Az olimpiai bizottság közbenjárása után hagyhatta el a karantént egy sportoló a téli olimpia helyszínén

2022. február 3. – 14:43

Az olimpiai bizottság közbenjárása után hagyhatta el a karantént egy sportoló a téli olimpia helyszínén
Forrás: AFP/ Johann Groder

Másolás

Vágólapra másolva

Kikerült Kim Meylemans belga olimpikon a kötelező karanténból, miután Instagramjára feltöltött videójában sírva mesélt arról, hogy hiába lett negatív a Covid-tesztje, nem térhet vissza az olimpiai faluba. Meylemans a Nemzetközi Olimpia Bizottság (NOB) közbenjárásával elhagyhatta a karantént. Kínában továbbra is szigorú korlátozások vannak érvényben, a téli olimpiai játékokat egy elzárt buborékban tartják, és az olimpikonokat is folyamatosan tesztelik.

A CNN cikke szerint Kim Meylemansnak, belga szkeletonversenyzőnek azután kellett kötelezően karanténba vonulnia, hogy pozitív lett a Covid-tesztje, amikor megérkezett a kínai fővárosba. A belga olimpikon úgy gondolta, hogy három nap elszigetelés és két egymást követő negatív teszt után elhagyhatja a létesítményt – mesélte szerdán az Instagramjára feltöltött videóban. Azonban ahelyett, hogy visszatért volna az olimpiai faluba, a 25 éves versenyzőt egy külön kormányzati létesítménybe vitték, mondta a videóban Meylemans, aki a könnyeivel küszködve arról is beszélt, hogy lehet, nem engedik be a pekingi olimpiai faluba. Meylemans segélykiáltását a Nemzetközi Nemzetközi Olimpia Bizottság is meghallotta, és órákkal később, február 2-án, szerdán késő este végül kiengedték a létesítményből.

Meylemans arról is mesélt, hogy a játékokra való indulása előtt tucatnyi alkalommal tesztelték, és mind negatív lett, ezek után a versenyzőt sokkolta a pekingi pozitív eredmény. A magyar bajnok gyorskorcsolyázó, Liu Shaoang is csak szerdán csatlakozhatott a magyar válogatotthoz, miután a versenyzőnek január 24-én pozitív lett a Covid-tesztje, így akkor nem tudott Pekingbe utazni társaival.

Kínában továbbra is szigorú korlátozások vannak érvényben, a fertőzés terjedésének korlátozása érdekében Peking a téli játékokat a város többi részétől és a lakosságtól teljesen elzárt buborékban rendezi. A pekingi olimpiát megelőző fáklyafutáson sem vehetett részt akárki, csak a nagyközönség bizonyos tagjai. Bárki, aki pozitív tesztet produkál a buborékon belül, annak el kell hagynia a versenyt, míg akik tüneteket mutatnak, azokat egy kijelölt kórházba küldik kezelésre, és addig nem térhetnek vissza, amíg tünetmentesek lesznek, és a tesztjük kétszer egymás után nem lesz negatív.

Mivel a téli olimpiai játékokat megnyitó ünnepségig már csak egy nap van hátra, néhány pozitívra tesztelt sportoló már feladta a versenyzés reményét, például az orosz biatlonista, Valeria Vasznyecova, akinek a Pekingbe érkezés után kétszer is pozitív lett a tesztje.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!