A 40. hely után olimpiai aranyra javított a norvég szupersztár

2022. február 8. – 15:23

Másolás

Vágólapra másolva

A norvég Johannes Hösflot-Klaebo az első sífutószámban várakozáson alul szerepelt, de sprintben már a korábbiakhoz hasonlóan dominált, és karrierjének negyedik olimpiai aranyérmét szerezte meg Pekingben.

A sprint kvalifikációjában egy magyar versenyző, Kónya Ádám is indult. Valós esélye nem volt a legjobb harminc közé kerülni, hogy folytathassa, csak az volt a kérdés, mennyit kap a legjobbaktól. A selejtezőt nyerő Lucas Chavanat 24,44 másodperccel volt gyorsabb, az utolsó továbbjutó Luka Jager pedig 14,99-cel. Kónya végül a 72. lett a 88 fős mezőnyben.

Kónya Ádám a sífutás sprint selejtezőjében – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Kónya Ádám a sífutás sprint selejtezőjében – Fotó: Kovács Tamás / MTI

„Sajnos a decemberi formámat még nem tudtam visszaszerezni teljesen. A januári koronavírus-betegség miatt kimaradt a magaslati edzőtábor, és még nem értem utol magam – nyilatkozta az MTI-nek a magyar sífutó. – Ugyan napról napra javul a formám, és a mai verseny első részében dinamikus volt a lábam, de amikor hosszú emelkedő tetejére érkeztem, éreztem, hogy nem megy úgy, ahogy szokott. Nagyszerű lett volna a legjobbtól 20 másodpercen belül célba érni, sajnos ez nem sikerült.”

Kónya még két versenyszámot vállalt Pekingben. 15 kilométeren és 50 kilométeren is láthatjuk még.

A selejtezőkből továbbjutott 30 versenyző közül a legjobbak három futamot teljesítettek, a szám ezért a gyorsaság mellett a jó erőbeosztásról is szól. A síatlonban csak negyvenedik Klaebónak most nem voltak erőnléti problémái, a negyeddöntőjét és elődöntőjét is simán lehozta. Majd gyakorlatilag a döntőben is rajt-cél győzelmet aratott. A célegyenesben Federico Pellegrino még indított egy támadást, de hamarabb fogyott el a norvégnál, csak második lett. A harmadik hely az orosz Terentyevé lett.

A női döntőben meglepetésre egyetlen norvég sem volt, ami a korábbi évekhez képest mindenképp szokatlan. Ezúttal a svédek uralták a pályát, hiszen hárman is döntőztek, és a rajt után rögtön beálltak az első három helyre, hogy esélyt se adjanak a többieknek. A táv harmadától Jonna Sundling meglépett, és már nem is tudták utolérni. A csapattaktika jól működött, hiszen Maja Dahlqvist vitte el az ezüstöt. A harmadik svéd, Emma Ribom a végére elfáradt, hatodik lett. A bronzéremért az amerikai Jessie Diggins hajrázott sikeresen.

Eredmények:
férfi sprint:
1. Johannes Hoesflot Klaebo (Norvégia) 2:58.06 perc
2. Federico Pellegrino (Olaszország) 2:58.32
3. Alekszandr Terentyev (Orosz Olimpiai Bizottság) 2:59.37

női sprint
1. Jonna Sundling (Svédország) 3:09.68 perc
2. Maja Dahlqvist (Svédország) 3:12.56
3. Jessie Diggins (Egyesült Államok) 3:12.84

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!