz.

Joe Burrow a Bengals Kansas City Chiefs ellen víott meccsén január 30-án – Fotó: David Eulitt / Getty Images
Joe Burrow a Bengals Kansas City Chiefs ellen víott meccsén január 30-án – Fotó: David Eulitt / Getty Images

A túloldalon az idén második, de inkább csak másfeledik NFL-szezonját teljesítő Joe Burrow vezeti a támadósort. Azért csak másfeledik, mert az első szezonjában 10 meccs után megsérült, most viszont már nyomát sem látni a kettős térdszalag-szakadásának – a nagy visszatérést az Év visszatérője-díjjal jutalmazták a szezon végén.

Egy esetleges győzelemmel egészen elit klubba kerülhetne Burrow – mindössze a harmadik irányító lenne, aki az egyetemi bajnoki címe után az NFL-ben is csúcsra érne. Ez korábban csak a magyar származású Joe Namathnek (1964, Alabama és 1968, New York Jets), illetve Joe Montanának (1977, Notre Dame és 1982, 1985, 1989, 1990, San Francisco 49ers) sikerült. Burrow ráadásul gyorsabban teljesítené, mit két másik Joe-elődje, de ez nem lenne óriási meglepetés tőle. A bajnoki címet hozó egyetemi szezonjában több országos rekordot is megdöntött, igaz, pár azóta már szintén a múlté.

Kiket érdemes figyelni a pályán?

Aaron Donald, Rams, védőfalember, #99 – A liga egyik legjobb védőjátékosa, aki ugyan az elmúlt időben elmaradt a legjobb formájától, de bármikor képes meccseket eldönteni azzal, hogy egyedül szétzilálja az ellenfél támadófalát.

Jalen Ramsey, Rams, cornerback, #5 – Az NFL egyik legjobb védője emberfogásban, ha jó napot fog ki, teljesen leradírozhatja a pályáról a Bengals legjobb elkapóját, azt a Ja’Marr Chase-t, akit Joe Burrow még az egyetemi csapatából ismer, tehát tökéletes összhangban vannak.

Cooper Kupp, Rams, elkapó, #10 – Oké, közrejátszott ebben a 16-ról 17 meccsre duzzadó NFL-alapszakasz, de Kupp az idei szezonban egy fontos rekordot meg tudott dönteni, 1965 yardot termelt a szezonban, ami a legtöbb egy elkapótól egy idényben. 145 elkapása és a 16 elkapott touchdownja a szezon legjobbja volt, és hát teljesen megérdemelten lett az év támadójátékosa.

Ja’Marr Chase, Bengals, elkapó, #1 – Az NFL egyik leggyorsabb játékosáról beszélünk, aki tökéletesen ismeri az irányító Joe Burrow minden gondolatát, tekintve, hogy 2018-19-ben két szezont együtt játszottak az LSU-nál az egyetemi bajnokságban. Idén, újoncként összehozott egy 266 yardos meccset is, és futószalagon szállította a Bengals támadójátékának túlélését biztosító nagy játékokat egész évben. A 266 yardos meccse nem mellesleg az alapszakasz utolsó meccse volt, amin 3 elkapott TD-t is összehozott, nem véletlen, hogy őt választották az év újonc támadójátékosának is.

D.J. Reader, Bengals, védőfalember, #98 – Egyértelműen a Cincinnati védelmének legjobbja, aki főszerepet játszhat abban, hogy megállítsák a Rams futójátékát.

Joe Mixon, Bengals, futójátékos, #28 – Az AFC főcsoportdöntőjében az ő játéka volt döntő, 12 futással és 7 elkapással 86 yardot hozott össze, számtalanszor életben tartva csapata támadásait. A Bengals egyik legnagyobb hiányossága a támadófalban van, Mixon viszont a legjobb formájában képes feledtetni ezt a gyengeséget.

Érdemes szót ejteni a két edzőről, már csak azért is, mert a Bengalst irányító Zac Taylor a másik oldalon vezetőedzősködő Sean McVay tanítványa. Egyikük sem valami matuzsálem, McVay 36 éves kora ellenére már a második Super Bowljában van, Taylor 38 évesen jutott el az elsőbe vezetőedzőként.

Taylor azzal viccelődött, amikor kinevezték a Bengalsnél, hogy ha valaki megiszik egy kávét Sean McVayjel, jó eséllyel NFL-vezetőedző lesz, utalva arra, hogy sok tulajdonos kapdosott a fiatal edző látványos támadójátékot mutató csapatán dolgozó segédedzők után, remélve, hogy sikerül valamit lemásolni McVay gyors sikereiből. Cincinnatiben ez meglett, már csak az a kérdés, hogy a mester, vagy a tanítvány nyer-e. (Jelenleg egyébként már 5 olyan vezetőedző van az NFL-ben, akik korábban McVay alatt dolgoztak.)

Lehet erre fogadni is? Ki az esélyes?

Lehet akár arra is, hogy melyik játékos szerzi az első touchdownt, vagy hogy melyik negyedben lesz a legtöbb pont, jön-e a Super Bowlok történetében másodszor hosszabbítás, vagy hogy a két rúgójátékos 7,5 pont alatt vagy fölött zár.

A Super Bowl LVI sapkák egy Los Angeles-i rajongói shopban – Fotó: Mario Tama / Getty Images
A Super Bowl LVI sapkák egy Los Angeles-i rajongói shopban – Fotó: Mario Tama / Getty Images

Ami az esélyeket illeti, a fogadóirodák szerint a Rams az esélyesebb, nagyjából 4,5 ponttal, ami azt jelenti, hogy szoros meccs várható, de meglepetésként értékelnék a Bengals sikerét.

Ez elég jó, hol nézhetem?

Az Aréna4-en már este 10-kor kezdődik az élő felvezetés, majd természetesen a mérkőzést is élőben adják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!