Először volt magyar snowboardos félcsőben olimpián, Kozuback Kamilla a 19. lett

2022. február 9. – 04:24

Először volt magyar snowboardos félcsőben olimpián, Kozuback Kamilla a 19. lett
Kozubak Kamilla a félcsőben – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A téli olimpia első napján Kozuback Kamilla már azzal történelmet írt, hogy a snowboard slopestyle selejtezőjében elindult – ezzel ő lett az első magyar hódeszkás olimpikon – , és most egy újabb számban, félcsőben debütált.

A 17 éves kanadai-magyar Kozuback eredetileg félcsőben jutott ki Pekingben, de végül, az amúgy általa jobban kedvelt slopestyle-ban is szerepelhetett beugróként egy visszalépés miatt. A selejtezőben a 28. lett aztán.

Amint édesapja, Jeremy Kozuback az MTI-nek mondta, hogy Kamillának most több lehetősége volt edzeni, emiatt nyugodtabban várja a rajtot, mint szombaton, amikor összesen három órát tudott tréningezni a borzasztóan nehéz pályán. Ráadásul félcsőben régebb óta is versenyez, igaz, a koronavírus-helyzet miatt olykor hónapok estek ki az elmúlt két szezonban.

„Kamilla napról napra optimálisabb állapotban van, és jót tett neki, hogy tapasztalatot szerzett szombaton, így nagyon várja a szerdai félcsőt” – mondta.

A félcsőben 22 deszkás mutathatta be trükkjeit két sorozatban a döntőt érő legjobb 12 helyért. A trükköket hat zsűritag értékeli, jobb pontot ér, ha valaki nagy amplitúdóval ugrik, azaz magasra kerül a félcső oldalfalánál, változatos és nehéz trükköket vonultat fel, és kihasználja a félcső teljes hosszát, ami most 220 méter volt.

Kozuback a 15-ös rajtszámmal indult, és első körében 35,50 pontot kapott, két nagyobb trükköt tudott beadni, oda és vissza 540 fokos fordulatot, mielőtt elveszítette a sebességét. A legmagasabb ugrása 3,4 méteres volt. Miután mindenki bemutatta elsőkörös trükkjét, a magyar versenyző a 16. helyen állt ezzel.

A második körben dinamikusabb volt Kozuback, négy ugrásig jutott, de az utolsónál hibázott a leérkezésnél, leült a hóra, így csak 15,00 pontra értékelték a menetét. A 15. helyét nem tudta megőrizni, a második körben még négyen besoroltak elé, végül a 19. helyen fejezte be a versenyt. Hogy az olimpia véget ért-e számára, az még kérdéses, mert visszalépések esetén a big air versenyszámban is elindulhat.

„Nem ez a legerősebb számom, a szezon közben sem sokat gyakorlom, de szerencsére itt most ki tudtam használni mind a három edzésnapot. Új trükkökkel is próbálkoztam. Remélem, a családom és Magyarország büszke rám, hogy indulhattam az olimpián”

– mondta az M4 Sportnak Kozuback Kamilla-

Édesapja, Kozuback Jeremy az MTI-nek elmondta, hogy van rá minimális remény, hogy Kamilla elinduljon kedvenc számában, a big airben is – a selejtezőt hétfőn rendezik –, és akkor nem kell hazautaznia pénteken Pekingből Calgaryba.

„Nagyon boldog vagyok, ahogy Kamilla teljesített most, az első talán a legjobb futama volt az idényben. Olyan trükköt is bemutatott sikerrel, amit csak pár napja gyakorolt. Jeleztük a nemzetközi szövetség felé, hogy ha lehetőség van rá, induljon big airben. Várjuk a választ, legkésőbb csütörtökre ígérték. Természetesen akkor van értelme maradni, ha előtte lehet edzeni a big air pályán Pekingben” – nyilatkozta Kozuback Jeremy.

A Magyar Snowboard Szövetség elnöke, Bécsy Balázs közleményben jelezte, hogy Kozuback az elvárásokat túlteljesítette, és a pekingi pályával nem csak a tapasztaltabbak birkóztak meg nehezen.

„Kamilla egy nagyon tehetséges sportoló, Pekingben is szép ugrásokat láttunk tőle, a tudása, hozzáállása megvan, amit bőven van ideje fejleszteni a következő években. A személyisége is adott hozzá, hiszen fegyelmezett, nyugodt és szorgalmas, és aki ilyen mentális teherrel, miszerint első magyar snowboardosként képvisel egy országot, beugróként alig tudott gyakorolni egy olimpiai bemutatkozáshoz a slopestyle-ban, azután egy gigantikus félcsőben ilyen szép ugrásokkal végig tudott menni egy Covid-eljárásokkal szigorított olimpián, annak nagy jövőt jósolok a pályán.”

„Szeretnénk, ha Kamilla olimpiai tapasztalata és Fricz Botond világversenyes tapasztalata jó példával szolgálna a soron következő generációnak, és minél több fiatal foglalkozna a snowboarddal versenyszerűen is. Kamilla nagyszerű bemutatkozása és bátorsága azt a falat törte át, hogy egy nyári sport fókuszú országból több havas sportban is ki lehet jutni egy téli olimpiára!” – mondta az elnök.

A selejtezőből a címvédő amerikai Chloe Kim jutott a legjobb eredménnyel döntőbe, melyet csütörtökön rendeznek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!