A japán címvédő megpróbálta a történelmi négyfordulatos ugrást, de esés lett a vége

2022. február 10. – 06:47

A japán címvédő megpróbálta a történelmi négyfordulatos ugrást, de esés lett a vége
Hanju Juzurunak sem a harmadik olimpiai bajnoki cím, sem a négyfordulatos axel nem jött össze – Fotó: Matthew Stockmann/Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A műkorcsolyázó Hanju Juzuru egyik terve sem sikerült a pekingi téli olimpián. Az már a rövid programban eldőlt, hogy a japánnak nincs esélye sorozatban harmadszor is nyerni, de annak még megvolt a lehetősége, hogy megugorja a négyfordulatos axelt. Ezt a rendkívül nehéz ugrást versenyben még senki sem mutatta be, történelmi tett lett volna Hanjutól a végrehajtása.

A négyfordulatos axel igazából négy és fél fordulatot jelent, mert az axelnél a korcsolyázók a menetiránynak megfelelően kezdik meg az ugrást, és háttal fejezik be. A többi ugrásnál az indítás és az érkezés is háttal történik. Hanju edzésein már többször megcsinálta a négyfordulatos axelt, nem alaptalanul jelentette ki, hogy az olimpián is megpróbálja.

A japán a rövid programban csak a nyolcadik lett, több mint 18 ponttal elmaradva a világrekordot elérő Nathan Chen mögött, így csak akkor nyerhetett volna, ha az előtte állók katasztrofálisan szerepelnek. Hanjun még a négyfordulatos axel sem segíthetett, mert a pontértéke nehézsége ellenére nem kiemelkedően nagy.

Hanju a kűrje legelejére tette a négyfordulatos axelt, de nem tudta végrehajtani, a leérkezéskor elesett a műkorcsolyázó, a következő kvadrája, a salchow is sikertelen volt, és újra a jégre került. A kűr további részében már magabiztos volt, de 188,06-os pontszáma messze, több mint húsz ponttal elmaradt egyéni legjobbjától.

Hanju így is az élre állt, és az utána következő négy versenyzőt meg is tudta előzni, végül honfitársa, Uno Soma előzte meg, egy hasonló erősségű kűrrel. Még egy japán volt hátra, és Kagijama Juma is nagyszerű kűrt tett le, élete legjobbjával vette át a vezetést.

Hátra volt még viszont Nathan Chen, akit már eddig is a Kvadrák királyának becéztek, hiszen egymás után szórja a négyfordulatosokat. A mostani kűrjét egy négyfordulatos flip, tripla toe loop kombinációval nyitotta, majd egy újabb tökéletes négyfordulatos flip következett. A programjába a triplák mellett belefért még három kvadra, egy salchow, egy lutz és egy toe loop is. (Itt egy kis videós segítség a különböző ugrások értelmezéséhez.)

Chen kűrjére természetesen a legmagasabb pontszámot kapta, 218,63-at, és több mint húsz ponttal előzte meg ezzel Kagijamát. Hanju végül a negyedik helyen maradt.

Eredmények:
1. Nathan Chen (Egyesült Államok) 332,60 pont
2. Kagijama Juma (Japán) 310,05
3. Uno Soma (Japán) 293,00

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!