Egy 15 éves műkorcsolyázó csinálta meg az olimpiák történetének első négyfordulatos ugrását a nők között

2022. február 7. – 07:34

Egy 15 éves műkorcsolyázó csinálta meg az olimpiák történetének első négyfordulatos ugrását a nők között
Kamila Valijeva az első nő, aki négyfordulatos ugrást mutatott be az olimpiák műkorcsolyaversenyében – Fotó: Lan Hongguang/Xinhua/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A műkorcsolyázás legújabb szenzációja az orosz Kamila Valijeva, aki valószínűleg csak azért nem világbajnok még, mert túl fiatal volt ahhoz, hogy a nők között induljon. A pekingi téli olimpián már elindulhatott a 15 éves versenyző, hallunk még róla, de a csapatversenyben már szerzett is egy aranyérmet. Többek között azzal, hogy az olimpiák történetében ő az első nő, aki négyfordulatos ugrást hajtott végre.

A legutóbbi Európa-bajnokságot már megnyerő Valijeva Pekingben is elképesztően jól szerepel. A csapatverseny rövidprogramjában alig maradt el világrekord pontszámától, miközben első európai nőként egy tripla axelt is megugrott.

A szabadprogramban aztán folytatta lehengerlő teljesítményét. Világklasszis pontszámot, 178,92-t kapott, 30 ponttal verte a második Szakamoto Kaorit úgy, hogy programja nem volt tökéletes.

Valijeva egy négyfordulatos salchow-val nyitottta kűrjét, majd később egy négyfordulatos toe loop következett. Harmadikra nem jött össze neki a négyfordulatos (kvadra) toe loop, de még ez is simán belefért neki.

A négyfordulatos ugrások a férfiaknál már bevett elemeknek számítanak, a nőknél viszont még kevesen csinálják a rendkívüli erőt és nagy ugrási magasságot követelő elemeket. Valijeva már korábbi versenyeken is ugrott magas pontszámokat érő kvadrákat, de olimpián korábban még másnak nem sikerült.

A pekingi olimpián az orosz válogatott nagy fölénnyel, több mint 70 ponttal verte az amerikaikat, a harmadik helyet pedig a japánok szerezték meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!