Sosem látott taktikával nyertek az oroszok sífutásban aranyat, Norvégia leégett

2022. február 6. – 10:31

Másolás

Vágólapra másolva

A pekingi olimpia első férfi sífutószámában, a síatlonban hatalmas meglepetés született, a négy éve taroló norvégok most fel sem tudtak állni a dobogóra, míg az orosz Alekszander Bolsunov nagyon hamar meglógva győzött a 30 kilométeres versenyen.

Azt már a verseny előtt lehetett tudni, hogy nem lesz címvédés, mert a norvég Simen-Hegstad Krüger koronavírus-fertőzése miatt nem hagyhatta el olaszországi karanténját, de Norvégia még így is számíthatott győzelemre. A mezőnyben ott volt a négy évvel ezelőtt bronzérmes, Hans-Christer Holund, valamint a sífutás vitathatatlanul legnagyobb sztárja, Johannes-Hösflot Klaebo is, aki ha más nem, félelmetes hajrájával nyerni tud.

A 2x15 kilométeres, az első részben klasszikus, a második részben korcsolyázó stílusban megtett távon, aztán minden felborult. A síatlon koreográfiája úgy szokott kinézni, hogy a klasszikus stílusban együtt marad az élmezőny, mert szinte lehetetlen annyira ellépni, hogy a második 15 kilométerre elég legyen az előny. Az erős szél is a maradás mellett szólt, mert a tömegben, szélárnyékban haladva, rengeteg energiát is lehet spórolni.

Először a klasszikus specialistája, a finn Iivo Niskanen gondolta úgy, hogy ezt akár felül is lehetne írni, így öt kilométer után ott hagyta a többieket. Bolsunov veszélyesnek érezte ezt, és nem sokkal később felzárkózott. A páros egy darabig öt-hat másodpercen belül volt, inkább öngyilkos taktikának tűnt választásuk, de végül bejött a húzásuk. Még úgyis, hogy az orosz Gyenisz Szpitcov majdem felhúzott rájuk két norvégot, Paal Goolberget és Holundot.

Bolsunov és Niskanen már a síatlon elején ellépett a mezőnytől, az orosz aztán olimpiai bajnok lett – Fotó: Odd Andersen/ AFP
Bolsunov és Niskanen már a síatlon elején ellépett a mezőnytől, az orosz aztán olimpiai bajnok lett – Fotó: Odd Andersen/ AFP

Az első 15 kilométer után Niskanen és Bolsunov fél perccel vezetett üldözőik előtt, majd Bolsunov a korcsolyázó stílusban rátett még egy lapáttal, egyre inkább elhúzott. A finn is leszakadt róla, akit aztán még Szpitcov is megelőzött. Klaebo, akinek láthatóan problémái voltak, már egy perc hátrányban cserélt lécet, majd fel is adta az üldözést, kilencperces hátrányban, a 40. helyen érkezett meg. Minden bizonnyal ebben már az is benne volt, hogy későbbi versenyszámaira pihent rá.

Bolsunov rendíthetetlen maradt, 1 perc 11 másodperces előnnyel nyert Szpitcov előtt, Niskanen kicsit szenvedett a korcsolyázó stílusban, de a norvég üldözők sem mentek igazán jól, megőrizte a harmadik helyét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!