A Covidot okolják, hogy csak az olimpiára lett meg a 15 éves műkorcsolyázó pozitív doppingtesztje

2022. február 12. – 09:15

Másolás

Vágólapra másolva

A 15 éves műkorcsolyázó Kamila Valijeva doppingügye sok kérdést vet fel, de az egyikre már találtak magyarázatot az oroszok. Az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) azt közölte, hogy a Covid miatt telt el szokatlanul hosszú idő, több mint negyven nap a doppingminta levétele és az eredmény között.

Valijevát még december 25-én ellenőrizték az szentpétervári orosz bajnokságon, majd mintáját Stockholmba vitték. Onnan viszont csak február 7-én jelentették, hogy a műkorcsolyázó mintájában trimetazidint találtak. Valijeva éppen ezen a napon nyert az oroszokkal csapatversenyben az olimpián, de az érmet nem vehették át a felmerült doppingügy miatt. A doppingminták levétele és az eredmény között általában maximum húsz nap az átfutási idő, így Orosz Olimpiai Bizottság elnökében, Sztanyiszlav Pozdnyakovban még az is felmerült, hogy valaki direkt tartotta vissza az eredményt, és az olimpiára időzítette.

Kamila Valijeva doppingügye ellenére szombaton is edzett Pekingben – Fotó: Alexander Vilf
Kamila Valijeva doppingügye ellenére szombaton is edzett Pekingben – Fotó: Alexander Vilf

A RUSADA szerint ilyen nem történt, a stockholmi laboratóriumtól azt az információt kapták, hogy a stockholmi laboratóriumban az ott dolgozó személyzet koronavírusos megbetegedései és megváltozott karanténszabályok miatt történt meg később az elemzés.

Valijevát egyébként az oroszok fegyelmi bizottsága egy nappal a teszteredmény után felmentette, ezért vehet részt továbbra is edzéseken Pekingben, és ezért is szerepel a neve az egyéni verseny indulói között. Hogy valóban elindulhat-e majd kedden az aranyérem favoritja, azt most a Sportdöntőbíróságon múlik. Hiába mentették fel ugyanis Valijevát az oroszok, a Független Tesztelési Ügynökség fellebbezett, így a legmagasabb szinten kell újratárgyalni az ügyét.

Mivel a korcsolyázó 16 éven aluli, akár súlyos büntetés nélkül is megúszhatja a doppingolást, az oroszok ráadásul azzal érvelnek mellette, hogy december 25-e előtt és után levett mintái is negatívak.

Ha Valijevát védelem is illeti kora miatt, fontos lesz kideríteni, hogy ki adott neki doppingszert. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság már jelezte, hogy szeretnék, ha a műkorcsolyázó környezetét, szülőket, edzőket, egyéb stábtagokat is kikérdeznék.

(via Kommersant, Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!