Az oroszok 15 éves műkorcsolyázója kerülhetett doppingügybe, rekreációs drogot fogyaszthatott

2022. február 9. – 17:35

Másolás

Vágólapra másolva

A téli olimpia csapatversenyét megnyerő orosz műkorcsolyázók kedden nem vehették át az érmeiket, mert jogi probléma keletkezett. Nagyjából ennyit közölt eddig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség, de az már kiszivárgott, hogy mindennek hátterében doppingügy húzódhat. A legfrissebb hírek szerint a női műkorcsolya új sztárja, a 15 éves Kamila Valijeva érintett az ügyben.

Az Insidethegames portál úgy tudja, hogy ugyan doppinglistás készítményt találtak, de nem teljesítményfokozóról, hanem rekreációs szerről van jelen esetben szó. Ez legtöbbször marihuánát jelent, de más szer is felmerülhet. Hosszú büntetésre ezekkel általában nem kell számítani, mert a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tavaly csökkentette a rekreációs drogokra vonatkozó tilalmakat, így két év helyett csak egy-három hónapos eltiltás járhat érte.

A jogi vita egyik tárgya az, hogy ezt a szert versenyen vagy versenyen kívül szedte-e a sportoló, és az ügyet még tovább bonyolítja Valijeva életkora. Mivel 16 évnél fiatalabb, a doppingellenes szabályok szerint védett személynek minősül, így ha meg is szegte a doppingszabályokat, hivatalosan nem azonosítható be.

Kamila Valijeva az olimpia csapatversenyében – Fotó: Li Yibo/ Xinhua News Agency.All Rights Reserved
Kamila Valijeva az olimpia csapatversenyében – Fotó: Li Yibo/ Xinhua News Agency.All Rights Reserved

Valijeva eddig csak a csapatversenyben indult, a rövid programban és kűrben is a legmagasabb pontszámot kapta a nők között, és ő lett az első női korcsolyázó is, aki olimpián ugrott négyfordulatost.

Miután kiderült, hogy valami gond van az oroszokkal, négyen nem jelentek meg a szerdai edzésükön. Valijeva mellett az Anasztaszija Misina, Alekszandr Galljamov páros és Mark Kondratjuk sem tréningezett.

Ha az oroszokat megfosztanák az érmüktől, akkor az Egyesült Államok léphet az első helyre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!